Zonde

Het zou zonde zijn als ik niets met zondes zou doen. Ze zou laten verstoffen, vergeten en laten verdwijnen. Misschien is het wel de grootste zonde die wij kunnen begaan. Er geen een maken. Sterren die vallen hebben slechts één bestemming. De grond. De vergetelheid en hun einde.

Ons gedrag is de reden waarom de redding nooit zal komen. Zich zal afkeren van onze daden en zal wijzen naar onze zondes. Het maakt niet uit hoe groot ons spijtbetuig is. De dwalingen die wij uiten zijn ons te dragen kruis. De last zal met tijd zwaarder worden en verlichting is slechts voor de tere zieltjes.

Dwalen. Van het pad af, om de juiste weg te vinden. De enige manier om de finish te halen en wie weet, nog eens iets op te steken van de reis. We leren van fouten. Zondes zijn niets anders dan uit de klauwen gelopen oepsjes. Vergissingen met hoofdletters en knopen die ons maken. Die ons binden, aan elkaar.

Een paar dagen geleden vond ik Jezus. Hij zag mij. Riep mij. Liet mij voelen hoe het kon zijn. Ik nam hem mee, droeg hem en gooide hem even later op tafel. Ik kocht namelijk Jezus. Een glossy over de Zoon. Vol met verhalen van ongelovige en nieuwe feiten. Nouja, feiten. Fabels, want ik geloof niet. Wel in sprookjes, maar dat is een ander verhaal.

Religie is interessant. Het laat zien waarom sommige schapen zo kortzichtig kunnen zijn. Het toont dat ongelovige soms een dikke pain in the ass zijn. Al met al, het bindt. Net als zondes.

Wat zijn zondes nou echt? Is het dat wat er in het Sprookjesboek staat? Zijn het de dwalingen die wij tegen beter weten in maken, of is het dat wat we juist niet doen? Het misbruik van het leven? Het gebruik er van? Of is alleen een hap naar zuurstof soms al een zonde?
Gunnen wij de zondaar zijn lucht? Het bloed wat door zijn lichaam pompt, vlak voordat hij de keel doorsnijdt van zijn laatste slachtoffer? Hebben wij het recht om te oordelen over de zonde van een ander?

Mijn oma vertelde mij vroeger vaak dat we de splinter in andermans oog wel zien, maar niet de balk in het eigen. Vreemd genoeg had ze gelijk. Ik gun de zondaar zijn zonde niet. Maar volg wel het pad van mijn persoonlijke zondes. Ik leef ze uit, gooi ze weg en ga verder. Neem afstand en spring het diepe in. Op zoek naar de zonde twee punt nul.

Wat zondes nou echt zijn? Een leven zonder. Dat is de zonde. Zonder vergiffenis.

Bron afbeelding.

17 comments on “Zonde

 1. Mogguh Cassilda,
  Echte zonde is in mijn ogen als we vergeten te leven. Vergeten wie we daadwerkelijk zijn. Vergeten te genieten van alles wat we doen. Als we stoppen met leven na iets ondragelijks en vergeten er iets aan te doen zodat we verder kunnen.
  Religie is het begin van ellende en onderdrukking. Van het uitsluiten en buiten houden.
  Ik ben nihilist. Een echte. Ik probeer te voorkomen dat ik echte zond pleeg dus ik leef zoveel mogelijk. 🙂
  Hoe wist jij dat ik dit liedje goed vond? 😛

  1. “Als we stoppen met leven na iets ondragelijks en vergeten er iets aan te doen zodat we verder kunnen.” Heel mooi, echt heel mooi gevonden. Zeeuwse wijsheid doet het hem weer eens. Ik vind religie echt te interessant, maar om iets te gaan volgen is niets voor mij. Bedoel, lekker zelf kunnen denken is een luxe. Moeten we hoog houden.
   Hahaha, ja ik dacht dit is zo iets voor John! :p Nee gekkigheid, het is een tof nummer. Gevalletje gitaren enzo 😀

  1. Ja hoor, hij heeft ook weer eens wat te melden. Vol met ego ook nog eens, doe maar stil zijn. 😛 Jaja, ik begrijp je nu wel. Sommige zondes lijken alleen wel de juiste op het moment. Of, in het verleden. Je begrijpt me wel Apenkop.

 2. Tot in de eeuwigheid, amen

  zonde is een verzinsel van schijnheiligen
  die alleen zij kunnen vergeven
  je moet dan wel naar hun leugens leven
  zo kunnen ze hun dominantie beveiligen

  Lenjef

 3. Er zijn heel veel mensen die geloven en die nemen het te zwaar.. en dat is natuurlijk voer voor mensen die niet willen geloven. Geloof is iets moois, maar je moet het wel mooi houden. Geloof ik.

  Love As Always
  Di mario

  1. Iets mooi houden is zo simpel nog niet. Geloof zal altijd een ding blijven. Voor degene die geloven, maar ook voor de ongelovige. Konden we allemaal maar inzien dat ieder recht heeft op zijn denkwijze. Ach, dromen eh.

 4. Allereerst: toepasselijk plaatje. Vast geen selfie. Ik heb ook met deze glossy in mijn handen gestaan, maar ik heb zoveel kerkdiensten meegemaakt dat het onderwerp religie voor mij nooit meer glossy te maken is.

  1. Het is inderdaad geen selfie, lang leve weheartit. Het speciale aan deze glossy is denk ik de verhalen van niet gelovige. Het jammerlijke is dat het stiekem echt nergens over gaat. Het is denk meer de shock die het doet verkopen. Of niet, want Jezus ligt tegenwoordig overal.

Geef een reactie