Winnaar

large (3)

Als je wint, heb je vrienden. Hier sta ik dan, met mijn mond vol tanden. Ik kijk snel achterom en zie dat ik toch echt de enige ben. Ik heb met mijn verlies meer gewonnen dan ik ooit durfde te denken. De prijs is alles. Alles, behalve dat wat ik graag zou willen hebben.

Nooit meer eenzaam, zolang je maar een winnaar bent. Iedereen zal er voor je zijn, als jij dat ook maar voor hun bent. Een steun. De hoeksteen en de ruggengraat. Want jij bent de winnaar. Degene die de verliezers verder helpt. Naar de finish, of hun hemel. Hoe je het ook bekijkt, hun Utopie is niet dat van jou. Zonder enige twijfel ook niet dat van mij.

Al ben je nog zo moe, ze komen naar je toe. Ze strijden voor hun plaats, de eerste. Over de rug van een ander, of ons lijk. Alles is geoorloofd. De parasieten behalen hun doel en die zwarte voetafdrukken over onze tere ziel? Het maakt de PatserPikkies en KarnemelkKutten niets uit. Het leven gaat verder en dood gaan we allemaal. Ooit.

Bijna twee jaar geleden knipte ik de band tussen de Hufter en mij door. Zijn leven hing op het moment aan een paar tere draden. De tijd wist al maanden dat het einde in zicht kwam en zonder enige waarschuwing liet Karma hem vallen. Ik opende mijn ogen en wist dat het ooit de juiste stap zou zijn. Het heeft even geduurd, maar dit verlies was een jackpot in vermomming.

Het verbaasde mij dat er direct uit allerlei hoeken kleine roofdieren kwamen kruipen. Ze waren voorzichtig maar direct. Duidelijk via een omweg en slechts op zoek naar de gouden kut. Mijn vangst der Vrijheid is op sommige momenten niets anders dan een groot verlies.

De Alpha komt aardig spelen, maar zoekt enkel naar een gat. Hij knikt, terwijl hij dit leest. Spreekt vervolgens drie weken niet meer tegen me en negeert mij zodra ik hem tegenkom in de buurtsuper. Hij is lager dan laag. Een zwarte ziel, die misbruikt probeert te maken van de neergeslagen. Triest en het teken van een vreemd zelfbeeld. De Alpha is geen Alpha. Slechts een imagocreatie voor zijn ontbrekende positieve zelfbeeld.

Nu wil ik geen klaagverhaal de wereld in helpen. In ieder geval, niet vandaag. Ik vraag mij alleen wel af, wat winst nou echt is. Wanneer kunnen wij spreken van winnen? Zonder verlies te kennen? Is het mogelijk om de finish te halen zonder enige teleurstelling tegen te komen?

Als dit dan mogelijk is, is het dan nog wel winst? Waarom moeten we winnen? Is het gewone niet al mooi genoeg?


Dit nummer, tjah. Kan niet missen natuurlijk.

Bron afbeelding.

16 comments on “Winnaar

 1. Grappig was dat je me eerst trok in mijn eigen nostalgie met Vrienten en Brood (Tnx voor de clip!) Heerlijk nummer blijft het.
  Daarna het verhaal gelezen. Een schaatser zei niet zo lang geleden: Je verliest honderden keren en wint een paar keer een grote prijs. Als je dan wint, des te heerlijker het voelt.

 2. Ja, wat is winnen als je niet weet te verliezen. Ik kijk niet naar winnen en verliezen en voel me eigenlijk nooit teleurgesteld. Ik verwacht niets van anderen dus kan niet teleurgesteld worden.
  Fijn dat je ziet dat je de jackpot hebt gewonnen, en gasten die alleen maar een gat zoeken…. Laat ze lopen.
  Ik ben een Brood fan! Al vanaf mijn 17de of zo

  1. Die idioten laten we zeker lopen, ze krijgen een schop onder hun ass mee. Verwachting is inderdaad een van de hoofdrolspelers in het winnen of verliezen. Zodra we de verwachting aanpassen, komt het altijd goed.

 3. Wat is je verwachtingspatroon. Als je reële doelstellingen hebt zul je meer ‘winnen’. Een gat zoeken doen ze maar daar waar het gat meewerkt. Daar zijn er zat van.

  Love As Always
  di Mario

  1. Realistische doelstellingen maken en behalen is niet altijd even gemakkelijk. Je hebt wel gelijk, meer kijken naar de realiteit en de verwachting wel in deze wereld houden. Dan komt het altijd goed 🙂

 4. Ik denk niet dat je de winst kan halen zonder verlies, of tegenslag. Het leven, relaties, ik zie het niet als een wedstrijd dus heb geen flauw idee of ik win of verlies, weet wel dat ik soms kei hard op m’n bek ga maar vervolgens ook weer opsta.

 5. En de winnaar is…

  dat we kunnen winnen, de kans is klein
  wanneer we diep vanbinnen weten
  na in de zure appel te hebben gebeten
  we zelf de onfortuinlijke hoofdprijs zijn

  Lenjef 🙂

Geef een reactie