Waarschuwing

“De volgende beelden kunnen voor sommige kijkers als schokkend worden ervaren.” Ik kijk zelden naar de beeldbuis. Iets met desintresse en de kwaliteit van de progamma’s die je kunt vinden op de televisie. Hoe groot dat ding aan de muur ook is, ik geef er geen reet om.

Toch verbaast het me soms. Zoals die schokkende beelden-waarschuwing. Ik vraag mij dan af wat er zo erg kan zijn. Wat is zo’n waarschuwing waard? Moord? Bloedvergieten? Ruzie? Gevloek? Discriminatie? GOOIT ER IEMAND EEN PIZZA WEG?!
Logischerwijs gaat het over het algemeen over gewelddadige beelden. Geschreeuw, gevloek, gestomp. Soms vliegt er een tiet van links naar rechts, of pleegt er iemand zelfmoord. Hoe je het ook went of keert, gezellig is anders.
Iets wat ik dan niet begrijp is het ontbreken van deze waarschuwing op sommige momenten. Vlak voor een Durex-reclame, zie je geen waarschuwing. Kleine kinderen kauwen traag op hun boterham terwijl er meer naakt op de beeldbuis te zien is dan op het plaatselijke naaktstrand. Er is geen waarschuwing voordat Unicef zijn martelaars in beeld gooit. Uitgemergelde Afrikanen die ons tot tranen roeren, terwijl de hoge staf van Unicef lekker met hun reet in de Bahama’s zitten. Maar, alsnog geen waarschuwing. Het ochtendnieuws, met Jan de Hoop. Nouja, wanneer wij geluk hebben dan, en hij niet vervangen wordt door de plaatselijke blonde bordjeslezeres van de dag. Ook daar vinden wij geen waarschuwing. Nu gaat het mij ook niet om de nieuwslezer, maar om de nieuwsberichten. Oorlog, bloedvergieten, gevloek, geschreeuw en gestomp. Alles wat een waarschuwing krijgt, zolang de kijkcijfers maar omhoog schieten. Oh, vandaar. Het nieuws heeft geen kijkcijfers nodig. Dat dringt zich via elke weg aan ons op, of het nou echt of fake is. We ontkomen er niet aan.

Mijn zusje van elf vroeg maandagochtend aan mij waarom het nieuws nooit leuk is. Ja. En wat zeg je dan?

5 comments on “Waarschuwing

 1. Moet je voor de grap eens tussen 5 en 7 uur als je gaat eten de tv aanzetten en de reclame blokken kijken… dan komt deze heel vaak, ja en eet smakelijk he?

  hahahaha zonder waarschuwing… nou goed, er is ook eentje van de kalknagels die doen ze ook op prime time etenstijd en nieuwstijd eventueel.. maar die kan ik niet vinden 😉

  X

 2. En dan is het… voetbal

  de realiteit
  trekt er zich
  waar ook ter wereld geen fluit van aan

  dat er ergens gruwelijke dingen gebeuren
  die de aarde al eeuwig bloedrood kleuren

  hopelijk worden
  onze kinderen niet immuun
  voor wat mens en dier wordt aangedaan

  Zou een mensenhart kunnen verstenen, Cassilda?
  Lenjef

Geef een reactie