Vergeetmenietje

Sterven, dat doen we allemaal. Vandaag, morgen en enkele onder ons zelfs gisteren. We kiezen over het algemeen onze laatste dag niet, of de manier waarop. Het schijnt normaal te zijn, maar met de tijd van tegenwoordig sterft niemand echt.

Met mijn rechterhand klikte ik op de muis, Spotify sprong open en daar zag ik haar. Volg haar, blijf in contact. Met tranen in mijn ogen, surf ik naar het profiel. Tering, zo onverwachts, doet dit behoorlijk zeer. De enige afspeellijst staat bomvol met kerstnummers, van die verschrikkelijke oubollige, vrede voor de wereld, ik hou van iedereen-nummers.
De tonen vliegen uit mijn laptop, tranen over mijn wangen. Godverdomme, do they know it’s Christmas? Mijn handen glijden via mijn ogen, over de rest van mijn verlopen kop. Ik zucht, denk terug aan jou en weet geen passende bijnaam.
Zo vol van fantasie als ik normaal ben, kan ik nu geen passend pseudoniem voor je bedenken. Niets klopt, het voelt niet goed. Jij was de buurvrouw, voor jaren mijn buurvrouw. Jij zorgde voor alle verkoopsters van het winkelcentrum, voor alle dames uit de buurt en sprong op voor al het ongerechtige in de wijk. Jij was, jezelf. Een sterke vrouw, met een prachtig versierde rollator. Ik kan de kunstbloemen zien, als ik mijn ogen sluit. Je lach horen, en het lekkers ruiken wat je ons stiekem toestopte. (Dat terwijl mijn moeders toch altijd ver weg was, dus waarom dan zo stiekempjes?)

Jij vertelde mij ooit, dat al die oude mensen eens mee moesten gaan. Met de tijd, weet je wel. Je viste uit je tas een tablet en liet mij foto’s zien. Je twitter account, en alle beledigingen die je naar Mark Rutte stuurde. Je was mijn held, jij liet je niet stoppen. Ookal, was je niet zo snel meer.

“Soms ben ik bang, dat mensen mijn vader vergeten.” Ik vroeg aan je, waarom ik je vader zo lang niet gezien had. Hij was overleden en ik vroeg naar hem, op een verkeerd tijdstip. De tranen stonden in je door ouderdom getekende ogen, en met een krakende stem vertelde jij je angst.
We bleven praten, kwamen tot de conclusie dat niemand ooit vergeten word. Zolang er leven is, is er ook een eind. Niemand zou vergeten worden, zeker niet met dat internet van tegenwoordig. Je keek mij aan, en in jouw ogen zag ik dat je plannen had. Ik had je geraakt, op een idee gebracht. Het was waarschijnlijk het juiste gezwats, op dat verkeerde tijdstip.
Toen je thuis kwam, plaatste je een aantal foto’s van je vader. Je omslagfoto werd die ene foto. Koffie drinken met vaders, in de nieuwe koffietent. Iedereen reageerde, herinnerde hem als de dag van gisteren. Hij was binnen een paar tellen, weer zo dichtbij.

Mevrouw Vergeetmenietje, ik heb een tijd niet aan je gedacht. Niet stil gestaan bij het verlies, of bij onze gesprekken. Ik ben al een tijdje niet langs je oude stek gewandeld, en heb een beetje spijt. Vergeten worden, is niet tof. Zou niet mogen gebeuren. Zeker niet, in deze tijd. Met mijn leeftijd heb ik het geluk dat de Dood, meestal een ver van mijn bed show is. Misschien is dat ook wel de reden, dat ik er zo slecht mee om kan gaan.

Bron afbeelding.

6 comments on “Vergeetmenietje

  1. Iedereen gaat een keer ja. Hoe, wanneer, en waar.. Als het maar niet aan de overkant is hoop ik.
    Vergeten doe ik niemand die ik gekend heb die er niet meer is. Ik sta altijd wel een keer stil bij iemand..
    Mooi stukje dit.

  2. omgaan met de dood of overlijden van iemand die je van dichtbij kende is niet altijd zo makkelijk. Veel mensen willen in de eerste plaats het feit ontwijken. Maar beseffen dan niet dat wie nòg dichter bij de overledene stond nog eenzamer moet lijden…

Geef een reactie