Trots

Het geschreeuw komt boven mijn muziek uit. De stoere man schreeuwt de longen uit zijn lijf en verbrijzeld bijna zijn ribben met zijn uithalen. Het heeft geen zin, de buurvrouw komt er met gemak boven uit.

Stiekem blijf ik mij verbazen. Buurvrouw Loes komt met gemak boven mijn metal uit, iets wat mijn moeder nog nooit is gelukt. Zelfs niet als ze beneden aan de trap stond te schreeuwen, omdat haar zestienjarige dochter wel de deur open moest houden als er een boy in haar kamertje was.

Loes schreeuwt. Krijst en gooit met deuren. De klanken van haar voorbeeldrol verdwijnen in het niets en even durf ik te spreken over een slechte moeder.

“Zie je niet hoe dom je bent!”

De op zwart geslagen buurvrouw geeft haar jonge dochter de wind van voren. Een tornado is er niets bij. Het arme kind zal wel weer eens onvoldoende gehaald hebben op school.

Jeugdzorg faalt. De politie faalt. Het ergste van het verhaal is dat Loes zelf faalt. Haar moederinstinct is geheel niet aanwezig en soms vliegen de gedachten door mijn hoofd dat ze het helemaal niet verdient.
Waarom krijgen sommige mensen wondertjes in hun schoot geworpen? Ze kunnen niet eens voor zichzelf zorgen. Laat staan voor een ander.

De laatste keer dat ik Loes niet voor de Poes aansprak op haar gedrag brak de hel open. Ziektes vlogen naar mijn hoofd. Gelukkig ben ik ingeΓ«nt.

“Wie denk je wel niet wie je bent!”

Haar woorden, maar dan gekuist. Daar stond ze dan als de dwerg die ze is. Schreeuwend, tierend en op zoek naar een dikke tik tegen haar geplamuurde neus.
Stiekem had ik het mezelf wel vergeven als ik de Buuf een gigantisch mep had gegeven. Mijn handen hadden de blauwe plekken en schaafwonden wel overleefd. Haar bloed had er vast wel uitgekomen in de was en anders, ach. Kopen we iets nieuws. Zonde. We lopen niet even de plaatselijke supermarkt in om een nieuwe moeder te kopen. Mocht dit wel mogelijk zijn, dan stel ik mij op als vrijwilliger.

“Wie ik ben? Trots genoeg om jou eens lekker te laten kleppen.”

Als blikken konden doden lag ik daar. Te stuiptrekken als een vis op het droge, smekend om genade en verlossing. Gelukkig voor mij, is de Buuurvrouw een echte teef. Blaffende honden bijten niet en deze chihuahua kan met haar waffel nog geen vlieg op.
Loes zweeg. Het was ineens akelig stil en ook ik stond daar even met een mond vol tanden. Wat ga ik haar nu vertellen? Pak ik de kans met twee handen beet, om haar eens wakker te schudden? Kan je slechte moeders terug schoppen in de realiteit?

“Heeft je moeder je wel eens vertelt dat ze trots op je is?”

Bron afbeelding.

15 comments on “Trots

  1. Dankjewel πŸ™‚ Zou niet weten hoe ik niets zou moeten doen in zo’n situatie. Korte lontje van me is soms toch nog ergens goed voor. Het ergste vind ik alleen dat het in dit geval zo weinig uithaalt. Ze valt altijd terug in gedrag.

 1. Auw… jammer zeg. Zo voedt je geen kind op. Ik heb juist net vandaag het rapport van mijn kleine prinses gekregen. Wat heeft ze een mooie beoordeling. Kan ook niet anders… nee, niet omdat ze op mij lijkt, maar op haar moeder πŸ˜‰
  Hoe harder je schreeuwt, hoe harder je laat zien dat je er niets van kan. Is het geen roep om hulp? Trouwens.. mijn moeder deed altijd de stroom eraf als de muziek te hard stond… gemeen he… is toch ook een vorm van straffen. Ik denk dat ik haar nog maar eens ga aanklagen daarvoor πŸ˜‰

  Love As always
  Di Mario

  1. Oh wat geweldig van het mooie rapport van de kleine prinses πŸ˜€ Dat is toch een prachtig iets πŸ˜€
   Ja hoe harder je schreeuwt, hoe harder de paniek ook toe slaat. Het zich vast grijpt en je overzicht verliest. Ik weet niet wat mijn buurvrouw mankeert, maar.. het is zo triest.
   Je moeder heeft daar in ieder geval wel wijzer aan gedaan dan aan een potje rond schreeuwen. Zou dr aanklagen, en als straf veel knuffels eisen.

 2. Tja, hoe sommige mensen met hun kinderen omgaan snap ik ook niet. Nou ja, ik had zelf een vader die geen vader is, en gelukkig doe ik het zelf anders.
  Nee, zulke ouders snap ik niet. Er is niets mooiers dan ouder te zijn en dat moet je gewoon goed doen.

  1. Zulke ouders vallen niet te begrijpen. Jij bent gelukkig wijs genoeg geweest om dingen anders aan te pakken. Maar, dat moet soms best confronterend geweest zijn. Als ik soms stukjes lees over je kids, dan is er een ding heel duidelijk; ze hebben een trotse vader πŸ˜€ En dat is echt, een wereldgeschenk!

 3. Sommige mensen zouden zich gewoon niet moeten mogen voortplanten.. De laatste zin, goeie! Mijn mams absoluut, ik ben wel eens een hele lastige puber geweest en ze heeft het in die tijd zwaar met me te verduren gehad, gevoel van onmacht gehad, Gelukkig is de band daarna alleen maar beter en sterker geworden. Ik zou niet zonder mijn mams willen, ik ben trots op haar. Dat ze me zo goed heeft opgevoed in haar uppie.

  1. Inderdaad sommige mensen zouden zich niet mogen voortplanten, helemaal mee eens!
   Ben blij om te lezen dat je moedertje nu wel heel belangrijk voor je is πŸ™‚ zoiets gun je iedereen toch πŸ˜€

 4. Prachtig verhaal Cassilda. Volgens mij ben je zelf (nog) geen moeder (toch?) en daarom vind ik het extra knap dat je moedergevoelens zo goed weet te beschrijven. Ook mooie laatste zin… had ik dat al vertelD? πŸ™‚

  1. Dankjewel! Nee ik ben inderdaad geen moeder en hoop dat voorlopig ook nog niet te worden. Daar ben ik te egocentrisch voor :p Wel heb ik een heel jong zusje (negentien jaar leeftijdsverschil), dus daar bemoei ik me soms wat te graag mee. Wie weet komen daar die gevoelens wel vandaan dan. Dankjewel voor de lieve woorden, doen me goed!

Geef een reactie