Toevalskracht

“Ja, en toen stond ik daar dus. In zijn freaking woonkamer!” Mijn beste vriendin hapt naar lucht, tranen rollen over haar wangen en het gelach is zelfs voor de doven nog te horen. Ze schudt haar hoofd, vraagt wanneer ik het eens ga toegeven.

We wandelen onze winkel in, pratend over de vreemdeling en terwijl ik de deur op slot draai loopt hij weer voorbij. Ik zwaai voorzichtig, met een hartslag die niet gezond kan zijn. Je ziet mijn aderen kloppen aan de onderkant van mijn hals, koffie is voorlopig niet nodig.
“Misschien doet zijn slinger het niet eens meer, dwaas.” Mijn beste vriendin spot, lacht en loopt langzaam naar ons verblijf. Ik rol met mijn ogen, vertel haar dat ik niets in hem zie. Met een hoofd als een tomaat, en dus het geloofwaardigheidsniveau van Judas. Geheel niet aanwezig.

“Door jou droom ik zelfs over de Vreemdeling.” Ze valt bijna van haar stoel af, slaat haar armen om haar buik en zegt dat ik nu echt moet stoppen. Plots staat mijn geliefde assistent in de deuropening. Ze schudt haar hoofd, heeft ons verhaal gedeeltelijk meegekregen en weet toch precies waar het over gaat.

Het is de Vreemdeling, kan niet missen. Ik kijk haar aan, knik en geef de strijd voor vandaag maar op. Er valt niets aan te doen. Zodra hij voorbij loopt, zie ik het. Voel ik het, en vreemd genoeg zien we elkaar. Ik kijk, hij kijkt. Het maakt niet uit hoe laat, hoe toevallig of geplant het ook is.
We zien elkaar.

“Hij heeft wel een naam nodig.” Mijn assistent denkt even na. Na enkele seconden verschijnt er een twinkle in haar ogen en wij weten het zeker. Ze heeft een naam voor de Vreemdeling. Willen we het weten? Gaan we de vreemdeling een naam geven, toegeven dat er iets is wat er voor zorgt dat we elkaar keer op keer recht in de ogen kijken? Stiekem is dit het punt waarbij ik het liefste terug had gegaan in de tijd.
Nee Cassilda, je kunt een man van misschien wel begin veertig, geen naam geven. Het is niet gezond dat we elkaar zien, zonder te weten. Weten, dat we elkaar toch wel zien. Vervolgens zwaaien, of een zenuwachtige begroeting eruit flikkeren.

“JACK!!!! Want hij doet mij denken aan Jack Sparrow!” Ik schiet in de lach, kijk naar Mevrouw Twinkle en kan haar geen ongelijk geven. De Metal man heeft inderdaad wat Sparrow trekjes, Jack is dus perfect. Of nouja, de naam past perfect.

Het is wel te hopen, dat Meneer Jack in het echte leven geen Jack heet. Dat hij gewoon een burgerlijk vadertje is, met de juiste muzieksmaak. Graag tientallen keren per dag over het plein loopt en dan gewoon toevallig deze dwaze onderbroekendame aankijkt. Tegen het lijft loopt, of er vluchtig naar zwaait.

Het is te hopen, dat het vinden een illusie is. Dat aantrekkingskracht niet bestaat. Een fabel is. Een sprookje, waarbij we ons voor de gek houden. Dingen achter zaken zoeken, die gewoon heel simpel te verklaren zijn. Dat het leven, eigenlijk maar een saaie bedoeling is en wij zelf heerser zijn in de creaties van onze fantasie. Dat Jack, gewoon een mens is.

Het blijft te hopen, dat Jack geen naam voor mij verzonnen heeft. Want wees eens eerlijk, hoe groot is de kans dat mijn naam dan klopt? Straks noemt hij mij Morticia, omdat mijn scheiding niet altijd even braaf zit. Ik er als een echte doodsgraver in rouw bij kan lopen, tot ik zijn glimlach zie.

Aantrekkingskracht, of toevalskracht?

http://js.vpro.nl/embed/player/?id=POMS_VPRO_774137&profile=3voor12

Bron afbeelding.

17 comments on “Toevalskracht

 1. Een vreemde gedachte dat iemand van mss wel begin 40 zijn slinger niet meer kan gebruiken. hahahaha
  Anyway, aan aantrekkingskracht valt niet te ontkomen. Het is als zwaartekracht. Langzaam maar zeker wordt alles er door aangetrokken.
  Namen geven aan mensen waarvan de naam niet bekend is is wel leuk. Helemaal als je de plank raak slaakt Hoewel die kans me ook wel gering lijkt.

  Het grote nieuws is geweldig. Zoals altijd πŸ˜›

  1. Als ze de naam raak geraden heeft, laat ik haar loterijkaarten voor ons allemaal halen. πŸ˜› Het is een beetje vreemd, de aantrekkingskracht. Lastig te beschrijven, en eigenlijk wil ik er ook niet in geloven. Die dwaze vriendin en haar slingerpraat neem ik voor lief. Gelukkig ken ik haar lang genoeg, om door haar spreuken te prikken. Zelfs met nietwerkende slingers πŸ˜›

   Ben echt groot (GROOT) John Coffey fan, dus het grote nieuws is zeker groots πŸ˜€

  1. Haha! Gelukkig heb ik hem wel eens horen praten met de bloemenjongens van de overkant. Ik dacht toen ook echt van “oh please god… niet zo’n halve gare hamsterstem!” En, ik had geluk. Hij mag de naam Jack, zeker dragen met zijn mannenstem.

Geef een reactie