Superfoods; de quinoakut

een schreeuwende prent
doldwaas en laag geprijsd
volg de laatste trend
tast diep in de buidel
ook jij lieve krent
wees maar geen trut
het is niet anders
iedereen al jaren blut
zelfs de buurvrouw
met haar vergeten quinoakut

Wanneer laten wij ons leiden door de hypes die door de commercie ons leven ingeschopt worden? Waarom accepteren wij de opdringerige media en laten wij ons volstoppen met zaken die helemaal van het moment zijn? Zijn wij allemaal ons verstand verloren? Of is deze misschien opgegaan tijdens onze laatste starbucksafspraak? Te kek, ja dat wel.

Meneer Spraakzaam laat zich achterover vallen terwijl hij moppert op de televisie. Vreemd genoeg doen vele van ons dit, terwijl we weten dat het nooit veranderen zal. Wij kijken dat wat voorbij komt op de beeldbuis en worden binnen enkele minuten vol gegooid met ongevraagde tips. Zwarte en zielloze reclame. Alles voor de commercie. Hoeze de economie.

“Welke dwaze poes schaft dat nou aan?”

Hij slaat zijn handen voor zijn ogen. Een kleuter van een vent die een maandverbandreclame niet op prijs kan stellen. Ach het is niet erg, zo kan ik ook even de andere kant op kijken. De kalmerende stem verteld ons op dwingende toon dat dit hetgeen is wat we nodig hebben. Dat dit is wat we gaan kopen, omdat we het moeten hebben.

Superfoods en maandverband. Het is allemaal een pot nat.

Bron afbeelding.

Dit is een verhalenboom-inzending. Het ingezonden woord was “quinoakutjes”, dolletjes!

30 comments on “Superfoods; de quinoakut

 1. We zijn groepsdieren, bang om er niet bij te horen. We willen allemaal uniek zijn, maar niet alleen. Dat is de reden dat we er elke keer weer instinken. Weet je dat ik nog nooit in Starbucks ben geweest.. en ik mis het voor geen minuut.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Denk niet dat iedereen in de categorie valt ‘bang zijn om er niet bij te horen’. Er zijn er wel veel van dit soort, dat dan weer wel. Iets wat we niet kennen, kunnen we ook niet missen. Blijf maar weg bij Starbucks. Veel te duur!

 2. Bij het woord superfood gaan mijn nekharen altijd recht overeind staan. Kutjes die vogelzaad vreten. Fluitende kutjes in een commerciekooi. Maar in het geval van quinoa is het nog erger. Ze consumeren het eten uit een land waar de armen er armer van worden en de stinkende rijken hier nog rijker worden. Quinoakutjes zijn stinkende kutjes!

  1. AMEN!!! Je hebt helemaal gelijk. Het vreemde is dan ook nog eens dat de fanatieke superfooders ook heilig staan voor fairtrade. In het woordenboek met plaatjes vinden we hun foto naast het woord hypocriet.
   Maar doe je nekharen maar weer snel goed hoor! X

 3. Ik probeer hardnekkig om niet bij die WE te horen waarover jij schrijft. Goddank heb ik geen televisie (geen signaal althans) dus kijk ik via uitzending gemist naar wat ik de moeite waard vind en naar Netflix idem dito. Reclame is daar gelukkig niet aanwezig 🙂

  1. Jij bent echt heel slim, fuck de tv inderdaad. Toch zit reclame ook wel verstopt in wat we zonder reclame kijken. Of in alle advertenties die we opgedrongen krijgen. Toch, zonder tv zal dit veel schelen.

   1. Dat klopt ja vwb die verscholen reclame. Daar betreft het meestal een vorm van reclame die je beter propaganda zou kunnen noemen. Zoals de propaganda (in veel films en series) voor het gebruik van (verheerlijkt) geweld, voor de superkwaliteiten van ‘het blanke ras’, voor onderdrukkende seks en voor angst voor van alles en nog wat, zodat je je graag laat beschermen door de grote machten van deze wereld. En niet te vergeten de propaganda voor het hebben hebben hebben door veel rijkdom en luxe in films te gebruiken, zodat jij en ik ook in (namaak)jaguars willen rijden etc etc.
    Tegen dat soort reclame is alleen te vechten door je er bewust van te worden en nee te durven zeggen.

 4. Rietstengels tussen riet

  velen zijn het slachtoffer van winstbejag op elk gebied
  slimme jongens bespelen de overgevoelige snaar
  van het uniek willen zijn tot het laatste levensjaar
  zij bepalen de mode, voeding en veel meer dan je ziet

  En wij…slikken. 🙂
  Lenjef

 5. Ik bepaal zelf wel wat ik koop!
  Ouders met kleine kinderen schijnen het vaakst voor de bijl te gaan omdat kinderen bepalen wat er gegeten wordt. Het moet niet gekker worden. Ik eet trouwens wel mega-gezond, maar dat is omdat allergisch voor suiker en cafeine ben. Maar quinoa vreet ik niet 😉 Leuk blog!

  1. Kinderen hebben eigenlijk niets te bepalen. Dit klinkt ook weer harder dan dat ik het bedoel. Kinderen moeten kind zijn. Niet dat wat bepaald wat er gekocht moet worden, of wat er gehaald moet worden. Allergisch voor suiker en cafeïne? Dat lijkt me knap lastig..
   Dankjewel! X

 6. Zijn wij allemaal ons verstand verloren? Ja, dat denk ik ook wel eens, vergetende dat ik hier zelf eigenlijk niet aan meedoe. En, er zijn meer mensen zoals ik en jij.
  De media is in handen van…. en zij maken de mensheid ‘een groot deel daarvan toch, knettergek en kooplustig. Gebruik makende van de hebzucht van de mens.

 7. Ik ben eerlijk gezegd reuze blij dat er maandverband is en tampons.
  En wat vandaag superfood genoemd wordt is morgen weer wat anders.
  Reclamemakers zijn ook maar mensen die op hun manier een boterham verdienen. Wat je met die boodschap doet is aan jou.
  Ik vind het wel knap. Een filmpje van een paar minuten maken die mensen het gevoel geeft dat dít is wat ze nodig hebben.
  Zelfs als je denkt er niet door beïnvloed te willen worden werd je toch beïnvloed. Al was het maar de andere kant op.

  1. Jij ziet de dingen die anderen weigeren te zien, erg knap en dat bewonder ik in je. Je hebt gelijk, reclame maken en dit goed kunnen is een vak. Maar dan nog, reclame is verschrikkelijk.

 8. Het hele punt van superfoods is aan mij voorbij gegaan. Waarom zou je dingen eten die niet lekker zijn? Vrijwillig dan nog wel?

  Meestal ga in niet mee in dat soort dingen omdat ik gierig ben. Waarom zou ik in godsnaam een koffie bij Starbucks kopen als ik in de winkel ernaast 3 koffies voor dezelfde prijs kan krijgen zonder dat ik een half uur moet aanschuiven naast schreeuwende 14-jarige meisjes?

  1. Iets eten wat niet lekker is zal nooit mijn ding zijn. Zaken die ineens overal opduiken ook niet, maar toch loop ik wel eens een starbucks naar binnen. Misschien is echt gierig zijn inderdaad wel de oplossing op alle doelloze reclames.

Geef een reactie