Spiegel

Haar handen vormen een sjaal, om zijn nek. Steeds strakker, tot de lucht zelfs uit zijn traanbuizen komt lopen. Zijn ogen rollen weg, het bloed kruipt uit zijn oren. Ze wurgt hem met liefde, iets wat hij nooit heeft gekend.


Mevrouw Hartzeer knijpt zijn nekwervels fijn, laat een spoor van vernieling achter en als hij niet stopt met spartelen, spuugt ze hem dadelijk nog in zijn gezicht. Ze uit haar liefde, wraak en passie binnen enkele seconden en ziet zijn ziel verdwijnen. Of in ieder geval, dat wat hij zijn ziel durfde te noemen.

Sommige mensen hebben geen ziel. Geen geweten, of besef van goed en kwaad. Ze zijn leeg, koud en zullen de extreme op moeten zoeken. Ze schreeuwen om leven, terwijl je zonder ziel natuurlijk dood bent. Het is alsof je dwars door de zielloze heen kijkt. Voelt dat er niemand thuis is en weet dat je alleen jezelf maar in de maling neemt.

“Hij heeft een vriendin.” Mevrouw Hartzeer kijkt mij aan, de tranen verzamelen zich in haar ooghoeken en het voelt alsof de wereld zwart wordt. Ik trek mijn ‘oh wat rot voor je’-kop op, maar doe in gedachten een dansje. Hij, de drunkjunk die hij altijd al is geweest, heeft een vriendinnetje. Een neukgat die naar zijn gebruikerswil danst en waarschijnlijk even kansloos als hem zal eindigen.

“Gezellig toch, samen in een afkickkliniek?” Ik leg haar uit, hoe het zit. De waarheid, volgens mijn ogen. Mijn gedachten en de vorige flaters die bewijzen dat een relatie met een junk een no no is. Je kunt niet gelukkig zijn, met iemand die niet leeft. Hij leeft zielloos, dwaalt rond en vecht voor niets. Niets anders, dan zijn verslaving. Zijn shot, zijn witte neus of het bloed wat jaren geleden al vervangen werd door alcohol.

Mevrouw Hartzeer vertelt wat het haar doet, hoe haar emoties de macht overnamen. Ze stond voor hem, spuugde hem echt in het gezicht en liep weg. De rillingen lopen over mijn rug, hoe minderwaardig kan je zijn. Hoe laag kun je gaan, om het niveau van de persoon tegenover je te halen?

“Nu is het echt voorbij.” Ze wil niet toegeven, dat dit haar redding is. Een kans op een betere vangst. Gewoon, eens iets wat wel een toekomst heeft. Een toekomst zonder gelal. Zonder slechte trips, of voicemails vol met dronkenmansgezwalk. Ja het is voorbij.

“Eng hΓ©, meisje.” Ik trek mijn haar recht, dans door de nevel van parfum en kijk nog eens in de spiegel. Een nieuw begin is eng. Maar mijn nieuwe begin, heeft geen kliniek nodig. En dat is, een cadeau. Die ruggengraat van mij, komt nog wel eens ergens.

Bron afbeelding.

18 comments on “Spiegel

 1. Moord uit passie. Of in ieder geval karaktermoord. Veel moorden vinden plaats in de naam van de liefde. Vreemde liefde dat wel. Vaak ook eenzijdig en wrang. Niet los kunnen laten. Ik zag er gister toevallig iets over. Vreselijk.

  Mevrouw hartzeer moet zich duidelijk ergens over heen zetten om verder te kunnen. Iets wat wel zal gaan gebeuren natuurlijk.
  Dit stuk is heerlijk geschreven. Er zit inderdaad gevoel in. Veel.

 2. Mevrouw hartzeer is mooi van tekst, intrigerend, maar toch niet helemaal mijn type. Ik heb niet het idee dat ze dingen met me uit zou willen praten. Ik hou het toch maar liever bij mijn eigen zachtaardige dinnetje. πŸ˜‰

  Love As always
  Di Mario

  1. Nee Mevrouw Hartzeer is een klein opvliegend ding, die soms vergeet dat er dingen ook gewoon uitgesproken kunnen worden. Zou ook maar bij je liefste din blijven hihi πŸ˜€

Geef een reactie