Sleutel

Eerlijkheid is de sleutel van vertrouwen. Ik las de zin nog maar eens, voelde in mijn zakken en haalde mijn sleutelbos tevoorschijn. De sleutel is alles behalve recht, krom geslagen door de tijd. Het geweld en de onkunde van de vorige eigenaar. Mijn sleutel is een boemerang in undercover fase. Maar zolang hij het nog doet, komt er geen ander.

Misschien dacht ik jarenlang zo over de Hufter. Krom geslagen lang end, met in zijn handen mijn vertrouwen.
“Geloof me nou, hij gaat vreemd.” Mijn beste maatje kwam met het nieuws. Ik wilde het niet horen, speelde mol met een struisvogel lichaam en vocht tegen de waarheid die al maanden op tafel lag.

Volgens mij is het ondertussen al meerdere malen voorbij gehobbeld op de blog. De Hufter was een Hufter. Is een kwal en zal dit waarschijnlijk altijd wel blijven.
Het pijnlijke aan het hele verhaal is, dat ik echt tot over mijn oren verliefd ben geweest. Op iets wat breekt. Illusies creëert en alles achter laat. Opnieuw begint en het zwarte schaap speelt.

Eerlijkheid is de sleutel tot vertrouwen. Wat als je daar dan plotseling staat. Met een deel van de sleutel in je hand. Met alle kracht die je kende, het slot wilde forceren. De sleutel bewoog, boog en brak.
Hoe zou het voelen om dat met zijn nek te doen? Bewegen, buigen en breken. Nu is het vandaag niet de dag om aan een bestseller van een horror te beginnen. Dus vaarwel agressie.

Vertrouwen is geen sleutel. Het is iets zwarts. Iets wits. Het is ontastbaar, maar breekbaar. Gek eigenlijk, je kunt het niet aanraken. Niet grijpen of kopen, maar wel voelen. Dragen, uiten en breken.

Het past niet
Zoals het hoort
Geen zuiver lied
Zoals ons bekoort

Geen zwart
Geen wit
Verward
Bloedrood

Bron afbeelding.

22 comments on “Sleutel

 1. Vertrouwen ja. Er is al veel over geschreven. Veel over te doen geweest bij vele mensen overal te wereld.
  Eerlijkheid is de sleutel tot vertrouwen. Vertrouwen is de sleutel tot een onbezorgd liefdesleven.
  Er kan in een leven veel gebeuren. Ook als je een relatie hebt. Je zal maar opeens verliefd worden op een ander. Maar wees er dan eerlijk in. Openheid geeft kansen..

  1. Daar heb je een punt! Opeens verliefd worden op een ander, maar het kunnen melden. Dat is dan iets wat op te lossen valt, of zo niet… zonder gebroken sleutels verder. Openheid geeft inderdaad kansen.

 2. Been there, Cassilda. En het is een kutsituatie als iemand jouw vertrouwen zo beschaamd. Aan de andere kant, je leert ervan, en handelt er naar. En hij, hij gaat vast op dezelfde voet verder…. alleen maar een spoor van slachtoffers achter zich aan die niets van hem willen weten. Uiteindelijk is het niet alleen een hufter, maar ook is hij ooit alleen.

 3. Het nare van het onzichtbare ongrijpbare wat gebroken is, is dat het met heel veel moeite misschien weer gelijmd kan worden maar toch altijd een aanwezig gevoel heeft. Ook bij nieuwe sloten.

 4. Omdat een mens niet monogaam is – kijk alleen maar eens naar de statistieken (60 tot 70 procent gaat wel eens vreemd) over vreemdgaan – zijn de afspraken over trouw die ons zijn aangeleerd en opgedrongen niet juist. Waardoor eerlijkheid geen schijn van kans meer heeft. Ik heb daar een boek over geschreven wat momenteel in hapklare blogs van zo’n 450 woorden op mijn weblog verschijnt (nu 45 delen). Zie zo je wilt: https://gedachtgedicht.wordpress.com/category/losgelaten-een-reisverhaal/

  Ook schreef ik eens een gedicht waarin eerlijkheid een sleutel(!)rol speelt. Laat ik het hier maar gewoon plaatsen – deze reactie is toch al wat aan de lange kant.

  ik kan niet vreemdgaan
  want mijn lief
  eist absoluut
  geen trouw
  maar eerlijkheid

  vertel me maar
  hoe fijn het was
  is alles wat ze eist
  en vreemd
  wordt
  daarom
  (h)eerlijk eigen

  zij kan niet vreemd
  want van mijn lief
  eis ik geen trouw
  maar openheid

  vertel mij maar
  hoe fijn het was
  is alles wat ik eis

  en vreemd
  wordt
  daarom
  (h)eerlijk eigen

  1. Heb losgelaten een reisverhaal in mijn favorieten opgeslagen, dan kan ik het vanaf het begin lezen. 😀 Het gedicht is mooi, laat zien dat eerlijkheid belangrijk is. Is natuurlijk ook zo, zonder vertrouwen heb je niets.

 5. Leuk dat je Losgelaten gaat lezen – als het onderwerp je echt blijft interesseren dan kan ik je het hele boek in PDF of epub mailen. Want jou kennende gaat jouw nieuwsgierigheid naar de wereld in een heel ander tempo dan mijn dagelijks hapklare blogs van ongeveer 450 woorden.

  1. Oh dat zou geweldig zijn! Ik was pas opzoek naar ebooks trouwens, en kwam ergens jouw naam tegen. De link werkte niet meer, of mijn onkunde zorgde ervoor dat ik met een dode download link zat. Zou ik heel tof vinden! Ik mail je dit weekend eventjes 😀

 6. Nee dat klopt. Ik heb mijn boeken van internet gehaald, omdat ik me niet teveel in (alleen maar) het onderwerp polyamorie en open relaties wilde vastbijten. Sinds ik die boeken heb weten los te laten, heb ik mijn heil gevonden in het bloggen. Je kunt me bereiken op losgelaten apestaartje online punt nl.

  1. Dan mail ik je waarschijnlijk morgenavond even, ben nieuwsgierig! Ik ben blij dat je een blog hebt, waarin je veel kwijt kunt. Lees hem, sinds mijn ontdekking ervan, erg graag!

Geef een reactie