Rijk, rijker, rijkst

“Nou, gewoon. Omdat het kan!” Daar sta ik dan, als een echte dwarsligger. Vrij lang van stuk, zeker voor een meisje. Met warrig, net zwart geverfd haar. Ik stink naar koppigheid, dwars zitten is mijn gave en er betweterig over doen een noodzakelijk kwaad. Of goed, het is maar hoe je het bekijkt.

Mijn koppigheid ruikt naar kauwgomballen,ย  die we het liefst niet aan kleine prinsesjes willen geven. Het zorgt ervoor dat de wereld veranderd in een zoete oase van glitter en eenhoorntjes. Even wanen we ons in het te zoete paradijs.ย  Iets wat natuurlijk slechts een illusie kan zijn.

“Je bent geen miljonair.” Hij verteld mij, dat niemand in het echte leven dat geluk zal kennen. Zo kortzichtig als hij is, laat ik hem in zijn waan. Het heeft geen zin om een kleuter in volwassen vorm te gaan vertellen dat geld er niet toe doet.
Natuurlijk, het maakt zaken een stuk gemakkelijker. Het huilt nou eenmaal een stuk lekkerder in een oversized bed, in je eigen villa, ver weg van de kou. Ergens op een verlaten eiland, met perfecte wifi verbinding. Ja, dat huilt lekker.
Maar, het blijven tranen. De pijn die over onze wangen loopt, blijft pijn doen. De emoties die zich op blijven stapelen, tot dat de toren omvalt en de echte chaos zichtbaar wordt voor de gehele wereld. Tranen blijven tranen. Pijn blijft pijn.

“Kijk maar zo, ik weet heus wel dat je er weer eens anders over denkt.” Hij reageert geirriteerd, zucht en vraagt waarom ik toch altijd anders moet denken. Waarom, ik het niet voor een keertje met hem eens kan zijn. Zo lastig is dat toch niet? Meneertje Kortzicht kijkt, en vlak voordat de klanken uit zijn gapende gat kunnen komen, begin ik aan mijn spraakwaterval.

“Ik ben een miljonair.” Hij kijkt, lacht spottend en twijfelt aan al mijn woorden. Het bewijs, dat kortzichtigheid een zonde is. Zonde, voor de kwaliteit van het leven. Voor dat van hem, dat van alle omstanders en dat van mij.

Ik word s’ochtends wakker, met ochtendhumeur. Realiseer mij, dat mijn benen het nog doen. Dat mijn rechterpols nog steeds een motherfucking pain in the ass is en dat mijn haar er elke ochtend uitziet alsof ik ontsnapt ben aan de engste monsters.
Ik sta op, neem een pis en kan van geluk spreken. Het water stroomt, de schone kleding ligt klaar en ik hoor de gitaren mijn ochtendhumeur verdrijven. Ik eet, wat ik wil eten. Steek de nodige stylingsproducten in mijn just out of bed look-haar en ren door de parfumnevel heen alsof het vallend goud is.
Mijn telefoontje geeft een halve discotheek aan licht, om mij te laten weten dat er aan mij gedacht word. Ik ga verder met mijn ochtend, en als de loonslaaf die ik ben, bevind ik mij een aantal uur op werk. De baan, waar ik voor gekozen heb. De baan, waar ik een opleiding voor gevolgd heb. Omdat, ik die richting op wilde. Zie je dat? Omdat ik dat wilde.
“Ik, meneertje Kortzicht, heb niet alles. En dat, dat maakt mij rijker, dan welke miljonair ooit zou kunnen zijn.” Hij schudt zijn hoofd vol walging, staat op en loopt weg. Voordat hij de deur dicht smijt, gooit hij met woorden. Misschien, ziet hij het niet.

Hoe rijk, wij eigenlijk zijn.

Bron afbeelding.

18 comments on “Rijk, rijker, rijkst

  1. Oh Michiel, ik stond afgelopen zondag samen met mijn moeder voor een tijdschriftenrek. Mijn moeders vroeg mij wat ik staarde, en dat als ik graag zou willen publiceren, ik gewoon keihard moest blijven oefenen. Ik hoop dat je ooit gelijk krijgt haha

 1. Met geld kun je alles kopen behalve….
  Echte rijkdom is zien dat datgeen je nodig hebt om te leven aanwezig is.
  En geld? Geld maakt alles stuk. Het veranderd mensen in hebzuchtige graaiers die niets en niemand ontzien om nog meer geld te verkrijgen.

  1. Je hebt helemaal gelijk. Als ik op werk ben merk ik dit echt heel erg. Daar wil ik meer omzet maken, meer winst halen en kan ik echt over lijken gaan als het moet. Zeker als het kwa loondoelstellingen gaat enzo. Niet helemaal eerlijk, maar geld maakt hebberig.
   Het is maar goed dat ik werk en prive uit elkaar kan houden en na sluitingstijd kan genieten van het gewoon gelukkig zijn. Voor zover dat natuurlijk gaat als een snotneus jonkie als ik ๐Ÿ˜›

  1. Dankjewel! ๐Ÿ˜€ Ik heb even bij je gespiekt, en wat ziet alles er pretty uit!
   Ja soms zouden we even stil moeten staan bij alle kleine dingen, om te kunnen zien dat ze best groot zijn.

Geef een reactie