Praatziek

Verstopt in mijn te grote winterjas spiek ik naar mijn buurman. Ik sta in een te volle bakker, netjes te wachten op mijn beurt. Een gloednieuwe bakker trouwens, donker en warm ingericht. Vol met lekkers, achter net schoongemaakte glasplaten,  maar zonder nummertjes. Zelf opletten wanneer je aan de beurt bent, tussen ongeduldige stadse mensen. Een verschrikking.

Ik blijf nog even spieken naar mijn buurman, hij is degene voor mij. Groot van stuk en in mijn gedachten hoor ik mijn jongste collega. “Cassilda, lange mannen sparen we!” Ik glimlach en kan haar geen ongelijk geven. Lelijke lange mannen bestaan wel, maar zijn zeldzaam. Goed uitziende, met rode haren in stoere kleding gestoken, lange mannen zijn nog zeldzamer. Mijn glimlach werpt vruchten af, de buurman kijkt en knipoogt. Oh boy, daar sta ik dan.

“Meisje, heb je haast?” De buurman kijkt mij aan, trekt zijn wenkbrauw een beetje op en glimlacht. Snel krabt hij even achter zijn oor, en wacht op antwoord. Terwijl ik mijn hoofd schud, vertel ik hem dat ik alle tijd heb. Boodschappen doen met de feestdagen, kun je het beste zonder haast doen. Dat fokt anders alleen maar op.

“Dan doen we dus even een bak thee?” De oude dame achter de toonbank kijkt op, ze denkt waarschijnlijk dat ze het niet juist verstond. Twee vreemden, in een propvolle bakker die geen haast hebben. Gewoon rustig en kalm blijven, terwijl de huismoeders met wat verbaal geweld hun kroost in bedwang proberen te houden.

De buurman steekt zijn hand uit, en wijst naar de koffietafeltjes verder op. De bakker heeft namelijk ook een vrij grote koffie hoek. Voor van die mensen, die geen haast hebben. Voor dames die graag de laatste mode blaadjes lezen, en heren die graag hun achterwerk parkeren op van die zwarte, houten, picknick bankjes.
“Nou, zullen we?” Ik kijk hem wat aarzelend aan, en net voordat ik hem vriendelijk wil bedanken opent de buurman zijn mond. “Oh, je hebt natuurlijk van je moeder geleerd dat je niet zo maar met vreemden mee mag. Nou, ik ben Meneer Red. Zo, probleem opgelost.” Ik schiet in de lach en loop vervolgens mee naar het tafeltje. Hij vraagt mijn naam, en gelooft het gewoon. Geen gezeik over de uniekheid ervan, of de vraag of ik wel echt Nederlands ben. Heerlijk, en ongewoon.

De thee word neer gezet en de serveerster loopt stilletjes weg, Meneer Red begint te praten en er komt geen eind aan.
Misschien is hij zenuwachtig, of heeft hij vanochtend een blikje energydrank te veel naar achteren gekiept. Zonder adem te halen, verteld hij de leukste dingen en wacht zo nu en dan mijn reactie af.
In gedachten zie ik het voor mij, hoe mijn hand naar zijn mond gaat. Mijn vingers over zijn gezicht, en mijn palm over zijn niet stoppende spraakwaterval. Plots bevind ik mij weer in de realiteit, “Wie mag ik helpen?!!!!” De oude dame achter de toonbank verheft haar stem, in de plotseling leeg geworden bakker. Meneer Red kijkt mij aan, en we komen beiden tot de conclusie. We hadden het zo druk met rustig doen, dat de kalmte in de bakker sloop. Er waren geen gillende kinderen meer, geen oma’s met van die handige rollators, die ze tijdens druktes gebruiken als persoonlijk bankje. Geen mopperende oude mannen, die gebak moesten halen voor hun zwangere vrouw. Nee, alleen wij zaten er nog.

“Stiekem moet ik nu wel wat haast maken lieverd.” Meneer Red had niet verwacht dat het zo gezellig zou zijn. Dat gezelligheid geen tijd kent, en dat hij nu echt haast moest gaan maken. En ik? Ik had niet verwacht dat hij, met zijn blauw grijze ogen, het ooit in zijn hoofd zou halen om mij lieverd te noemen. De rillingen liepen over mijn rug. Hij kijkt mij aan en ziet mijn walging, schiet in de lach en bukt. “Dan noem ik je wel gewoon klepkous…” fluisterd hij, terwijl hij weg loopt.

Blijkbaar kan ik er ook wat van, ouwehoeren.

Bron afbeelding.

8 comments on “Praatziek

  1. Lol. Leuk verhaal! En ja, boodschappen doen in deze dagen en gaan stressen? Dan moet je mij niet hebben. Had gisteren in de Liddle al bijna ruzie met iemand die iedereen omver liep met z’n brutale rot kop. Mensen hebben altijd het idee dat de wereld vergaat in deze dagen.

    1. Oh, herkenbaar Den! Ik heb geregeld ruzie in de supermarkt en kan niet rustig blijven wanneer mensen zich misdragen. Er is eten genoeg, en vis je er naast, nouja.. pech gehad dan. (Maar stiekem heb ik ooit wel een albert heyn medewerker voor zijn sokken gereden met mijn winkelwagentje. Dus de perfecte klant ben ik zeker niet 😛 )

  2. Zo’n bakker met zo’n tafel waar je rustig kunt gaan zitten hebben we een paar dorpen verder ook. Alleen jammer dat hij zich uit de markt prijst en er nagenoeg bijna niemand komt.
    Jij hebt in ieder geval weer wat meegemaakt waar je over kon schrijven en waar wij van konden genieten.

    1. Volgens mij zou ik zelfs nog over veters strikken kunnen schrijven, haha. Zonde dat zo’n bakker dan meteen de hoofdprijs vraagt, zou toch een flinke winst kunnen leveren als het eenmaal lekker loopt.

Geef een reactie