Positief afstraffen

Ze rent over het perron, en wurmt zich nog even snel tussen de sluitende deuren van de trein. Gehaast gaat ze zitten, en hijgt alsof ze een marathon gelopen heeft. Mijn altijd kritiek leverende wenkbrauw schiet omhoog, en laat de gehele coupe zien dat ik een oordeel heb.

De trein deuren openen zich weer, en er stapt een oudere man in. Heel rustig, aangezien de trein pas over zeven minuten vertrekt. Ik ben gek op reizen met de trein, echt waar. Ik vind het stiekem wel erg leuk om mensen te kijken, en kan geen treinreis hebben zonder een gesprek te hebben met een wildvreemde. Wildvreemde. Wat een merkwaardig woord eigenlijk.

Ik zit en word aangesproken. Iets wat ik niet begrijpen kan. Heel sociaal zie ik er volgens mij niet uit, als dat überhaupt al mogelijk is; er sociaal uitzien. Het gesprek met de hipsterboy duurt tot de eerste halte en hij wenst mij succes met de cursus van de dag. Ik wens hem veel plezier voor zijn verjaardagsfeestje, en dat was het dan. Dag meneer, tot ziens mevrouw.
De trein hobbelt verder en ik lees mijn opdrachten nog eens goed door. Vandaag gaat mijn werkgever mij eens leren hoe ik op de juiste manier, concrete feedback moet geven. De rillingen lopen over mijn rug, concreet. Jak. Duidelijk, welomschreven feedback gebaseerd op feitelijk gedrag.

Normaal gesproken ben ik dol op cursussen, workshops en opleidingen. Ik leer graag, en vind het fijn dat mijn werkgever ons ook deze kans geeft. Het is veel makkelijker om ons gewoon in de winkel te laten staan, dat scheelt veel gemopper van de oude garde. Dames die al jaren manager zijn, zitten er niet altijd op te wachten, om weer eens naar een cursus te gaan. Moeten luisteren naar een trainer, en vervolgens maar hopen dat ze de cursus met een positief resultaat afsluiten.
Ik vind het ook niet altijd even leuk, en voel mij soms net een kleuter. Over achtentwintig dagen sta ik al acht jaar op de winkelvloer. Tussen dames met een ervaring van meer dan 26 jaar, voel ik mij een kleuter. Onnozel, en wat betweterig.

Mijn knieën zijn niet blij. Ik zit vooraan, en probeer mijn stelten van benen netjes onder het klaptafeltje te krijgen. Een onmogelijke opgave, en helaas ben ik niet lenig genoeg om mijn benen eventjes in mijn nek te leggen. De trainer van vandaag is hopelijk sportief aangelegd. Dan kan ze, als ze voor mij langs wil eventjes aan de hink, stap, sprong.
Of, plat op je plaat gaan. Het is maar voor welke weg ze kiest.

Stiekem, geldt dit ook voor mij. Ik kan lastig gaan zitten doen en bij mijn standpunten blijven staan. Dat concreet feedback geven, volgens de gouden regels van feedback niet voor mij werkt. Dat ik niet geloof in beginnen met positief, iemand daarna op zijn verbeterpunten wijzen en vervolgens weer positief afsluiten. Dat ik stiekem gewoon veel liever “joh, kut! schiet eens op” gebruik, aangezien dat stukken sneller werkt.
Maar, ik kan ook meewerken. Met een luisterend oor naar alle tips van de trainer luisteren en wie weet, zo heel stiekem, misschien nog iets leren. Bedoel, de oude garde werkt al genoeg tegen, en mijn doel is juist om anders te zijn dan hun. Lekker tegendraads, moet kunnen. Maar niet vandaag, vandaag zijn we concreet.

Na een kleine vijf uur aan les en uitleg, kan ik jullie vertellen dat er niets concreets aan is om concreet te zijn. Het kost veel meer voorbereiding, en voelt voor mij nog een tik onnatuurlijk aan. Alsof ik een kleine robot ben, die een heel stappenplan afwerkt. Verschrikkelijk. Er is niets concreets, aan concreet zijn. Het is vaag, uit de lucht gegrepen en zweverig. Concreet feedback geven is niets anders dan een benaming voor positief afstraffen, en als ze de cursus nou zo genoemd hadden… dan had ik er vast met een andere houding gezeten.
Oh nee, want mijn benen passen niet onder het klaptafeltje en ook niet in mijn nek. Het blijft een hink stap sprong verhaal. Dat hele concrete gedoe.

Gelukkig heb ik de cursus afgelopen donderdag met positief resultaat afgesloten, en ga ik aankomende dinsdag ook mijn wijze ontvangen lessen toepassen in de praktijk. Hoe dat afloopt?

 

Bron afbeelding.

10 comments on “Positief afstraffen

  1. Concrete feedback. En daar een cursus in geven. Hoe verzinnen ze het. Feedback is feedback en die wordt door iedereen weer anders aangenomen. Het zou er dus op neer komen dat je iedere klant eerst moet observeren, analyseren, en na het aanmaken van een profiel zou je .. bla bla ik sla door.
    Mss moet je op gymnastiek? Dan kun je in de toekomst bij andere cursussen wellicht je benen kwijt.

    1. Ben het helemaal met je eens, denk niet dat jij door slaat. Maar degene die de cursus bedacht wel. Wie weet stel ik het wel voor, cursus gymnastiek voor degene langer dan 160.

Geef een reactie