Plat brood

Ze draait haar ogen, en zucht. Met haar heksenvingers duwt ze haar bril, hoger op haar neus en zucht vervolgens nog een keer. Nee, mijn busbuurvrouw heeft haar dag niet. Ik glimlach, en kijk haar nog eens goed aan. Diep in haar ogen, tot de busbuurvrouw haar hoofd weg draait.

Stiekem denk ik, dat ze het niet zo ’n geweldig plan van mij vond. Ik wilde graag naast haar zitten. Haar krullende, rode haren kunnen ruiken, en haar spannende whatsapp gesprekken meelezen. Lieve busbuurvrouw, ik wilde alleen maar vriendinnen worden! Gezellig onze wildste busverhalen met elkaar delen, totdat de tranen over onze wangen liepen. Tranen van het lachen, spierpijn van het gegiechel en de eerste busbende van het land beginnen. De Bus Angels!

Tijdens onze reis, kroop Mevrouw de BusBuurvrouw steeds verder weg. Ik deed mijn best om contact te zoeken, maar ze wilde niets van mij weten. En stiekem, denk ik dat ik wel weet waarom. Ik was het meisje, die haar brood heeft geplet. Het meisje, die in een volle bus besloot om op haar tas te gaan zitten.
Schandalig, maar waar. Ik koos niet voor een weg vol kuilen, drempels en stoplichten, op wiebelige benen. Ik koos voor een weg vol kuilen, drempels en stoplichten, op mijn dikke ass. Ja, schandalig!

Mijn zusje van acht, zit schuin tegenover mij en fluistert dat ik stout ben geweest. Je hoort volgens haar, niet op de tas van anderen te gaan zitten. “Maar Zamorra, heeft die tas een stoel nodig?” Mevrouw BusBuurvrouw trekt haar wenkbrauw hoog op, en slaat haar armen over elkaar. Dat in combinatie met een schoudertas op schoot, zorgt er voor dat ik aan de kleuterklas moet denken. Kleine kinderen die hun zin niet krijgen, trekken een gekke bek als protest. En slaan hun kleine armen over elkaar heen. Een soort stille fuck you, denk ik.

Zamorra trekt een grote grijns en verteld Mevrouw BusBuurvrouw dat tassen niet hoeven te zitten. “Nee, kijk maar naar mijn tas, die houdt papa vast! Dat is mijn tas, mooi he met Prinses Rapunzel!” De blanke, bijna lichtgevende huid van Mevrouw BusBuurvrouw veranderd en eventjes lijkt ze tomatenrood aan te lopen. Ik vraag haar of het gaat, en ze kijkt me woest aan. “Nu ga ik STAAN!!!”, schreeuwt ze door de bus. Ze staat op, en kijkt naar mijn zusje. “Mevrouw, dan kan uw tas wel zitten op uw plek!!” Zusje floept al haar gedachten eruit, en de busbuurvrouw weet niet wat ze moet antwoorden. Zamorra kijkt naar Mevrouw BusBuurvrouw, alsof ze een klein, onschuldig engeltje is en een oude man achter haar schiet keihard in de lach.

Een ding weet ik zeker, Zamorra is een zusje van mij.

Bron afbeelding.

3 comments on “Plat brood

Geef een reactie