Plafond

“Laat het nou maar.” Hij kijkt strak voor zich uit en even begrijp ik er helemaal niets van. Hier zit ik dan, op de welbekende hangbank, met een waterflesje in mijn handen. Ik probeer oogcontact te zoeken, maar hij wil er niets van weten. Hij kijkt naar buiten, opzij en besluit plots om naar het plafond te gaan staren.

“Komt het plafond misschien naar beneden dan, sukkel?” Ik laat mijn hoofd tegen zijn schouder aanleunen en wacht op antwoord. Woorden die niet komen. De stilte valt en even lijkt het alsof de secondes voorbij kruipen. De wijzers op de klok kruipen zacht, mijn tenen wiebelen en ik besluit om maar eens mee te doen. Het wereldkampioenschap plafondstaren, voor de Leidse sukkels.

“Best gezellig zo, dat plafond kijken.” Eindelijk komen er een paar woorden uit, Meneer Spraakzaam heeft de realiteit weer gevonden en laat weer van zich horen. Ik vraag hem, waarom het plafond ineens zo interessant was. Waarom het zo stil was. Waarom de zorgen niet gewoon op tafel gegooid worden. Gewoon, waarom.

“Een echte man, lost zijn problemen zelf op.” Hij kijkt mij aan en knikt. Meneer Spraakzaam stopt de rebelse haarlokken die mijn gezicht oorlog verklaard hebben, weer achter mijn oor. Mijn wenkbrauwen klimmen omhoog, ik weiger te geloven in dit soort onzin.
“We zijn geen holbewoners meer.” Waarom zou een man zijn gevoel niet op tafel kunnen gooien. Wat maakt het tonen van emotie een zwakte? Waarom, zou het een zwakte zijn? Persoonlijk vind ik, dat het lef hebben om emoties te tonen veel sterker is dan het verzwijgen. Het weg stoppen, of het bespotten. Wij leven, wij voelen. Wij uiten.

Hij lacht en mompelt dat Loes NietvoordePoes hem wat zorgen in zijn hoofd gebracht heeft. Hij moest maar eens gaan settelen, voordat zijn kansen verkeken waren. De tijd vloog namelijk voorbij, volgens Loes NietvoordePoes. Ik schudde mijn hoofd en keek hem aan.
Zijn blauwe kijkers zaten vol met wanhoop, hij wilde niet. Maar was bang. Ik glimlachte er maar wat op los, omdat dat stiekem was wat hij nodig had. Stilte, een luisterend oor en het begrip. Loes nietvoordePoes is onlangs bevallen, ze behoort tot de volwassen-kant van de vriendengroep en voelt zich geroepen om ons naar de Dark Side te halen. Settelen is iets wat moet.

“Carrière maken, voordat de bom valt?”, fluister ik zacht. Meneer Spraakzaam lacht, snapt de boodschap en weet stiekem al lang dat ieder zijn eigen tempo bepaald. Dat Loes nietvoordePoes eigenlijk een kattenklauw in haar gezicht verdiend, omdat ik een halve avond mee heb gedaan met de wereldkampioenschappen Plafond Staren.

“Klaar met dat emotionele gedoe voor vandaag.” Hij staat op, pakt zijn laatste game erbij en stuurt een vlugge knipoog. Ik blijf erbij, emoties tonen is menselijk. Normaal. Goed voor je. Ook, als je het pech hebt, een man te zijn.

Bron afbeelding.

16 comments on “Plafond

 1. Ja, een man lost zijn eigen problemen op. Zo is dat! Maar gevoelens laten we gewoon niet te veel zien. Zo zijn we 😛
  Doe Maar sla ik even over als je het goed vindt. Vast 😛

 2. Doe maar, dat is toch wel uit mijn jeugd zeg. Die carrière maken hebben ik nooit zo gevoeld en begrepen. Ik heb liever een leuk leven. En gevoelens komen vanzelf wel als je wat ouder bent. Dat uiten ervan.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Ja hopelijk gaat het uiten ooit iets makkelijker, in ieder geval voor Meneer Spraakzaam. Een leuk leven is veel belangrijker dan een baan. Maar voor sommige, is hun leven de baan die ze mogen uitoefenen.
   Doe Maar is voor mij iets wat uit moeders jeugd kwam, en een van de weinige dingen die ik wel op prijs kon stellen haha

 3. Ik vind het juist heerlijk dat Tommy zijn gevoel bijna altijd wel weet te tonen, dat oeroude gedrag en uitspraken als: mannen horen niet te huilen of te praten over gevoelens past deze dagen bij patserpikkies 😉 echte mannen tonen zeker wel gevoel

Geef een reactie