Perfect

Het is een mooie dag. Een waarbij wij met z’n alle maar wat graag overnieuw beginnen. De dingen van gisteren achter ons laten en de herinnering van vandaag dat morgen ook zal doen. Alles gaat zoals het loopt en niets zal ooit de perfectie behalen. Een fabel, uit een van de dikste sprookjesboeken.

De wind raast door de takken. Even is het stil. Ik zie hoe de zonnestralen landen op de wateroppervlakte en sluit zacht mijn ogen. Het klinkt perfect, een moment van rust. Dat de wind zijn slachtoffers maakt, de boom uit zijn voegen trekt en mij opzadelt met het gevoel van kou is dan zeker een ander verhaal? Een andere insteek? Of slechts een andere blik op het moment van perfectie.

Perfectie bestaat niet. We focussen ons op een punt, gaan er voor en eenmaal over de finish heen is er slechts het gevoel van teleurstelling. Is dit alles? Was dit het nou? En waarom ging het zo snel voorbij? Of, wie weet; had het niet sneller gekund?

We verliezen de details om ons heen uit het oog en lopen slechts als kleine volgelingen verder. Op zoek naar het eindpunt. Daar waar onze perfectie ons omarmt met de leegte die het behaalde doel kent. Het is goed genoeg, maar nooit perfect.

Sprookjes vallen niet te bereiken. Fabels zijn geen eigendom van ons leven, wij zijn eigendom van de door ons gecreรซerde mythes die we dragen. Alsof het de tot realiteit geworden perfectie is.

23 comments on “Perfect

 1. De zwartere kant van de kijk op het woord perfectie.
  Weet je? Als de zonnestralen het water raken en de wind mijn botten doet koud zijn, dan kijk ik weer terug naar de zonnestralen en voel me gelukkig. Nooit perfect. Want als je nu zwart kijkt op perfect of wit… als je dat denkt te hebben, dan heb je geen doelen meer. Eeuwig zonde.

  1. Zwart kijken is een kleine hobby van me, of nouja.. gewoon eens verder denken dan dat m’n neus lang is. Je hebt gelijk, dat is eeuwig zonde. Er moet een doel zijn.

  2. Zwart kijken is een kleine hobby van me, of nouja.. gewoon eens verder denken dan dat m’n neus lang is. Je hebt gelijk, dat is eeuwig zonde. Er moet een doel zijn.

 2. perfectie bestaat…. het is alleen wel iets wat een keerzijde kent…. ik denk dat dit een beetje naar edge nerd wijst? als dat zo is, vergeet dat niet dat edge nooit perfectie brengen zal meissie ๐Ÿ˜‰

 3. Perfectie bestaat inderdaad niet. En sprookjes zou ik niet willen bereiken. Sprookjes zijn luguber. Hard, bijna grenzend aan horror.
  Ik vond vroeger al dat sprookjes niet leuk waren. Hoe komen volwassenen erbij ze voor te lezen aan kinderen voor het slapen gaan?

  1. Misschien vind ik sprookjes daarom ook wel zo fascinerend. Krengen zijn hard, en brengen hoofden op hol. Een tijd geleden wilde mijn zusje Frozen met mij kijken. Dus we zitten, en het enige wat ik dacht was; wat de fock?! Gelukkig zien kinderen het zo niet.

 4. Niet te verbeterenโ€ฆ

  de perfectie
  bereiken,
  velen blijven het proberen

  kijkend met beide ogen dicht
  naar wat rond het doel voor hen ligt

  wat men ook probeert,
  alleen
  de dood is niet te perfectioneren

  Lenjef ๐Ÿ™‚

  1. Meer als onze best kunnen we niet doen. En jouw prins en prinses zullen dit voorbeeld overnemen. Mooi toch, kinders die hun best zullen doen. Misschien is dat wel zo perfect als het worden kan.

Geef een reactie