Over de grens

Daar zit ik dan. Onder een oma deken, tussen de kussenhoop, weggedoken met een typische Leidse knot op mijn hoofd. De haren springen er aan alle kanten uit en ik verwarm mij weer eens aan een warme kop thee.

Onder het mom van ‘het is, wat het is’ dwing ik hem mijn gekozen film te kijken. Hij stribbelt tegen, heeft how to be a man al een kleine zes keer gezien en wil eigenlijk niet aan een zevende keer beginnen.
“Waarom krijg jij toch altijd je zin?” Hij ploft naast mij neer, zet de film op en schudt zijn hoofd al lachend. Een vreemde combinatie.

“Hoe doe je dat dan?” Hij zet de film even op pauze en kijkt alsof hij het meent. Brandend van nieuwsgierigheid, wachtend op antwoorden. Meneer geeft mij mijn zin, zoals ik dat gewent ben. Ik kijk hem aan, stuur hem een luchtkusje en bedank hem met een vlugge knipoog. Het is eigenlijk wel een beetje waar. Ik krijg vaak mijn zin. Natuurlijk ken ik het woord nee wel, maar laat mij er niet door stoppen.

“Volgens Loes heeft het met visualisatie te maken.” Meneer Praatziek mag Loes nietvoorde Poes helemaal niet. Ze heeft altijd van dat dwaze commentaar, hippie-geleuter en advies waar niemand op zit te wachten. Het zal geen verassing meer zijn, maar Loes is mijn beste vriendin niet. Mocht ze haar zeven levens verspeeld hebben, dan doe ik een dansje. Een heel enthousiast vol passie voor het leven dansje. Alsof ik de loterij gewonnen heb en Gaston over zijn boeddha-bol aai.

Meneer Praatziek legt mij uit dat Loes nietvoorde Poes onlangs een vision board gemaakt heeft. Een volwassen vrouw die ons allemaal aan de Dark Side of life wil hebben, knipt, plakt en knutselt er op los om haar doelen en wensen te visualiseren op een stuk karton.
Ik schiet in de lach, schud mijn hoofd en zie Loes al voor me. Met allerlei wondjes in haar vingers, opgelopen door de papieroorlog. De kersverse wereldmoeder heeft doelen. Die ze met een puberale uiting, voor haar wil zien. Geconfronteerd wil worden en zo haar wensen en het uitkomen hiervan aantrekt.

“Gewoon blijven gaan.” Ik vertel meneer Praatziek dat ik mijn zin niet altijd krijg. Soms moet ik mijn best er voor doen. Er hard voor werken, blijven slaan op deuren voordat ze op een kier springen.
Gemotiveerd blijven, je ziel laten branden op doorzettingsvermogen en weten waarom je voor iets vecht. Meneer Praatziek knikt, begrijpt het en weet dat Loes waarschijnlijk weer een of ander zweefteef progamma heeft gezien op de mind leegzuigende televisie.

“Toch ben je wel makkelijk uit het veld te slaan soms.” Mijn nekharen gaan recht overeind staan en mijn blik spuwt vuur. Hij is denk ik levensmoe, of gaat toch nog proberen om onder de film vandaan te komen.

Zonder twijfel vraag ik hem waarom. Hoe hij op dat idee komt en wat er dan mis met mij is. Volgens hem dan, in zijn dwaze wereld vol ongein.

“Je ging een jaar lang elke dag bloggen toch?” Meneer Praatziek weet dat ik een paar dagen geleden een vervelende reactie en mail ontving over mijn blog.
Normaal gesproken zou ik mijn Leidse achterste hiermee afvegen, maar het aantal gewerkte uren in combinatie met weinig slaap zorgden voor een hele andere reactie. Of misschien waren de woorden van de Hufter achter de mail, dat wat zeer deed. Iets loslaten, wat mij niet los wil laten is niet zo gemakkelijk. Een understatement.

“Misschien moeten wij maar eens een film maken.” Ik trek mijn wenkbrauwen omhoog en de gedachten in mijn achterhoofd zijn niet geschikt voor kleine zoete kinderen.
Ik was maanden lang in de veronderstelling dat Meneer Praatziek een nette man was, die zijn porno voorstellen ver uit mijn buurt zou houden. Een echte man, die kan denken zonder zijn sergeant majoor.

“Hoe een vrouw te zijn, met een gouden kut.” Hij knikt, verteld in het kort zijn net bedachte verhaallijn en samen zien we het voor ons.

Punt een. Laat je door niemand stoppen, zelfs niet door jezelf. Er zullen tijden zijn dat je wil vluchten. Schuilen achter de brede man die je rugdekking geeft. Tijden waarin jij je wil verstoppen onder de net waterpas gelegde stoeptegels, of achter de oude boom op de hoek van de straat.
Beter realiseer je jezelf dan, dat je met gemiet niet ver gaat komen. Grow a pair, en take a hit. Overleven doe je het vast.

“Dus.” Hij kijkt. Ik kijk. Wij kijken samen de film af en ik weet het zeker. Doorzettingsvermogen is niet altijd een aangevlogen eigenschap. Soms moet je zelfs vechten, om te kunnen vechten.

Bron afbeelding.

15 comments on “Over de grens

 1. Ik dacht ‘wat is dat in mijn feedreader’ toen ik een blog update zag van je blog. Je zou een paar dagen…….Niets zo veranderlijk als een vrouw πŸ˜›
  Die vervelende reactie en mail moet je wel naast je neer leggen natuurlijk. Wie het ook was, wat e rook geschreven werd.
  Vechten om te kunnen vechten.. we moeten het allemaal wel eens ja. Maar vooral doorgaan πŸ™‚

 2. Ja, vervelende reacties en dito mails kunnen rake klappen uitdelen en je terugwerpen naar het land van onzekerheid (citaat uit mijn databank eigen ervaringen).
  Maar je krabt en krabbelt al weer aardig terug en overeind!

 3. Leuk om te lezen weer! Benieuwd naar jullie film πŸ˜‰ Wel vervelend dat je per mail een nare reactie hebt gekregen, is vast iemand met het IQ van een graspol πŸ™‚

 4. grrrrrrrrrrr, waarom zijn er toch van die vervelende mensen die zich bezighouden met anderen af te breken. Je kan het wel oneens zijn met iemand, maar dat respectvol brengen.

 5. Een jaar lang elke dag bloggen, ik doe het je niet na. Ik heb ooit elke dag geblogd en ik vond het ronduit draining…. maar goed, genoeg van mijn motiverende praatjes.

  Negatieve reacties zijn een teken dat je blog populair aan het worden is. Als iemand de indruk heeft dat geen hond het leest, nemen ze meestal niet de moeite om er een rotreactie aan te wijden. Dus gefeliciteerd, you’ve made it!

  1. Na de lange werkweek van pas, was het wel even zwaar. Niet dat er niets in mijn hoofd dwaalde, maar het zelfopgelegde ‘moeten’. Motiverende praatjes zijn nooit weg, deze dus ook niet!
   Populair hoeft het niet te worden, als mensen er maar plezier aan beleven. Of even stil staan en denken. Mochten ze het niets vinden, is dat hun goed recht. Maar zulke nare mailtjes, brrr.

Geef een reactie