Oude wijsheid

Mijn wekker stond weer op het burgerlijke werkleven ingesteld en was van plan om mij harsh te wekken. Schreeuwend om mijn aandacht, door merg en been om mij te wekken. Terug naar het werkende leven. Payback voor de verwaarlozing van afgelopen weken.

Stiekem wist ik al, dat mijn wekker niet nodig zou zijn. Als mijn vakantie voorbij is, komt er een dwaze eigenschap om het hoekje spieken. Wat als ik mij zou verslapen? Als voorbeeld functie, te laat zou zijn. Of nog erger, mijn winkel niet op tijd zijn deuren kan openen. Omdat ik nog op een oor lig, te dromen over naaktlopende straight edge jongens. Tjah. Dat kan natuurlijk niet.

Mijn onderbewuste trapt mij daarom zonder enig pardon, rond vijf uit mijn slaap. Fuck die droom, wakker worden. Met enige haast kijk ik hoe laat het is. Al zuchtend lach ik, ja dat kan. Natuurlijk is het nog veel te vroeg. Ik ben het. De dwaas.

Gelukkig zakt het vanzelf, en dan vind ik wel weer een andere reden om anders dan andere te slapen. Te dromen. Gewoon, omdat ik graag vreemd doe. Gek genoeg heb ik zelden last van dit dwaze gedoe. Ik ben te druk met praten. Zal niet in slaap vallen, want als spraakwaterval heb je daar natuurlijk geen tijd voor.

Met haar rollator liep zij zacht. Zonder haast, voor zover dat gaat met de snelheidsvoertuigen van de Duivel. Ze knikte lief, en zei goedemorgen. Zoals alleen oma’s dat kunnen, stinkend naar ademinnetjes. Hard werkend en zacht pratend, was ik in een discussie te recht gekomen. Of, nou heel misschien was het eerder andersom. Zacht werkend, en hard pratend. Klinkt een stuk aannemelijker.

“Ware liefde? Na nog geen jaar?! Donder op joh.” Mijn collega keek lachend op, ze heeft vast mijn ongezouten mening gemist. Met haar gezichtsuitdrukking spreekt zij. We kunnen elkaars gezicht aflezen, omdat het soms niet anders kan.
Klanten lopen voorbij, en zitten waarschijnlijk niet op de soap van de dag te wachten. Nee, die willen slechts wijsheid en service. Voor zo min mogelijk. Mevrouw Dropje loopt langs, komt naast mij staan. Kijk zonder enige angst mijn kant op, en ik weet het zeker.
Deze oma, gaat shockeren. Ze straalt het uit, ook haar gezicht spreekt boekdelen. Heel langzaam opent zij haar mond, ik hang er bijna aan en kan niet wachten op de oude wijsheden van de dag. “Mijn opoe zei altijd….” Ook mijn collega wist het zeker, er ging iets komen. Samen stonden we daar, en even voelde het alsof mijn oma daar stond.
Geschiedenislessen, met gevoel. Wijsheid, waar je iets aan hebt. Want zeg nou zelf, de opoe van een oude oma.. Dat is geschiedenis in zijn puurste vorm.
“Mijn opoe zei altijd… dat hij hem maar in een mierenhoop mag douwen. Dan heeft hij de wereld aan zijn kloten hangen!!” Het is dat ik geen klompen droeg, anders zouden ze breken. Wat zegt oma nu? Ware liefde bestond, maar was zeldzaam. Ze vertelde mij, dat mannen hem meestal gewoon ergens in willen stoppen. En dat zoiets niet alleen een probleem was voor de jeugd. Ook haar buurman kon er wat van.

En even wist ik het zeker.

Niet alleen ik ben dwaas. En dwazen, zijn nooit alleen.

 

Bron afbeelding.

14 comments on “Oude wijsheid

 1. Ja, ware liefde is zeldzaam. Daar ben ik van overtuigd. De rest is gewoon, gewoon..
  Wakker worden voor de wekker kan ik ook erg goed. Alleen niet als het niet hoeft.

 2. Leuk weer om te lezen! Ware liefde.. nee geloof ik niet in, ik denk dat iedereen meerdere ware liefdes kan hebben op verschillende momenten in zijn/haar leven.. nou ja, zoiets dus.. ๐Ÿ˜‰ De beste wensen!

  1. Jij ook de beste wensen lieve Sam! Ik ben het met je eens, we gaan door veel fases en soms past daar die ene ware liefde niet meer in. En dan, is het niet zo ware liefde meer natuurlijk..

   1. In de Haarlemmer of Vijf meiplein? (of is dat een andere winkel bij dat laatste) Ja sorry, kan mijn nieuwsgierigheid niet in toom houden. Er zijn zo weinig bloggers die in Leiden en omgeving wonen!

    1. Hahaha, maakt helemaal niets uit hoor! Ik heb eerst zes jaar in de Merenwijk gewerkt, toen een een klein jaar op Voorhout, en sta nu op het Vijf Mei plein. En daar blijf ik verlopig nog wel plakken, ondanks het zo klein en vol is ๐Ÿ˜€

     1. Nou, dat is vlakbij voor mij (ik woon aan de Leiden-kant van Voorschoten zeg maar, niet de Wassenaar-kant), dus dan kom ik een keer langs als je dat leuk vindt ๐Ÿ™‚

Geef een reactie