Oh, was jij slim dan?

slim

“Je hebt wel eens betere plannen gehad.” Zijn woorden snijden niet, ik voelde de preek al aankomen. Stiekem hoorde ik van ver al het leger van verwijten opkrabbelen en wist ik een ding zeker. Het was gewoon een dom idee. Toch vraag ik jullie, wat maakt een slim plan nou echt een dom idee?

Echt dom was die ene ochtend. Ik probeerde mijn linkerschoen aan mijn rechtervoet te krijgen. Schijnbaar werkt dat niet. Ook niet wanneer je blijft proppen, duwen en na een aantal mislukte pogingen eens naar beneden kijkt. Oh damn, domme trut.
Echt dom was die ene middag. Het water liep de gootsteen in voor een vlugge afwas. Mijn gedachten trokken mij in een MSN-gesprek (ja, ik ben stiekem best oud) en natuurlijk vergat ik dat de kraan aan stond. Het water liep en terwijl de afrikaantjes op de achtergrond schreeuwde om hun laatste druppels verdronk ik enkel in zijn stem. Het engeltje tikte zacht op mijn schouder en het duiveltje trok eens aan mijn oor. Shit, de hele keukenvloer had een transformatie ondergaan. Het was net een zwembad, voor mijn vissen.
Echt dom was die ene avond. We liepen met een groepje de stad door, verdwaalde en vroegen aan een toerist naar de weg. Ja, heel verstandig in je eigen stad. De weg kwijt raken. In het donker lijkt elke steeg de steeg van een kwartier geleden, achteraf gezien was dit ook zo. We liepen rondjes. Het waren gezellige, maar domme rondjes.

Echt dom zijn bestaat niet. Nou, we laten onszelf dit geloven. Een foutje maken doen we allemaal. Sommige zelfs meerdere keren. Per dag, per minuut of gewoon al vanaf het moment dat ze de ogen openen. Het is niet voor iedereen feest. Niet elke dag in ieder geval.

Toch vraag ik mezelf af wat echt dom nou precies is. Wanneer weten wij dat we iets eigenlijk beter niet kunnen doen? Wat brengt ons die zekerheid dat we iets beter hadden kunnen laten? Komt realisatie altijd pas achteraf?

Bron afbeelding.

16 comments on “Oh, was jij slim dan?

 1. O, ik weet in elk geval precies wanneer ik iets beter niet doe, maar dat heeft me er nog nooit van weerhouden om het te doen. Dom, behoorlijk. Maar saai, nooit!

 2. Echt dom is als je IQ lager ligt dan die van een aap denk ik. De voorbeelden die jij hierboven opnoemt zijn onze hersens die met ons spelen, en onoplettendheid wat die kraan betreft. Een schoen aan de verkeerde voet. Een handschoen aan de verkeerde hand. De koffie weggooien i.p.v. inschenken.. Het klinkt dom ,aar dat is het natuurlijk niet. πŸ˜‰

  1. In mijn winkel krijg ik vaak stagelopers van een praktijkschool. Deze dames komen uit jaren van ‘special onderwijs’ en zeggen vaak over zichzelf dat ze dom zijn. Als ik ze dit hoor zeggen breekt m’n hart een beetje. Ze zijn niet dom, ze kennen hun talent gewoon nog niet. Tuurlijk, IQ speelt een grote rol en niet iedereen is gezegend met wijsheid. Koffie weggooien is wel een echte zonde hoor πŸ˜›

   1. JA, ik vind het ook altijd zonde als jonge mensen zo over zichzelf denken. Dit komt gewoon door een totaal verkeerd zelfbeeld. Ouders zouden hier al een grote rol kunnen spelen.
    Ja, koffie weggooien is eeuwig zonde. En dan ook nog bij het ontbijt …

 3. Domheid vind ik iets, wanneer je een fout hebt gemaakt en er niets van hebt geleerd. En wat is er mis met de toerist uithangen in je eigen stad πŸ˜‰ Gewoon altijd de weg kwijt blijven raken!
  En dom zijn geeft ook kleur aan het leven. Lekker lachen om jezelf!
  Lieve groet Kakel

 4. Goede vraag, ben je dom wanneer je Nelson Mandela noemt wanneer er gevraagd wordt naar een bekende Surinamer? Of wanneer je niet op de kaart kan aanwijzen waar je op vakantie bent (zoals Spanje)? Of ben je gewoon onwetend? Is onwetendheid hetzelfde als dom zijn? Of in jouw voorbeelden, is verstrooidheid hetzelfde als dom zijn?
  Je ziet het, ik heb meer vragen dan antwoorden.

 5. Wat echt dom is, is de partner belazeren door stiekem vreemd te gaan. Het geeft je – als je nog een greintje bewustzijn hebt – altijd het gevoel met iets doms bezig te zijn, en dat klopt dan ook helemaal. Helaas wint maar al te vaak de verleiding (het M/V instinct) het van de net iets minder basale angst om dom gevonden te worden.

 6. Leven is sterven

  er is, volgens mij
  niets zo dom
  dan kinderen op de wereld zetten

  niet één vraagt om te worden geboren
  de stilte valt helaas altijd in dove oren

  kijkt er dan
  geen mens
  naar het nieuws, leest niemand gazetten?

  Misschien is dit een heel dom gedicht, Cassilda. πŸ˜€
  Lenjef

  1. Lieve Lenjef, ik heb nog geen dom gedicht uit jouw handen gelezen. Misschien is niet iedereen het eens met de woorden, dat neemt niets af van de mnier waarmee jij met ze speelt. Ik ben fan, van het gedicht en stiekem ook van het verhaal. Niemand vraagt om het leven. Zou vreemd zijn als dat kon.

Geef een reactie