Noem

Hij vindt het vervelend. Gevoelens die niet besproken worden, verzwegen en weggestopt. Als een klein cadeautje der Duivels, wachtend tot de explosie. Als een echt duveltje in een doosje, wachtend op het verkeerde moment.

Emoties uiten zich niet altijd op het juiste moment. Op de juiste manier, of sowieso ooit. Het is alsof we er ons soms voor schamen. Vol twijfel zat hij daar, schreef hij. Dacht hij, aan haar. Wetende dat er soms niets anders opzit dan wachten. Wie weet, niet tot de slopende spreekwoordelijke ons. Die niemand van ons overleefd.

Noem hem
Zoals je wil
Groot maar warm
Klein en kil

Noem haar
Zoals je denkt
Al het moois
Wat je kent

Noem ons
Wat je voelt
Vertel eens echt
Wat jij bedoelt

Meneer Ziel legt zijn pen neer, zucht en sluit zijn ogen. Hij hoort de slagen van de secondewijzer zijn schedel binnenkomen, stuk voor stuk. Netjes op een rij. De slagen weten wat te doen, hoe zich te gedragen en op welke wijze te verdwijnen.
Hij ademt, luistert en weet. Dat niemand van iets weet. Zij zal nooit haar gevoelens op tafel gooien, omdat haar ziel nog in stukken op de vloer ligt. Haar hart klopt, wonder boven wonder. Maar niet op tafel. Ook niet straks.

Bron afbeelding.

15 comments on “Noem

 1. Die secondewijzer… Een gevoel dat we allemaal wel kennen denk ik. Mooi dat hier te lezen. Ja gevoelens. Als we verscheurt zijn kunnen we ons er maar moeilijk aan toegeven.

  Ik vind het nummer van de clip overigens ook boeiend.

  1. Gevoelens zijn zo mooi, vooral de zwarte gevoelens. Het tikt in ieder geval lekker weg.
   Ja ik kwam het tegen op youtube en was meteen fan. Normaal mijn cup of tea niet, maar dit heeft iets!

 2. En ja hoor, zoals de voortekenen al aangaven ontpopt zich hier langzaam maar zeker – synchroon met de slagen van haar secondewijzer – een bijdehand Leids rupsje tot een poëtische vlinder. Mooi – want ook de rest van je tekst neigt weer naar poëzie.

  1. Harrij, toen ik je reactie las was ik er echt even stil van. Dankjewel voor het compliment! Eigenlijk heb ik het gevoel alsof ik maar wat doe, beetje onwennig nog. Dankjewel! 😀

 3. Ja juist daarom, denk ik, omdat je – denk ik – jouw gedachten voor zijn mallemoerskont wegschrijft, komen er heel mooie dingen uit. Je hebt gewoon schrijftalent. Heel bijzonder. Blijf je lekker volgen. 🙂

Geef een reactie