Mist

large (2)
Als ik niet dood genoeg ben voor het leven, ben ik dan wel levend genoeg voor de dood? Ik ben tegen alles. Anti dood, anti leven en vooral anti mist. We zijn op deze aardkloot gezet om eens verder te kijken dan dat onze neus lang is. Verder te kijken dan de dikke mist die vele van ons om onze bakkes hebben hangen. En, als het even kan onze volgelingen een plezier te doen. De weg naar verlossing ooit succesvol afleggen.

Wat zou jij doen zodra de mist optrekt en jouw wereld probeert te overwinnen? Daar waar je ook kijkt zie je niets, er is niets en je voelt niets. Het is er niet, maar jij bent er wel. Als een of ander vergeten vreemdeling. Gevangen in een omhulsel van de vijand.

De wereld van een idioot is zo groot niet. Vergelijk het met een zwalkende dronkenlap die zijn nek breekt over een drempel. De meest originele vloeken er uit laat vloeien en zijn tong in de knoop legt door zijn pogingen tot een heus filosofisch gesprek. Zijn geheugen laat vliegen en de nacht met beide armen vast klemt. Anders loopt het zo lastig. Hij kruipt naar de opkomende zon. Vragend waarom de mist niet liggen gaat.
Of, vergelijk het met een Leidse griet die haar schedel eens voorstelt aan een ijzeren plank. Zo’n slimme tante die vervolgens niets meer kan herinneren en de woorden niet verder krijgt, dan het puntje van haar tong. Ze blijft slechts kakelen over de mist. En hoe de dommies dat dan doen. Leven in de mist. Zweven van dag naar dag.
Beide zo verstandig als een kleuter in de plaatselijke snoepwinkel.

Maar wanneer de mist verdwijnt en de wereld er ineens weer is, zien wij slechts dat wat we willen zien. Wat wil ik eigenlijk zien? Horen? Denken? Weten? Waarom? Is het niet veiliger in de mist, wetende dat de wereld klein is. Er weinig te ontdekken valt en niets ons van het pad af kan brengen? Of lopen wij met z’n alle al jaren in de mist. Tot er ooit een dag komt waarop alles plots wegtrekt. Ons zichtveld meters verder reikt en de wereld aan onze voeten ligt.

Afgelopen vrijdag liep ik zo slim als ik ben, met mijn hoofd tegen een ijzeren plank. Het gevolg, een hersenschudding. Ik heb mij nog nooit zo dom gevoeld en hoop dan ook dat ik nooit meer in het land der mist hoef te kruipen. Gadverdamme, wat is dit verschrikkelijk zeg.

Bron afbeelding.

24 comments on “Mist

 1. Een hersenschudding. Kan vervelende gevolgen hebben in je latere leven. Houd het in de gaten.
  Ik weet war ik het over heb. Als 10 jarige liep ik een zware hersenschudding op, en dan de klap van mijn auto ongeluk er nog bij…. je snapt wel.. Mist.
  Beterschap. Ik neem aan dat je thuis bent, en je lekker laat vertroetelen.

  1. Oh, arme John <3 Als kind een zware hersenschudding, dat moet wel een traumatische ervaring geweest zijn. En dan jaren later nog een autoklapper from hell. Daar zijn geen woorden voor. Soms heb je het er over op de blog en dan vraag ik me elke keer af hoe dapper je wel niet moet zijn. Je stapt gewoon weer de auto in en komt over als een echte strijder daarin. Groot, maar dan ook echt groot respect.
   Nooit geweten dat het zo vervelend is een hersenschudding. Mijn moedertje en oma hadden het geloof ik het zwaarst. Lang geleden een familielid verloren aan een hersenschudding en de complicaties daarvan. Het gaat nu gelukkig stukken beter, ben alleen nog wat vergeetachtig (en dom zo nu en dan). Na een weekend van drie/vier dagen weer gaan werken. Kan niet stil zitten en gelukkig kon ik dingen die niet gingen delegeren aan geweldige collega's.

 2. Er zijn mensen die leven altijd in een mist van het leven. Die weten niet een hoe iets helders eruit ziet. Ik zou niet willen ruilen. Gaat het weer een beetje met je hoofd?

  Love As Always
  Di Mario

  1. Soms is troebel zicht best oke, maar de mist zal toch eens moeten wegtrekken. Ook voor de blinden. Nee, ze mogen hun mist houden! Het gaat stukken beter, nogmaals bedankt, heel lief x

 3. Leven in de mist

  bewegen als eeuwige golven in de nevels der tijden
  verlangend naar een straaltje warm licht
  waarop zelfs elke blinde te wachten ligt
  vol obstakels, zelfs met open ogen niet te vermijden

  Lenjef ๐Ÿ˜‰

 4. Beterschap Cassilda, en zorg ervoor dat je je rust pakt. Anders kan die hersenschudding nog lang blijven hangen, en zelfs overgaan in chronische klachten. Dus dompel jezelf even onder in de mist, zodat je het straks allemaal weer helder kunt zien.

Geef een reactie