Meisje

“Je vindt nooit meer iemand zoals mij!” Ze gooide de deur dicht en daar stond hij dan. Aan de andere kant van de deur. Klaar om zijn hart, ballen en ziel op te rapen. Verder te gaan en zich te realiseren dat een ander vinden, zo slecht idee nog niet was.

Daar zat hij dan, Meneer Blauwtje zat tussen ons in op de bank. Stoer te doen, zich te vermannen. Echte mannen huilen niet, doen alsof we nog in een grot wonen en laten zeker hun verdriet niet zien in het gezelschap van een meisje. Ach, het zal een compliment zijn. Ze zien mij nog als meisje.

Ik zak onderuit, geef meneer Spraakzaam de look. Mijn ogen spreken wat ik denk en gelukkig kent hij mij lang genoeg om de boodschap te begrijpen. Langzaam staat hij op, mompelt iets over bier halen en grijpt naar zijn pinpas. Hij kijkt Meneer Blauwtje aan en zegt dat ze het wel even zullen oplossen. Dat hartzeer.

“Donder nou maar op, lang end. Ik zorg wel voor Meneer Blauwtje.” Ik knik, wijs naar de deur en stuur Meneer Spraakzaam in zijn eigen huis weg. Misschien niet heel netjes, maar soms zijn meisjes dat gewoon niet. Hij pakt zijn sleutels, stuurt mij een vlugge knipoog en wandelt op zijn gemak de deur uit.

Daar zitten we dan, in een huis dat niet van ons is. In de rommel, die wij toch niet hoeven opruimen. Achter een tv, die helaas ook niet van ons is. Meneer Blauwtje zucht, zegt geen woord en staart zonder te kijken. Langzaam kruipen de scheuren in zijn ikbenheuswelstoer-imago en beginnen de emoties te kriebelen.

“Misschien vind je nu wel een griet met echte tits. Of een echte persoonlijkheid. Of beiden. WINWINSITUATIE!” Hij haalt zijn schouders op, plakt vervolgens een gemaakte glimlach op zijn gezicht. Mannen met hartzeer, het zou verboden moeten worden. Ik kijk hem aan, zwijg en wacht op zijn breekpunt. Mensen kunnen niet tegen stilte, ze gaan vanzelf praten en ik hoop dat Meneer Blauwtje dit ook doet.

“Niets in het leven is zeker.” Plots vallen de woorden uit zijn mond. Ik kijk hem aan, zie zijn ziel vechten en hoor op de achtergrond gerommel. De muren van de grot storten in, nemen zijn gemoedstoestand mee en daar zit hij dan. De blauwe waterval.

“Jawel. Sommige dingen zijn zeker.” Ik wil hem niet troosten, geen arm om hem heen slaan of hem begraven onder de papieren tissues. Die trouwens knap lastig te vinden zijn, in een huis wat niet van jou is. Ik geef hem een glas water, laat de waterval stromen en knik zo nu en dan.

Het leven is een zwart gat. Zij is een dom wicht en hij verdient veel beter. Het typische break up geouwehoer in combinatie met de onzekerheden van het leven. Ik droom in gedachten af, verbeeld mij de antwoorden waarmee ik een tienermeisje gerust zou stellen wanneer haar hart in stukken gescheurd is en vertel Meneer Blauwtje precies hetzelfde.
Het werkt.

“Ik vraag toch niet om iets vreemds… ik wil alleen maar zekerheid!” Hij kijkt dwars door mij heen, spuwt al zijn verdriet over de tafel en heeft steun nodig. Even beeld ik mij in, hoe het zou zijn als we elke hartzeer-patient uit zijn of haar lijden zouden verlossen. We gunnen niemand pijn, verdriet of leed waarbij onze ziel in stukken gesneden wordt. Uitgedeeld wordt, alsof het niets is. Vertrapt, verloochen en vergeten. (Dat gunnen we enkel onze ex.)
Ik schud mijn hoofd, keer terug in de realiteit en hoor Meneer Spraakzaam binnen waggelen met het mannen elixer onder zijn arm. Vol afschuw kijk ik hem aan, veroordeel ik zijn drank en als een echte straight edge chick zou ik de bierflesjes zo naar buiten willen mieteren.

“Weet je wat zeker is, Blauwtje?” Meneer Spraakzaam heeft schijnbaar een deel van ons gesprek meegekregen en wacht geduldig tot hij de volle aandacht heeft van onze zielepiet. Meneer Blauwtje kijkt traag zijn kant op, probeert zich te vermannen. Herpakt zich, en zit binnen enkele seconden als de echte macho weer op de bank.
“We drinken het er wel uit. Dat, is zeker!” De oerkreten van het stel holbewoners klinken snel, Netflix schiet aan en ze hebben vervolgens van die typische cave men gesprekken. Het is zeker, dat ik een meisje ben. Een heel gewoon meisje. Dat geen reet begrijpt van mannen en hun hartzeer.

Bron afbeelding.

21 comments on “Meisje

  1. Mannen kunnen natuurlijk best hun emoties laten zien in het gezelschap van een ‘meisje’ maar sommige kunnen het ook overdrijven.
    Ik zag van de week wat waar zelfs mijn maag van omdraaide en ik distantieer mij van zulk gedrag veroorzaakt door een man. Sterker, ik vind dat zo iemand zich niet echt man kan noemen πŸ˜›
    Wie liefdesverdriet heeft heeft het knap moeilijk natuurlijk. Maar hemeltje lief, gedraag je als kerel niet als een wijf πŸ˜€

    1. Oh wat ben ik blij dat ik dan een meisje ben, lekker drama maken zonder dat iemand tegen mij kan zeggen dat ik m’n balls even moet oprapen πŸ˜› Je hebt een punt, soms gaan mensen te ver. Niet iedereen heeft een ruggengraatje denk ik, of een manier van verwerking die ook echt de zooi verwerkt. De titel man, moet je inderdaad verdienen. Ben ik helemaal met je eens!

  2. Pingback: Sta op |

Geef een reactie