Luister

“Je lijkt net een natte krant.” Hij kijkt mij aan, lacht mij uit en loopt weg. Daar sta ik dan, als een klein verzopen en onschuldig katje. De regen probeerde mij te verzuipen, maar ik gaf niet op. Van een beetje regen gaan we niet dood, dacht ik. Schijnbaar vergat ik, hoe lelijk regen een mens kan maken.

Mijn tas krijgt een gooi, ik stap zijn gang binnen en hang mijn jas op. Er zijn soms van die plekken, die in de buurt komen van thuis. Het maakt niet uit dat je er niet woont, de bank voelt bekend. Net als de weg naar de koelkast.
Ik open het witte bakbeest en vraag hem waar mijn water staat. Schandalig misschien, maar daardoor niet minder waar. Ik drink geen troep, en wil gewoon een braaf flesje water. Mijn zoektocht levert gelukkig iets op, voordat ik het weet zit ik daar als natte krant op de bank.

“Het is maar goed dat je geen troep op die bakkes van je smeert.” Hij gooit een handdoek aan, mijn haar druipt van de regen en ik trek mijn wenkbrauwen op. Soms heeft hij echt de manieren van een stomdronken walrus. Mocht je er ooit een tegenkomen, dan weet je precies hoe vervelend dat kan zijn.
“Anders leek je waarschijnlijk op een verlopen pandabeer. Je weet wel, met het zwart onder je ogen, over je wangen en nouja.. uitgesmeerd. Alsof een kind van drie heeft lopen verven op je bakkes.” Meneer Subtiel zal nooit veranderen, heeft altijd zijn mening klaar en deelt hem graag. Ook als je net een aanslag van moeder Natuur hebt overleefd.

Terwijl ik mijn ogen sluit, lijkt het even alsof het volume omhoog gaat. Met mijn kijk op zwart, luister ik beter. De woorden, de gitaren en zelfs die kleine dingen… die je met ogen open gewoon niet hoort. Dwaas misschien, maar wel waar. Meneer Subtiel zorgt voor de fijnste tunes, wetende dat ik met mijn ogen dicht zonder twijfel zo in dromenland ben.
“Misschien moet je dat meer eens uit gaan delen. Dat zelfvertrouwen.” Ik open mijn ogen, kijk hem verwart aan en wacht op een uitleg. Hij komt met verhalen over onzekere tienermeisjes, die maar mee varen met de stroming. De halve Etos zonder schaamte op hun gezicht smeren, zonder die aangemeten zekerheid geen stap buiten de deur willen doen.
Over mensen, die niet durven te staan. Geen doelen hebben en het liefste wat meevaren op de golf van een ander. Ik schudt mijn hoofd, open mijn flesje water en sla een paar slokken naar achteren. Hij kijkt, lacht en gaat verder met zijn bazelen. Niemand zou onzeker moeten zijn.

“Dwaas, iedereen is wel eens onzeker.” Ik val in het midden van zijn zin, zie hem bedenkelijk kijken en geef hem geen kans om overnieuw te beginnen met zijn gezwats. Meneer Subtiel laat mij in mijn spraakwaterval modus gaan, weet dat het geen zin heeft om een discussie aan te gaan. Gekken, moet je nou eenmaal altijd gelijk geven.
“Maar sommige zijn gewoon gezegend met een gezonde dosis zekerheid.” Hij knikt, wil zijn gelijk toch zien te halen en komt met verschillende argumenten. De subculturen die hij kent komen erbij aan te pas en even hoor ik geen muziek meer.
Zijn geklep is de grootste stoorzender. Ik sta op, pak zijn gitaar en geef het nog maar eens een kans. Hij kijkt, zwijgt en schudt zijn hoofd. Luistert even, en haalt zijn schouders op.
“Zie je nou wel, jij hebt er geen last van.” Hij wijst mij, op mijn verkeerde houding. Ik zit slecht, heb de gitaar verkeerd vast en zou mijn vingertoppen een heropvoeding moeten geven. Ik haal mijn schouders op, steek mijn tong uit en ga verder.
“Ik geef er gewoon geen fuck om, en dat is heel iets anders meneertje.” Stiekem denk ik, dat iedereen onzekerheid kent. Het is zonde, maar wel nodig. Wat als we met alles tevreden zouden zijn? Staat dit niet gelijk aan opgeven? Je hebt geen doel, geen wens. Geen motivatie.
Natuurlijk kan het uit de klauwen lopen, de onzekerheid. Maar dat is met alles.

Bron afbeelding.

10 comments on “Luister

 1. Ik voel me echt voor het grootste deel van mijn leven zeer zeker. De laatste keer dat ik me onzeker voelde kan ik me echt niet herinneren. Een mens heeft namelijk niets om zich onzeker door te voelen. We doen er allemaal toe.

  En dat heropvoeden van je vingers. Iemand zei dat ook eens tegen mij. Ik stelde voor om samen een solo na te spelen… Conclusie, die dikkop kon zelf aan een opfriscursus beginnen. Het maakt niet uit. Ik leerde het mezelf vanaf mijn 9ende. Die vingers van mij doen het wel 😛

 2. “Het is maar goed dat je geen troep op die bakkes van je smeert.” Het is een compliment, dat je er zonder troep er mooi uit ziet. Tja, we zijn soms een meester in het verpakken met complimenten in zinnen. Onzeker voelen, het hoort ook een beetje bij de pubertijd. Helaas.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Misschien is het wel goed, dat we onzeker zijn over sommige dingen in de pubertijd. Dan kunnen we opzoek naar de antwoorden, en hopelijk komen we er dan een stuk zekerder uit. Misschien is het tegenwoordig wel wat lastiger, nieuws reist snel. Ze willen veel ste snel volwassen worden, en vergelijken iedereen met zichzelf. Zonde, want daar gaan ze de fout in. Gewoon lekker jezelf blijven, en fuck de mening van een ander.
   Zal hem er eens op wijzen dat die complimenten niet ingepakt hoeven worden, haha 😛

 3. In de periode dat ik een onhandelbare tiener was smeerde ik geen halve Etos op mijn gezicht. Dat was veel te weinig. Ik deed een hele Etos en zelfs dan moest ik soms nog uitwijken naar Kruitvat of Trekpleister 😀 Toen had ik er geen trek in, maar achteraf heb ik er veel spijt van dat ik geen gitaar heb leren spelen. Of piano. Vind het altijd zo knap als ik mensen dat zie doen.

Geef een reactie