Luister eens

“Meisje, meisje!” Ergens is dit vast een compliment. Hij spreekt mij aan als meisje. Zie je, ik wist het. Die blauwe lokken laten iedereen denken dat ik wat jonger ben. Verbloemen mijn rimpels en vanaf vandaag ben ik dan weer een meisje.

“Mag ik je wat vragen?”

Hij kijkt mij aan en probeert zijn ongeduldigheid in bedwang te houden. Lastig voor een hekkenspringer.
Opa vertelt mij altijd dat de zin ‘mag ik wat vragen’ al een vraag is. Dus ik kan nu eigenlijk gewoon doorlopen. Hij heeft tenslotte al een vraag gesteld. Toch blijf ik staan en knik ik, zoals zestienjarige meisjes dit doen.

“Nou, het zit zo.”

Hij krabt vluchtig achter zijn oor en weet zijn woorden niet goed te vinden. Ze liggen op het puntje van zijn tong, maar vinden het leven niet. Mijn gehoor ervaart even eeuwige rust. Meneer Vraagje slaat zijn armen over elkaar. Een gesloten houding brengt hem niet alleen nog meer stress, maar ook mijn wantrouwen. Wat wil hij nu vragen? Mijn schoenmaat? Het antwoord op het bestaan of mijn pincode? Ik schud mijn hoofd, draai mij om en zet mijn voet een stap verder.

“Nee, wacht!”

Natuurlijk. Zo nieuwsgierig als ik ben draai ik me om. Verdomde nieuwsgierigheid. Waarom wil ik toch altijd alles weten? Het liefste zou ik nu gewoon gaan. Blijven lopen tot ik zijn gejammer niet meer versta. Een meter of drie hoogstens met mijn gehoor.

“Mijn zusje moet een spreekbeurt geven op school.”
“Gefeliciteerd.”

Mijn armen zijn nu datgene wat over elkaar heen slaat. Zijn zusje en haar spreekbeurt zijn niet dat waar ik mij druk om zou moeten maken. Mijn vergeten pincode is dat wel. Waarom sta ik nog hier? Mijn wenkbrauwen kruipen omhoog en de blik in mijn ogen vertelt iedereen dat ik het wel een beetje gehad met met Meneer Vraagje. Kom gewoon uit voor de vraag, spill it.

“Jij bent een edger toch? Haar spreekbeurt gaat over van die mensen die zich daar mee identificeren.”
“Over van die mensen?!”

Hij heeft zijn geluksdag. Geloof het. Als ik een slecht humeur had gedragen, of zo’n dag waarop meisjes vieren dat ze vrouw zijn dan had hij een hele andere reactie gehad. Zo een waarbij zijn stembanden zijn maag vinden. Onverwachts.

“Dus misschien wil je even haar vragenlijst invullen?”

Of ik even een vragenlijst in wil vullen. Zie ik er uit als een gemiddelde huisvrouw die met gemak even een enquête invult terwijl haar monsters overal de boel proberen te terroriseren? Zie ik er uit als een vrijgevochten man die zijn karma probeert te zuiveren door een dame in nood te helpen? Nee. Ik ben datgene die het liefst niet aangesproken wordt door vreemden. Zeker niet op straat. Ik wil niets kopen, heb het licht niet nodig en wil het liefst niet nadenken over de vragen van anderen. Het is al druk genoeg in dat kleine puberale en weigerend om volwassen te worden hoofd van mij. Echt. Ik ben gewoon lekker egoïstisch.

“Nee bedankt.”
“Maar…” de wanhoop brandt in zijn ogen.
“Ze heeft echt een voldoende nodig!”

Ergens begrijp ik zijn zin nog niet. Ze heeft een voldoende nodig. Ken jij mensen die een onvoldoende nodig hebben dan? Van die halve zoutzakken die bidden voor een slecht cijfer. ’s Ochtends ontwaken en drie blikjes energy drank naar achter gooien, om zo hun brein tot waanzin te drijven. Alles voor een slechte beoordeling.
Nee ik ken dat volk ook niet. Gelukkig.

“Geef die lijst hier.”

Hij graait snel tussen zijn papieren. Geeft mij een formulier en een afgekloven pen en staart vol verbazing mijn kant op. Ik weet niet wie er dommer is. Hij, of zijn luie zusje. Wie geeft mij een formulier vol met vragen? Wie verwacht dat ik dit heel braaf ga invullen? Met de waarheid? Wees eens eerlijk, jij weet al wat ik ga antwoorden.

Drink je? – Ja.
Rook je? – Ja.
Gebruik je drugs? – Ja.
One night stands? – Zo veel mogelijk.
Waarom identificeer jij je met straight edge? – Omdat ik graag als een hersenloze de rest van de kudde volg. Bedoel, waarom zou ik eerst nadenken?
Wat raad jij iedereen aan? – GOOGLE.
Opmerkingen? – Om eens op Google te kijken voordat je de parasiet van een broer de straat op stuurt tijdens een straight edge feestje. Trutje. Als je hem weer eens ziet, dat lieve broertje van je, vraag hem dan eens hoe gezellig het was in de steeg met zo’n edge meisje. Gewoon doen schattebout.

Natuurlijk vul ik haar lijst niet naar waarheid in. Waarom zou ik? Omdat zoiets netjes en beleefd is Cassilda. Moet ik dan ook nog netjes doen? Beleefd antwoord geven? Nee, dat doen de DrunkJunkjes maar. Die hebben Karma leeg te kopen.

Het valt mij steeds vaker op dat drinken en drugs als normaal gezien wordt. De keuze om iets te laten daarentegen niet. Ik vertel niemand dat ze niet mogen drinken. Verbied niemand om zijn of haar neus te witten. Aderen volgooien? Ga je gang. Geloof me, ik geef er niet om. Maar kom niet aan met vragenlijstjes over dit soort mensen. Bah. Ben geen dierentuinaapje.

bron afbeelding.

26 comments on “Luister eens

 1. Ben je zomaar een stereotype tegen wil en dank. 😀
  Bijzonder dat sommige uitdragingen meteen met drugs en drank worden geaccioseerd. Iets met vooroordelen schiet mij te binnen.

  1. Vooroordelen zijn nooit goed! Ach, iedereen mag denken wat ze willen natuurlijk. Alleen niet opdringen of niet naar de andere kant van het verhaal willen/kunnen luisteren.

 2. edge is gewoon stom… waarom jezelf in een hokje proppen??? toch snap ik het wel.. het is iets wat bij je past.. voor nu dan.. want edgiefuckz boven de 30??? ik ken ze nie

  1. Ik ken ze wel en jij kent ze ook. Goed nadenken en anders help ik je morgen wel even herinneren. Ik vind het niet stom, het is zelfs best een big deal voor me. Zeker na de alpha en zijn gedoe.

  1. Dat je niet rookt al die blablabla moet je zelf weten.. Maar straight edge is gewoon onzin!!! Je plaats jezelf in een hok mop 😉

 3. Daar had ik gister nog een discussie over. Of ik vond dat iedereen moest stoppen met roken en drinken.. Nee, dat moet iedereen lekker zelf weten, maar val mij er niet mee lastig. IK vind het zo kut als ik op straat loop en ik adem de walm in van iemand anders die rookt. Of als we zaterdags de stad in gaan in de late uurtjes, en een stelletje dronken lui denken sterker te zijn dan mij en gaan me uitdagen.. Weg is John zijn lol.

  Duim omhoog voor de muziek

  1. Dit herken ik zo! Als ik zaterdagochtend moet werken, moet ik elke ochtend langs de restanten van de nacht. Dezelfde patserpikken met hun domme gezwats. Het is hopeloos. Ze mogen drinken, roken en gebruiken wat ze willen. Echt, maar val een ander daar niet mee lastig. Maar je ziet zo maar dat dronkenlui geen brein hebben. Sterker dan John? Ik zou maken dat ik weg kwam als ik ladderzat jou op je tenen trapte 😛
   Thnx!

 4. Hahahha, jij in een hokje.. dat is toch een giller. Ik hou daar wel van. Als mensen denken dat je in een hokje past.. en dan blijkt het hokje toch anders te zijn dan waar het voor bestemd is. Zolang mensen niet voor mij gaan oordelen of ik wel of niet moet gebruiken, oordeel ik ook niet over hen. Maar…. val me er niet mee lastig.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Straight Edge is er al een poosje, voor degene die echt iets willen weten is Google het antwoord. Op de straat opdringerig zijn, nee.. Dat laten we maar even aan Jehova’s over.

 5. Of een tent…

  we zitten
  allemaal
  in een quasi zelf ontworpen hokje

  een soort trekcaravan met open dak
  vergelijkbaar met het huisje van een slak

  sommigen laten
  zelfs slijmsporen achter
  in hun speurtocht naar een lekker brokje

  Lenjef 😀

 6. Mensen plaatsen je al meteen in een hokje en dan kun je twee dingen doen: in dat hokje gaan zitten en eruit blijven. Je kunt je ook nog gaan opwinden natuurlijk, maar dan blijf je er zelf mee zitten. Ik doe gewoon mijn eigen ding. Schijt aan de rest. Wel met respect een ander behandelen maar tot hier en niet verder.
  Mijn complimenten zoals je de lijst hebt ingevuld 🙂
  Je schrijft echt geweldig!

  1. Toch kan ik me wel gigantisch druk maken om hokjes en de narigheid ervan, maar je spreekt wijsheid. Lekker laten gaan, en leven zoals je wil leven. Respect is misschien wel weer een hokje waar we af en toe even wat lessen mogen volgen. Om ons scherp te houden. Dankjewel! X

Geef een reactie