Lekker leids

Mijn hand reikte naar de broodtang, mijn ogen gefocust op de verse croissants en mijn maag bromde het uit. Boodschappen doen, is soms een beetje lastig. Ik heb trek, gooi van alles in mijn mandje, leg halve hindernis banen af om maar niet mijn nek te hoeven breken over de rollators en knipoog zoals altijd even vriendelijk naar meneer Broodafdeling.

“Kijk dat dan juh!! Maaahh! Kijk dr oorrrr dan!”

Goedendag, welkom in het land van grofgebekte, allesuitfloepende en nooit algemeen beschaafd sprekende mafketels. Leiden. Ik kan er een prachtig verhaal over schrijven, hoe mooi Leiden is. De sfeer zo noemen, dat je het kan voelen. Ik kan je verliefd laten worden op een prachtstad, die zo nu en dan een grote vuilnisbelt is.
Maar, vandaag doe ik mij niet anders voor. Zoals jullie gewend zijn ga ik het eens over andere zaken hebben. Waarom beschaafd bloggen, als het ook anders kan.

Voor dat ik het weet, staat ze naast mij. Niet erg lang van stuk, de halve Etos op haar bakkes gesmeerd en natuurlijk voorzien van een kek paar glitter uggs. Haar hele outfit stemt af met haar persoonlijkheid en aan haar prachtige bos krullen te zien, ging de wekker vroeg vandaag. Uren heeft ze voor de spiegel gezeten, zich opgedoft voor een ritje supermarkt, niet wetende dat ze iemand zoals mij, zou tegenkomen.

“Juh, ma.. hebbie da al gezien dan?” Zonder enige schaamte wijst mevrouwtje Glitter naar mijn oor. Ik kijk haar aan, maar ze heeft het niet door. Ze is verbaasd en neemt nog net geen foto. “Waar hebbie die staaf late zette dan juh?” Glittertje kijkt mij vol vraag aan, laat haar tongs langs haar lippen glijden en even voel ik een beetje angst. Shit, ik sta in een supermarkt en Mevrouw Glittert likt haar lippen af. Heeft ze honger? Neemt ze straks een hap uit mijn oor, of trekt ze mijn croissants uit mijn handen?
Met enige aarzeling vertel ik haar dat mijn industrial gezet is bij Body Creation, op de Breestraat. Nog voordat ik mijn zin af kon maken, overspoelde het jonge ding mij met tientalle andere vragen. De ene, na de andere vraag werd afgevuurd en even dacht ik dat er geen eind aan kwam.

Plotseling was er licht aan het eind van de tunnel, de vragen kwamen niet meer en Glittertje werd tot kalmte geroepen. Moeder Tokkie stond naast haar, al tierend. “Dat ken jij ech wel vergete, schrijf da maar op je dikke oge!!!” Moeders kijkt mij woest aan, fronst haar al door ouderdom getekende voorhoofd en vraagt of ik niet goed geworden ben.
Haar onschuldige kind, werd onder geen enkele omstandigheid voorzien van een piercing. “Zeker nie van een halve steiger in der oor juh.” Ik zucht, leg mijn croissants in het altijd te volle winkelmandje en loop verder. Schud mijn hoofd en loop weg, terwijl ik mijn oordopjes in mijn oren probeer te stoppen. De magische leidse tokkie woorden volgen snel en gewoon doorlopen is geen optie meer.

“Wat had je dan juh?” Ik draai mij om, loop zacht naar mevrouw Tokkie en zak iets door mijn knieën. De gemiddelde Leidse is net zo groot als een lilliputter, dus bukken is geen overbodige luxe. Stel je voor, dat Moeder Tokkie en Glittertje, hun nek verrekken. “Ik heb trek, dat heb ik. Daarbij, is er niets onschuldigs aan het imago van uw dochter, mevrouw Tokkie. Ze heeft de halve Etos op haar bakkes geplamuurd, speelt vast de rol van goedkope temeier in de aankomende kerstmusical en met haar vocabulaire kennis weet ik een ding zeker. Ze lijkt op u!”

Met mijn dressed in black-look, draai ik mij om en loop ik naar het zuivel pad. Lekker rustig, zonder enige commentaar. Want die lekkere leidse grieten, staan nogal snel met hun mond vol tanden. Zeker, als je lidwoorden correct gebruikt.

Bron afbeelding.

5 comments on “Lekker leids

  1. Haha Dat accent zou ik waarschijnlijk niet kunnen volgen. Of misschien ook wel. Maar waarom werd tokkie mams dan boos op jou. Het was de dochter toch die vragen stelde..
    Anyway, ik hoop dat de croissants alsnog gesmaakt hebben.

    1. Denk dat je het accent wel kan volgen hoor John, we vergeten de ‘t’ vaak uit te spreken en gooien overal ‘juh’ achter. De croissants waren even heerlijk als verwacht en ik denk dat Moeders Tokkie gewoon een beetje opgefokt stuk mens was. We hebben hier een wijk in Leiden, vol met van die opgefokte dames. Zou mij niets verbazen als ze daar woont.

Geef een reactie