Kwestie van perceptie

IMG_20150504_0908051
“Het is maar hoe je het bekijkt.” Mijn handen slaan zich voor mijn ogen en eigenlijk wil ik dit praatje helemaal niet houden. Donder toch op met de manier van kijken en smeer mij geen praatjes aan. Het is gewoon het begin. Het begin van het eind.

“De kleinste rimpels brengen de grootste veranderingen.”

Hij lacht, kijkt mij aan en lacht nog wat harder. Het is schijnbaar allemaal erg lachwekkend. Ik verlies mijn humor en zou hem het liefste even begraven in de rimpels van het wateroppervlak. Gewoon omdat het kan. Misschien snel ergens een pakje sigaretten scoren, om vervolgens trots mijn ID-bewijs te mogen trekken? Ach. Shit. Helemaal waar, ik rook niet.

“Het staat je beeldig, wees niet zo’n griet en grijp je ballen bij elkaar.”
“Ik heb geen ballen slimmerd. Ik ben een griet!”
“Ja, een die drama maakt voor een rimpeltje…”
“Rimpeltje?!!! Het is net een gebergte gek!”
“Zie je, jij en je drama altijd.”

Ik sla mijn armen demonstratief over elkaar en kijk snel de andere kant op. Gadverdamme, nu zit ik hier echt drama te maken. Nu heb ik slechts twee opties. Doorgaan en mijn gelijk halen of toestemmen en mijn eigen idioterie weglachen.

“Rimpels staan niemand.”
“Jawel, kijk maar naar het meer.”
“Lulhannes dat is water.”
“Nee moppie, het zijn rimpels.”

Nu ik dit tik begrijp ik meteen waar de rimpels vandaan komen. Ik trek mijn wenkbrauwen nogal vaak op. Frons, lach en gier het uit. Mijn gezicht is net een open boek en ik spreek veel te veel met gezichtsuitdrukkingen. Een liter/kilo/spuitje of honderd botox zou geen overbodige luxe zijn.

Hij slaat zijn arm over mijn schouder en trekt mij naar hem toe. Zijn kus raakt mijn voorhoofd en even hoor ik hem zacht gniffelen. Het is schijnbaar een grappig fenomeen. Een meisje in de stress. Een vrouw in de zenuwen. Of, een oude dinosaurus aan het begin van het eind.

“Overdrijf toch niet zo…”

Hij veegt mijn haren achter mijn oren, kijkt naar mijn laatste aanwinst en knikt.

“Dit doet ons quarterlife crisis goed.”
“Omdat?”
“We het moeten gaan accepteren.”
“Wat?!”
“Veranderingen. Net als in het meer.”
“Heb jij drugs op jongen? Of stiekem een slok van het water uit het meer genomen?”

Rimpels zijn net als grijze haren. Ik wil er niets van weten. Ik voel me net als het meer. Oud en midden in de stad, totaal vergeten. De wind blaast zacht en vindt zijn weg over het water. De rimpels laten zien hoe de wereld draait, hoe de dag en nacht elkaar eeuwig achtervolgen en zonder enig geluid de oever raakt.

“En dan nog moppie, jij bent toch voor verandering?”

Dat zijn van die vragen die niemand beantwoorden wil. Iedereen weet het antwoord al, dus waarom zouden de woorden uit mijn mond moeten vloeien? Waarom zal ik hem vertellen wat hij al weet? Waarom willen wij soms zo graag het al bekende horen?

“Als alles zou blijven zoals het was, dan was het maar saai.”
“Precies! Jij bent dus alles behalve saai.”

Rimpels. Het is maar hoe je ze bekijkt.

Stiekem gaat dit voor veel meer op. Het is een kwestie van perceptie.

25 comments on “Kwestie van perceptie

 1. Weet je, zelfs baby’s hebben al rimpels πŸ™‚ Het zal wel niets helpen dat ik zeg. Dat begrijp mik ook best wel maar het zet een en ander misschien in een ander perspectief.
  En waar maak je je druk om joh? Rimpels laten zien dat je leeft. Dat je lacht, dat je schreeuwt, lief hebt en verdriet kan hebben.
  Sommige mensen met rimpels zijn zo enorm knap. <– Helpt dat dan? πŸ˜›

   1. Toen ik dit vanochtend las zag ik een rimpelige baby voor me πŸ˜› Het bracht in ieder geval een glimlach haha. Thnxx voor de lieve reactie! Lang leve Panzer AG trouwens en alle projecten van Andy LaPlague. Hij maakt over het algemeen veel aggrotech en elektro-industrial. (En hij is stiekem een beetje gek.)

 2. Oeverloos

  Het leven sleurt je mee in zijn golvende maalstroom.
  De bedding raakt kant noch wal, een oeverloze droom.

  Naar de bodem zinkend.
  In het leven verdrinkend.

  Gestreeld door de ongrijpbare wind.
  Voor aanraking gevoelloos en blind.

  Huilend, donderend en hemelverlichtend.
  Terneergeslagen voor de stilte zwichtend.

  Stilte die zich hult in onpeilbaar diepe duisternis
  wanneer de laatste golf in zichzelf verdronken is.

  Rimpels als stervende golven…
  Nog een werkje uit een van mijn oude dozen, Cassilda. πŸ™‚
  Lenjef

  1. Stervende golven… wat mooi. Ik vind de dingen die jij deelt met de wereld vaak zo mooi. Oud, nieuw, het maakt niet uit. Alles stroomt over van emotie en talent. Ik blijf erbij, in de winkels ermee! X

   1. Gelukkig sluit jij als een van de weinige altijd af met Love As Always, dat red je net van de stalkermodus! πŸ˜› De huid is jong, maar moet dat voorlopig ook nog even blijven. Oud worden is maar eng en niets voor mij.

 3. Ach, zo jong en al over rimpels zeuren πŸ˜‰ Je hebt er gewoon geen meid. Ik heb er ook nog niet zoveel voor mijn leeftijd,maar ik kan je verzekeren, als je de midlife crisis binnenstormt, dat is nog eens wat anders dan die quarterlife toestand hoor; En ik kan het weten. πŸ™

  1. Dikke, dikke knuffel! En een dikke schop onder de midlife crisis zn ass. De tijd gaat toch wel iets tekenen, ik steek hier een beetje de draak met mijzelf. Bedoel, iemand moet het doen.

   1. Héél lief van je om me zo te troosten. Ik voel me al een stuk beter. Ik steek ook graag de draak met mezelf hoor, en zo had ik het ook bij jou opgevat. Een beetje plagen is altijd zoooooo leuk hé

     1. Ja hoor, ik laat het nooit meer toe om zo diep te zakken. Hoop ik. Al durf ik niet te zeggen Nooit meer. Dat heb ik ondertussen ook al geleerd.

 4. Hell! Mijn rimpels zijn mijn levenswerk. Die laat ik me niet afpakken. En zolang het maar lachrimpels zijn…
  Vrouwen hebben Γ³Γ³k ballen! Ze zitten alleen hoger πŸ˜‰

Geef een reactie