Koningin van de Leegte

Een selfie is een zelfportret, meestal gemaakt met een smartphone. Je weet wel, mobieltjes die negen van de tien keer slimmer zijn dan de eigenaar. Na honderden foto’s wordt de meest flatteuze geplaatst op het internet, zodat tientallen onbekende vrienden op onder andere Facebook hun mening kunnen geven over de door filters rechtgetrokken illusie.

Een perfecte huid, fonkelende ogen en een glimlach die blinden op slag genezen. De omgeving is perfect, een terrasje, het strand, een hip en trendy koffiecafeetje of het eigentijdse thuisfront. De selfies van tegenwoordig kunnen regelrecht een sprookjesboek in. Niets is waarheidsgetrouw, het is slechts een waanvoorstelling.

De welbekende Social Media kanalen verdrinken langzamerhand in de selfies en Narcissus is trots op zijn volgelingen. Iedereen staart en geeft zijn ‘vind ik leuk’ weg zoals de Paus seksuele aandoeningen schenkt aan onschuldige jongetjes.

Vergeten de selfdicts (selfie addicts) misschien dat mensen in het echte leven weten hoe degene achter de filters er uitziet? Ze weten hoe de kraaienpootjes hun weg naar de oren hebben gevonden. Ze zien de acne van de sprookjesschrijver meerdere malen per week tijdens de lunch voorbij waggelen, terwijl Koningin Selfie paradeert in een versleten joggingbroek.

Ach, ik kan blijven zeuren en zaniken over de illusie van de hedendaagse selfies. Het lost zich vanzelf wel op. Zodra Koningin Selfie vermist is, zal niemand haar meer kunnen vinden. Haar naasten zijn verdwenen en alles wat er nog is, zijn haar selfies. Albums vol met sprookjes. Foto’s met meerdere filters, stickers om de boel op te fleuren en een kilootje of vijftien minder door de altijd handige bewerkingprogramma’s. Niemand die nog weet hoe Koningin Selfie er echt uit ziet. Terwijl agenten in opleiding haar foto’s verspreiden en vrijwilligers zoeken naar de vermiste, zie ik wat er speelt. Er was al jaren niemand meer. Ze was al jarenlang niets anders dan een leeg omhulsel. Slechts wat vulling voor Social Media.

Oh, zalig. De ergernis zal afnemen. De hoognodige rust is slechts een kwestie van geduld. Of de blokkeerknop.

8 comments on “Koningin van de Leegte

 1. Oh een versleten joggingsbroek zit heerlijk. Ik loop er dagelijks in als ik de deur niet uit hoef. Ik heb verder weinig te verbergen met selfies. Maar er zijn er bij die zich helemaal laten verbouwen ja.

 2. Illusie in kleur

  hoe schoon ze ook op een selfie staan
  met prachtig gekleurde haar
  en een piercing hier en daar
  ze hebben er zelf geen verdienste aan

  Domheid regeert de wereld, Cassilda! 🙂
  Lenjef

 3. Had jij mijn regenselfies gezien? whooooooohahahaha mijn beste vriend zei nog, die moet je op je cv zetten dat ben JIJ, whahahaha

  Hij heeft gelijk en i like it, verder ben ik niet zo’n selfie gast noch van de filters, wel zo nu en dan zwart wit, maar daar bestonden vroeger ook rolletjes voor.

  X

 4. Ik ben niet eens van de selfies, laat staan dat ik mezelf er mooier voor ga maken. Ik vergeet regelmatig in de spiegel te kijken, dus laten we het daar ook maar niet over hebben.

  Love As Always
  Di mario

 5. Ik heb niets met selfies. Af en toe wil ik er nog weleens eentje samen met mijn dochter maken, maar verder boeit het me voor geen meter. Ik pas er ook voor om een foto van mezelf op m’n site te zetten. Anderen schijnen maar geen genoeg van zichzelf te krijgen. Heel vermoeiend, pfff.
  Lieve groet

 6. Das niet alleen met selfies, het zijn ook de blije verhalen over het zo mooie leven en ondertussen weet alleen diegene die hem of haar nog wel ziet dat het kut gaat. Ik zet heeel zelden een foto van mezelf online en ben ook meteen weer weg van die narcistische blogs die elke dag foto’s van zichzelf plaatsen.

Geef een reactie