Kolere wensen

“De beste wensen nog!” Zijn stem galmt de straat over, ik haal mijn schouders op en loop rustig verder. Over mijn tempo valt te twisten. Ik ken mensen die klagen over de snelheid. Of ik de trein moet halen, op de vlucht ben of misschien stappen van een meter zet.

Op de vlucht? Misschien. De beste wensen zijn overal. Achter elke struik springt een oude bekende tevoorschijn, met een grijns van oor tot oor. Vage kennissen zijn overal en als je niet oplet hangen er drie zoenen boven het hoofd. Slappe handjes worden gegeven en schijnheilige knuffels zijn aan de orde van de dag. Ach, als ze aan het knuffelen zijn, kunnen ze meteen het mes wat ze een aantal weken geleden in mijn rug staken weer meenemen. Moet te doen zijn.

Ik blijf me er over verbazen. De beste wensen. Waarom?

Met (en na) de jaarwisseling wensen wij elkaar het beste toe. De loterij, gezondheid, liefde, vriendschap, warmte, pure perfectie en alle kolder daar omheen. We wensen elkaar in ieder geval geen ziektes toe. Geen nachten vol koorts of onverwachte rekeningen op de mat. Ik wens mijn buurman geen snotneus, of tienerdochter met verkeerde vrienden. Dat ze die al heeft, laten we voor vandaag maar buiten beschouwing. Eigenlijk wens ik de buurman helemaal niets toe. Als meneer elf maanden van het jaar een klootzak is, dan zal ik niet doen alsof ik hem het beste gun. Of toch? Ik gun hem veel. Zand. Om zijn kist.

Ergens zal het beste wensen-gezwets niets anders zijn als een verkapt, egocentrisch gebruik. Vage kennissen staan daar, omdat ze zelf de wensen in ontvangst willen nemen. Ze schreeuwen het nog net niet van de daken af. Met van die kekke, milieuverantwoorde tassen staan ze daar. Klaar om alle beste wensen te verzamelen, vervolgens snel naar huis om alles uit te stallen. De inhoud van die tassen staan gelijk aan de inhoud van hun hersenpan. Niets anders dan gebakken lucht.

Natuurlijk zijn er ook lieverds. Hippies die écht menen wat ze zeggen. Dat de wereld maar een betere plek mag worden. Wensen voor een soort hemel op aarde. Iets, wat simpelweg onmogelijk is. Zolang wij bestaan, zal er geen paradijs zijn. De beste wensen zijn daarom niet minder gemeend. Ze meent haar klanken. Ziet geluk voor zich en hoopt dit dan ook te kunnen delen met iedereen in haar omgeving. Lief, maar onrealistisch.
Geluk deel je niet. Geluk krijg je niet. Geluk zit in ons. Het bestaat eigenlijk niet, maar dat is misschien een verhaal voor een andere azijnzeikende-dag.

“Maar Cassilda, wat doe je dan als iemand je de beste wensen doet?”

Ik hoor het je denken. Het antwoord is vrij simpel. Wat ik doe, ligt aan de persoon die ze geeft. Mag ik de persoon? Dan bedank ik, stuur ik hem hetzelfde en wil ik best even slap ouwehoeren over hoe snel het afgelopen jaar ging. Hoe dalen prachtige pieken gemaakt heeft en dat we vooral zo door tweeduizendzestien heen moeten wandelen. Mag ik de klootviool niet? Dan haal ik mijn schouders op. Ik loop weg. Doe niet mee aan een samenleving waarin men elkaar in de eerste dagen van januari het beste wenst, om vervolgens in februari elkaar de ogen uit te steken. Met van die achterhaalde, over de top en vooral schijnheilige valentijnsboodschappen. Ik doe niet aan de beste wensen wanneer ik weet dat het over een aantal weken weer haat en nijd is. Nee. Ik wens ieder dat toe, wat ze verdienen. Laat vrouwe Karma de boel maar oplossen.

Bron afbeelding.

8 comments on “Kolere wensen

 1. Ik heb tot nu toe nog aardig wat mensen weten te ontlopen. Natuurlijk niet de mensen die ik het wel toewens. Maar die weten ook wel dat ik het ze toewens, want die spreek ik het hele jaar door ook. Heb je het in de winkel nog een beetje droog kunnen houden qua klanten die je wat wilde wensen. Me collega vond me opvallend vaak achter de toonbank staan zaterdag.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Gelukkig kennen de meeste mensen mij wel. Ik geef het liefst geen nieuwjaarshand en zoenen voor nieuwjaar vind ik al helemaal not done.
  Men weet ook dat ik mijn verjaardag niet vier. Iedereen is welkom op die dag, maar ik vier het gewoon niet. Al die onzin 🙂

 3. Wensen met een sterk echo verlangen

  misschien willen
  veel stervelingen
  dat anderen hen super tof vinden

  zetten ze daarom hun uitverkoren masker op
  met zo’n geschilderde lach van een vitrine pop

  onmenselijke perfectie
  met als doel
  zelfs de blik vangen van blinden

  Je bent een schrijfkrak, Cassilda! 🙂
  Lenjef

 4. Whahahahaha zo is het ook, en de beste wensen schenk ik alleen aan hen die mij dierbaar zijn, in het echte leven dan 😉

  En als ik bij je langs kom op Fb dan is het ook gemeend, want ook daar zal ik het niet overal onder zetten met een persoonlijk berichtje, en ja ik wens een ieder die het verdiend alle goeds toe, ik gun iedereen alles, en laat karma zijn werk inderdaad maar doen!

  X

 5. Zoenen op het werk…ze moesten het eens proberen! Gewoon je arm stijf houden 😉 De enkele goeierd daarentegen kon op een pakkerd rekenen. Zo ben ik dan ook wel weer.
  Dikke kus voor elke dag van het jaar!

Geef een reactie