Knettergek

De zon vangt schaduw, verdwijnt en even is alles zwart. De temperatuur daalt, Mevrouw Hartzeer sluit haar ogen. Is dit leven, of is dit dood? Ze denkt, aan het niets denken. Realiseert zich, dat echt niets denken knap lastig is. Bedenkt zichzelf, dat hij het op een rennen moet gaan zetten. Ze staat op, opent haar ogen en ziet dat de zon nooit weg geweest is. Dat het slechts zwart is, wanneer zij haar ogen sluit en hetgeen wat je niet doodt, je slechts sterker maakt. Of, knettergek.

Nooit heeft ze het begrepen. Dat wat je niet doodt, maakt je sterker. Bullshit. Dat wat je niet van je hartslag beroofd, maakt je zwakker. Er ontstaan barsten, het breekt. Tot er een tijd komt, dat het gewoon over is. Die dag, dat zelfs een perfecte cirkel buigt. Te vormen valt, tot iets wat het nooit had mogen zijn.
Ze belt Meneer Hufter. Twijfelt even, maar kiest voor de ondergang. In gedachten hoort ze haar beste vriendin. Vol afwijzing, klagend dat contact met de Hufter gewoon een slecht idee is. Een ex, is een ex. Dat heeft gewoon zo zijn redenen.
De overgangstoon blijft gaan, Mevrouw Hartzeer telt de zachte tonen en weet wat er komen gaat. De voicemail. Eigenlijk niets anders, dan een reddende engel. Je wilt niet horen, wat hij te zeggen heeft. Je wilt niet weten, wat hij maar wat graag van de daken schreeuwt. Je wilt tenslotte niet weten, waar het misbaksel zijn zaad laat.

Daar zit ze dan, verlaten aan een oude tafel. Het theehuis op de hoek is verlaten, vergeten en warm. Zoiets als de zon, die schaduw vangt. Uit haar tas, haalt Mevrouw Hartzeer een pen, wat papier en een flinke dosis zelfmedelijden.
Haar pen raakt het papier, de woorden vloeien. Zonder gedachten, of talent.

De druppels liepen zacht
langs mijn raam
Lieten mij twijfelen
over ons bestaan
Hoe traag liep ik weg
zonder te blijven staan
Ik keek niet om
maar wel vaak terug
Was niet langer meer daar
of op de vlucht

Dat wat je niet doodt, maakt je knettergek. Wetenschap over zaken die je niet wil horen, maakt je gek. Acceptatie die niet komen wil, drijft een gezonde geest tot waanzin. De muren sluiten in, het plafond perst ons samen en het geduw van achter is nergens goed voor.

Mevrouw Hartzeer pakt haar mobiel. Wist zijn nummer. Verwijderd, haar ex. De Hufter, is niets meer. Dan het verleden. Tot hij vannacht weer belt. Met spijt. Vrienden wil zijn. Want kom op, al die jaren? Zijn toch niet voor niets geweest?

Bron afbeelding.

11 comments on “Knettergek

  1. Een ex. Die moet je inderdaad deleten uit je lijst. Zeker als ze je pijn hebben gedaan en ze je lastig vallen. Spijt, dat zijn woorden voor mensen die er niets geleerd van hebben.

    Love As Always
    Di Mario

  2. Alles wat je overleefd maakt je sterker. Hartzeer is wel een van de ergste pijnen die een mens kan kwellen. Zeker, maar we komen er allemaal altijd weer overheen.

Geef een reactie