Je kiest niet

Hier sta ik dan weer. Voor de kledingkast. Ik kies sokken, ondergoed en de rest van mijn outfit. Verzamel alles bij elkaar en slenter langzaam naar de badkamer. Ik kies ervoor om mijn haar vandaag in een rommelige knot te dragen en na een klein half uur ben ik enigszins presentabel.
De tv gaat aan en ik kies ervoor om het nieuws te kijken. Ik wil de rampzaligen zaken die zich afspelen niet horen, niet zien en er al zeker niet over nadenken, maar ik heb geen andere keus. Ik filter de belangrijkste berichten uit het nieuws en hoop dat het weerbericht mij iets vrolijker stemt.  De kans daarop is kleiner dan de loterij winnen zonder überhaupt mee te doen, dus kies ik er maar voor om de televisie uit te zetten. Het is pas half acht, maar mijn dag zit al vol keuzes en besluiten.
Dit geldt natuurlijk voor ons allemaal. We kiezen onze lunch, onze opleiding, baan, partner en levensdoel. We kiezen er eigenlijk constant wild op los.
Maar, een burgermeester kiezen, nee. Dat is te veel gevraagd.
Je zal maar in Arnhem wonen. Daar waar iedereen momenteel een mening heeft. Ze zijn rechts, of links, steunen de toekomstige burgemeester of schreeuwen de leuzen van Wilders, hoe dan ook, alles is weer eens opgedrongen. Het vreemde is en blijft… je kiest voor van alles… maar een burgermeester… nee.

7 comments on “Je kiest niet

  1. Dat is ook alweer enige tijd terug dat dit in het nieuws was, dat ook een burgemeester verkiesbaar zou moeten zijn, wij hebben jaren Annemarie Jorritsma als burgemeester gehad, en nu even…. uhhhhh Weerwind…. Frank? Ik weet het niet meer, deze heb ik nog niet gezien maar zou hem ook niet herkennen….

    X

    1. Ik heb ooit de “de eer” gehad om de Leidse burgermeester te mogen ontmoeten. Hij kwam bij ons winkelcentrum een lintje knippen, een tegel neerleggen en benoemde ons winkelcentrum tot veilig. In de week daarvoor werd er bij mijn winkel ingebroken, hadden we meermaals politie ondersteuning nodig en werd de AH twee keer overvallen. Het gesprek tussen de burgermeester en mij verliep niet geheel vlekkeloos…

  2. Ten eerste dit: Ik begrijp je punt (meen ik). Maar daarentegen: zijn we sowieso niet een beetje (heel erg) beperkt in kiezen? Nu is ’t tenminste niet ‘alsof’/’n zoethoudertje. Ik voel me als ‘vrij mens’ toch behoorlijk in een bepaalde richting gedreven, zoals je in je post eigenlijk ook wel beschrijft. Ik hoop dat je ervoor kiest toch een fijne dag te hebben 😉 Groetjes!

  3. Geen probleem met de benoeming van een burgemeester zonder dat we er voor kiezen. Het is een baan waar echt de juiste persoon voor gevonden moet worden en er gaat echt een hele zware procedure aan vooraf. Als wij mogen kiezen moet je maar zien wat er komt.

    1. Ik ben niet thuis in het voortraject. Maar zou toch graag meer het gevoel van betrokkenheid hebben bij zoiets. Kunnen ze dan geen top drie geschikte kandidaten maken en onze stem als meewegende factor meenemen?

Geef een reactie