Horen die Horror

Daar kruipt hij dan, vol verwarring. Hij klautert en staat wankel op. Zijn spiegelbeeld laat hem zien hoe hard hij geslagen is. Gemarteld tot pulp en brijzel. Ze was er klaar mee. Bond haar oordoppen om zijn nek en trok. Steeds een stukje strakker, tot het koord knapte.

Mevrouw Hartzeer had nooit verwacht dat ze iets gemeen zou hebben met het felle, gele draad. Ze knapte. Ze brak hem, zoals hij dat bij haar deed. Botten aan de oppervlakte. Zichtbaar voor hem. Voor haar en voor de rest van de wereld. Dit werkte gewoon stukken beter dan het graven naar zijn ziel. Het knagen aan zijn geweten. Op zoek naar dat, wat er nooit geweest was.

“Proef dit maar.”, fluister Madelief hem zacht toe.

Hij raakt de vloer. Zijn hoofd stuitert wat na en het liefste zou Mevrouw Hartzeer de haren een voor een uit zijn hoofd trekken. Met een goedkoop pincet, gewoon omdat zijn lijdensweg te verlengen. Vriendelijk is onze Lief zeker.

“Waar heb ik dit aan verdient?”

De Hufter smeekt voor zijn leven, toont spijt en wil niets liever dan vluchten. Hij wil haar laten praten. Vloeken, schreeuwen, alles mag zolang de marteling maar stopt. Valentijn ziet zijn leven voor zijn ogen voorbij trekken en weet het zeker. Zo kan zijn leven niet eindigen.

——–

“Cassil, hoe zit dat met dat boek van je?”

Als blikken pure domheid kunnen uiten, dan was dat mijn antwoord. Ik zak onderuit en sluit mijn ogen. De gitaren zijn mooier met gesloten ogen. De klanken zijn voller en even lijkt het alsof er niets anders is dan muziek. Heerlijk.

“Je moet echt eens iets doen met dat hartzeer geouwehoer van je.”

Hij geeft niet snel op, blijft bazelen en verwacht dat ik luister. Ik open mijn ogen en zie hem staren. Meneer Spraakzaam speelt wat met zijn drumstokken en wil eigenlijk niets liever dan zijn nieuwe speelgoed tot moes slaan. Zijn buurvrouw bedanken voor al haar geklaag en stiekem de acceptatieband tussen hun totaal verwoesten.

“Laat maar horen, ben nu wel benieuwd.”

Ik sta op en wijs naar zijn drumstel. Alles om maar van onderwerp te switchen, om maar even niet te moeten praten over angsten en onzekerheden. Iets wat hand in hand gaat met mijn onkunde voor schrijfkunst. Voorzichtig zet ik mijn kijk.mij.eens.schattig.zijn-hoofd op. Ik hoop dat hij er voor valt en mij even met rust laat.

“Nee laat jij het maar horen.”, hij sist en laat zich blijkbaar niet afleiden.

Terwijl ik op mijn onderlip bijt, pak ik mijn telefoon. Ik schrijf het meeste via mijn wordpress app en lees hem het laatste hartzeer maakt kennis met horror-verhaaltje voor. Hij kijkt, luistert en knikt.

Waarom knikken mensen toch als ze luisteren. Is dit een non verbale reactie op stilte? Willen wij de ander laten zien, dat we toch echt wel opletten en niet stiekem aan het afdwalen zijn in het land der Illusie?

Voorzichtig stop ik. De grond is even mijn beste vriend, mijn blik komt geen centimeter meer omhoog. Staren naar het laminaat is wel zo veilig. Vloeren praten niet, oordelen niet en zullen nooit commentaar hebben. De stilte duurt niet lang, en hij herhaalt zich.

“Cassil, hoe zit dat met dat boek van je?”

Heel stilletjes leg ik Meneer Spraakzaam uit hoeveel tijd er in een beetje simpel bloggen gaat zitten. Hoe leuk ik het vind om dagelijks iets online te laten springen en hoe ik leer van alle reacties, tips en verhalen van andere bloggers.

Hij kijkt mij vol tevredenheid aan en buigt iets naar voren. Zijn mond opent in slow motion en stiekem vrees ik voor de woorden die komen gaan.

“De voorbereidingsfase dus.”

Hij knikt en doet alsof hij ’s werelds grootste recensent is. Ik glimlach en sla mijn water naar achter. Haal mijn schouders op, maar hou mijn toekomstplannen nog iets voor me. Soms mogen dromen best privรฉ blijven.

“Laat maar horen, ben benieuwd.”, wijzend naar zijn drumstokken en vol met verwachting in mijn ogen.

De durfal schudt zijn hoofd. Hij weigert, wil nog niets laten horen. Twijfelt over zijn kunde en heeft naar eigen zeggen de buurvrouw al genoeg geteisterd vandaag. Schijnbaar zien wij vaak met z’n alle meer twijfel dan talent. Meer angst, dan zege. Meer zwart dan wit?

Bron afbeelding.

21 comments on “Horen die Horror

 1. Uit de nachtdienst zo achter de drums… Je moet er ook wat mee doen… Dromen mag privรฉ… zolang je het maar deelt met mij ๐Ÿ˜€

 2. Ik koop je boek gelijk hoor als het uit is! Ik denk ook dat het zo is dat we aan ons zelf meer twijfelen, in ons eigen kunnen maar bij een ander veel sneller zien als ze ergens goed in zijn.

 3. Ja, waarom knikken mensen als ze willen aangeven dat ze luisteren? Ik knik nooit. Ik zeg geloof ik uhu.. maar dat is ook niet altijd goed. Niet iedereen reageert het zelfde op het signaal dat iemand geeft om aan te geven dat hij/zij luistert.

  Dat drumstel. Dat kan je dempen, Dan blijft de buurvrouw mss ook wel lief ๐Ÿ˜€

  1. Het ‘uhu’ herken ik! Doe ik ook, maarja, ik knik ook ๐Ÿ˜› Echt goed luisteren, of het laten zien hiervan kan nogal lastig zijn.
   Die buurvrouw van hem, zal nooit lief worden. Ze is geen stadmens denk ik. Maar dat de boel wel goed geรฏsoleerd moet worden is zeker!

 4. Een boek is natuurlijk ook weer anders dan een blog schrijven. Maar er zijn meer bloggers die succesvol auteur zijn geworden. Kijk naar Walter van den Berg (vandenb.com) of Merel Roze, en Ivo Victoria. Dus jaag na die droom.

  1. Echt schrijven is zeker heel anders, beetje bloggen is in ieder geval heel leerzaam. Je ziet meteen wat het met de lezers doet, of iets goed uitpakt of niet. Wie weet ooit, dromen blijf ik zeker. Najagen hopelijk ook!

Geef een reactie