Herdenken? Trendy!

Zet je mobiele telefoon tijdens de Dodenherdenking twee minuten uit. Dat is de gezamenlijke oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, diverse telecomproviders en de schapen die graag volgen.

De telecomproviders (KPN, Vodafone en T-Mobile) gaan de komende dagen samen met het comité campagne voeren en natuurlijk speelt Social Media hier een grote rol in.
Iets wat ik nogal vreemd vind. Hoe worden wij op de hoogte gebracht? Wat verteld ons dat de telefoon uit moet? Juist, de nieuwsberichten op onze mobiele telefoon. Terwijl wij een hoognodig bezoek brengen aan het toilet, dringen de telecomproviders en het comité deze shit ons op.

De telecomproviders vertellen ons de aankomende dagen vol trots om de telefoon eens uit te zetten. Om eens iets goeds te doen. Bel niet. SMS niet. Open WhatsApp niet en check Facebook niet vijftien keer in één minuut. Nee. Uit met die troep!

Waarom willen de providers dit? Simpel. Zodat wij, met z’n alle, om drie over acht elkaar bellen. Even elkaar sms’en, appen en op Facebook zetten dat we twee minuten offline en onbereikbaar waren. Stille reclame, vermomd als goed doen. Commercieel (on)verantwoord noemen we dat.

Plots voelen duizenden Nederlanders zich één. Niet omdat wij herdenken, maar omdat de telefoon uit moest. Omdat wij honderdtwintig seconden denken aan onze telefoon, die daar maar ligt. Uit staat. Niets doet. Onze wereld verkleint. Stiekem vragen vele van ons zich af of we appjes missen. Misschien missen wij wel een wraakporno foto of video op Facebook.
Je weet tenslotte nooit wat er in twee minuten kan gebeuren. Ik kan wel in elkaar storten. Mijn hart kan er mee stoppen en het enige wat jij dan hoeft te doen is 112 bellen. Oh nee! De telefoon staat uit. Ach, dan was het gewoon mijn tijd. Als jullie mij maar herdenken tijdens de herdenking voor gevallen telefoonverslaafden.

Nu kan ik er grapjes over blijven maken, maar het veranderd niets aan deze schaamteloze actie. De telefoon staat in de spotlights en het ontbreken aan fatsoen krijgt via deze campagne de verkeerde aandacht.

Laat de smombies (smartphone zombies) een hype beginnen. Een trend. Maak het stoer om de telefoon voor twee minuten uit te zetten. Vergeet waar de herdenking om draait en laat de schapen op vijf mei spreken over vrijheid. Vrij om met z’n alle de telefoon uit te zetten wanneer ons dat wordt verteld. Vrij om de twee minuten van absolute stilte stil te staan bij de gemiste appjes.

Ach, wees tijdens de Dodenherdenking niet enkel stil. Zet je telefoon uit, gooi je spraakzieke schoonmoeder over de balustrade van vijf hoog naar beneden en denk na. Denk aan de trend die vele klakkeloos volgen.

Een trend creëren maakt de manier van stilstaan en herdenken niet beter. Het maakt schapen van ons en volgens mij ging het daar juist jaren geleden de fout in.

Stilte spreekt. Laat ons denken. Aan de telefoon die zo weer aan moet.

Beter zoeken wij allemaal het fatsoen om op een respectvolle manier stil te staan en te herdenken. Dat de buurman dit niet kan is zijn handicap en niet ons probleem.

3 comments on “Herdenken? Trendy!

  1. Wat is dit nu weer voor absolute bullshit, nu heb ik toch al weinig verkeer met mijn mobiel, dus uhm, die blijft gewoon aan, tenzij hijzelf vind dat ie het weer tijd vind om uit te vallen, hahahaha

    Ooit, had ik een bovenbuurman, ooit heb ik toch zo gelachen, die zijn boxen weleens op het balkon zette, met een EK of WK en ineens deed hij dat ook met dodenherdenking en had zijn tv eraan gekoppeld… Ik vroeg hem, wat ga je doen Xander? Zijn antwoord… ik wil die twee minuten stilte in stereo buiten horen op mijn balkon….

    (je mag lachen) 😉

    X

Geef een reactie