Held

De bruine lange haren vallen zacht langs haar gezicht. Haar ogen branden als die van geen ander en vol enthousiasme zet ze haar voeten over de drempel. Mevrouw Held hangt haar jas op, wenst iedereen een fijne morgen en ploft naast mij neer. Met haar tienermeisjesgegiechel laat ze ons ochtendhumeur verdwijnen en vol nieuwsgierigheid vraagt ze naar onze avonturen van de vorige avond.

“Cassilda, hoe gaat het nou met jou? ”

Versuft kijk ik op, met enige aarzeling leg ik mijn papieren aan de kant en kijk haar kant op. Vijftienjarige meisjes maken geweldige stagiaires. Ze lopen over van de energie. Verzetten bergen aan werk en houden de oudjes op de werkvloer heerlijk jong van geest.
Vijftienjarige dames lopen over van energie. Ook om kwart over acht ’s ochtends. Van die tijdstippen dat ik over het algemeen rustig verstoppertje aan het spelen ben in mijn dagplanning of andere rond slingerende papieren. Verstoppertje voor de wereld. De drukte en al het geouwehoer. Ik ben een ochtendhumeur meisje. Nee wacht, ik heb er een talent van gemaakt. Praten tegen mij is op eigen risico voor negenen. Echt.

“Goed.”
“Mooi zo!”
“Nu moet ik zeker ook vragen hoe het met jou gaat?”
“Nee hoor!”
“Mooi zo.”

In haar ogen brandt de ochtendzon, zoals hij nergens anders zou kunnen. Haar telefoon gaat af, de tonen van het oude nokia toestel vliegen door het dagverblijf. Haar ogen dwalen naar het scherm en Mevrouw Held weet vervolgens niet hoe snel ze haar ringelding opnemen moet.

“Hoi papa! Hoe gaat het?”

Vijftien en de telefoon opnemen alsof Gaston je in zal fluisteren dat de jackpot straks op je bankrekening gestort zal worden. Opnemen alsof je vader je grootste held is. ’s Ochtends. Om kwart over acht.
Het gesprek duurt niet heel lang. Vaders vraagt hoe het met zijn prinsesje gaat, luistert naar haar verhalen en hangt op. Haar laatste woorden doen elk ouder hart smelten, zeker ’s ochtends. Wanneer de mopperende volwassenen eigenlijk verstoppertje willen spelen. Achter papieren. Onder stoeptegels. Gewoon ver weg van welke sociale bezigheid dan ook.

“Bellen we vanavond nog even papa? Oh, love you!”

Mevrouwtje legt haar toestel op tafel neer. Mengt zich vrolijk in het gesprek wat onze andere collega’s hebben en giechelt zoals alleen kleine meisjes dat kunnen. Zoals jonge vrouwen dat nog doen, wanneer de wereld altijd roze is. Wanneer er niets is om over te klagen. Geen gedachten om ooit een klaaglied de wereld in te helpen.

“Hoe kan jij nou vrolijk zijn?”

Het is niet alsof ik de loeder der ochtenden ben. Ik wil het kleur niet uit je wereld trekken. Ik hoef geen oceaan van andermans tranen aan mijn voeten. Echt niet. Ik ben al tevreden met een korte stilte en een bak sterke koffie.

“Ik heb toch niets om over te klagen Cassilda?”

Glimlachend kijk ik haar aan, de zonnestralen vallen op zacht op haar gezicht. De vraag ligt nog op haar lippen en stiekem weten we beiden al waar dit gesprek heen zal gaan. Mevrouw Held weet dat ik haar altijd maar overstroom met vragen. Ook als de antwoorden zwart zijn. Zeker als er dal voor ons ligt. Onze tenen spelen met de grens van vallen of blijven staan. Terwijl onze geest al lang gesprongen is, op weg naar de hel. De hel die we voelen wanneer ons hart breekt. De hel die wij zien wanneer wij ’s nachts moederziel alleen onze ogen sluiten. De hel, die iedereen kent.

“Je moeder is dood. Vergeten en begraven. Niemand die ooit vraagt hoe het nou echt met jou gaat of je even belt uit liefde.”

Jezus. Hier zit ik dan. Als een godvergeten verwend kreng. De drama bitch met haar ochtendhumeur. De naarling die haar vrijheid kent, die weet wat familie is. Zo’n over het paard getilde kuttenkop die klaagt over het stoten van haar kleine teen, of het nieuws dat King810 niet meer op een festival speelt. Ik ben een schande.
Haar ogen blijven branden. Een glimlach versiert haar prachtige poppengezicht en ze laat ons allemaal zien wat een echte vrouw doet.

“Je vader belt alleen om je te controleren. Hij vertrouwt jou niet, maar zal niet eens zijn ballen bij elkaar rapen om echt voor je te gaan zorgen.”

Vijftien jaar. Moederziel alleen, weggestopt in een of ander strafkamp omdat ze soms een handenbindertje is. Overgedragen aan onze maatschappij. Dezelfde maatschappij waar wij standvastige volwassenen al gek van worden. Hoe moet dat voor een kind zijn?

“Heb je niets om over te klagen?”

Haar wenkbrauwen wiebelen een beetje. Zacht bijt ze op haar lip en ik hoor haar gedachten door haar hoofd zweven. Mevrouw weet dat ze alle redenen heeft om verstoppertje te willen spelen. Zij mag gillen, schoppen en spugen op de wereld.

En wat doet ze?

Vragen hoe het met jou gaat.

“Klagen brengt me niet verder Cassilda.”

Godverdomme zeg, dat is dan een kind. Nee. Dat is een volwassen vrouw. Dit is mijn held.

Bron afbeelding.

32 comments on “Held

 1. Vrouw wat schrijf je toch wonderbaarlijk mooi..
  In en in en in triest, dat wel.
  Zucht.
  Kinderen, ik zou ze allemaal wel op willen pakken en veilig wegstoppen in mijn grote moederhart.

  1. Het is niet eerlijk, soms hebben mensen kinderen zonder ouder te kunnen zijn. Ik begrijp dat niet. Nu heb ik misschien geen recht van spreken, want ik heb geen kinderen en kan dus niet echt meepraten. Maar ik begrijp het gewoon niet. Hoe is het mogelijk dat niet alle kinderen de opvoeding en liefde (vooral dat) krijgen die ze wel verdienen? Ze is echt mijn held.

 2. Dit is zo ontzettend mooi geschreven Cassilda!!!Is het echt, dan is dat een meisje vrouw waar ik met het schaamrood op de wangen zo vรฉรฉl van kan leren. Waaw wat kan jij schrijven mens!!!!xxx

  1. Dankjewel voor alle lieve woorden, heel lief! Ze is een echte held, ben benieuwd hoe ze ons over een aantal jaar om ver zal blazen. De tekening is niet van mij, komt van weheartit af. X

 3. Tja, je moeder verliezen op jonge leeftijd doet iets met je als kind/mens zijnde want je wordt erg snel volwassen. Mensen begrijpen de impact vaak niet. Ik heb het zelfde meegemaakt dus elk ander kind met het zelfde drama is een held voor mij. Wees lief voor haar ๐Ÿ™‚
  En met klagen kom je inderdaad niet verder.
  Metallica <3 ๐Ÿ™‚ Daar kan ik mee opstaan en mee naar bed. Oortjes in en gaan.

  1. Onze lieverd kwam pas vertellen dat ze drie moeders heeft (mijn collega’s en ik), daar stonden we dan met tranen in onze ogen. Ook al ben ik een mopperkont op de vroege ochtend, ze doet iets met iedereen. Ze werkt zo hard aan alles en heeft nooit even haar dag niet. Nouja, zelden. Heeft ze de wel dan kunnen we haar alleen steunen, aanhoren en platknuffelen. Ik blijf het knap vinden hoe ze het allemaal doet. Diep respect.
   Metallica is en blijft geweldig.

 4. Papieren helden

  misschien
  zijn we zelf
  voor sommigen halve helden

  ongezien schuw
  vechtend in en met de eigen schaduw

  bewonderd
  door hen
  die het altijd moeten ontgelden

  Knap schrijfsel, Cassilda!
  Lenjef ๐Ÿ™‚

 5. Mijn reactie was dezelfde als Chris: gisteren mopperde je dat er geen verhalen in je zaten en vandaag schrijf je een pareltje.
  Wat een mooie en sterke 15-jarige meid!

  1. Het meisje, ons hartje, krijgt momenteel vrij veel hulp aangeboden. Het is alleen niet altijd de juiste en soms gewoon te laat. Ze komt er, maar wel door haar eigen daden.

 6. Mag ik een lans breken voor “klagen”
  Voor niet altijd “sterk” te hoeven zijn
  “Een held” is zo’n groot label om te dragen
  Voor een een meisje nog zo klein.

  1. Thnxx Paul! Haha, toch ben ik er nog geen fan van. Je hebt gelijk, ieder kent zijn persoonlijke helden. En het mooie? Wij zijn er ook allemaal een voor een ander ๐Ÿ™‚

Geef een reactie