Hard as a Motherfucker

“Weet je het zeker?” Mijn moeder stond daar, met een blik in haar ogen die ik nooit vergeten zal. Ik vroeg haar op dertienjarige leeftijd of ik mee mocht met vaders. Werken.

Mijn vader werkte toentertijd op de bloemenveiling in Aalsmeer. Hij was vrachtwagenchauffeur en hield de oude dames aan de bloemenbinden-tafels graag hard aan het werk. In drukke periodes werkte hij weken van zestig uur, en ik was er van overtuigd dat ik dat ook wel even kon doen.

“Je doet het goed, of niet. Geen voortrek-gedoe en gewoon doen wat er gezegd wordt.” Stiekem was mijn moeder het er niet mee eens, ze wilde niet dat haar oudste dochter ging werken. Het was niet nodig. Het liefst zag ze mij gewoon doelloos rond klieren, zoals al mijn vriendinnetjes en vriendjes ook deden.

Daar stond ik dan, om half vier s’ochtends met alle motivatie die ik maar kon vinden. Als een kleine stuiterbal, klaar voor ‘de baan’.
Ik liep voorzichtig achter mijn vader en zijn collega aan en probeerde niet te laten zien dat het stiekem best overweldigend was.

De veiling was gigantisch. Er waren honderden mensen, waarvan tientallen afkomsten en culturen. Hoe moest ik mij staande houden, als een dertienjarige smurf?

Mijn vader had geregeld dat ik mijn eerste dag niet alleen hoefde te staan. (Dus even dacht ik, dat het hele voortrekken toch wel goed ging komen. Hallo, ik was natuurlijk wel de dochter van!!) Na nog geen kwartier bloemetjes binden werd mijn beschermer van de grote wereld weg geroepen, hij moest eventjes een vracht weg rijden. Eventjes. Ja, daar stond ik. Alleen, tussen allemaal onbekenden die nauwelijks Nederlands of Engels spraken.

“Je doet het goed, of niet.” Ik hoorde mijn moeders woorden in mijn hoofd en wilde het op een gillen zetten. Welke idioot laat zijn dochter nou alleen?!!! Hallo, ik ben toch pas dertien!!
Al snel stond ik tussen de Afrikanen die wilde weten wie dat kleine porseleinen poppetje was, ze hoorde dat ik pas dertien was en spontaan kreeg ik een knuffel van de moeders der Afrikanen. Ze zou wel voor mij zorgen,Β  en mijn vader flink bij zijn oren grijpen als hij terug kwam.

“Wat, ik kan best voor mijzelf zorgen. Ik ben wel al dertien hoor.” De dames schoten natuurlijk in de lach en ik wist het toen zeker. Ik ging ze even een poepie laten ruiken.
De hele dag vloog ik door de ruimte. Ik wilde alles leren, alles kunnen en tilde emmers met water alsof het niets was. Ik kon best net zo hard werken als die grote mannen, dacht ik.

Mijn vader kwam aan het einde van de dag even spieken hoe het met zijn dochter ging. De leiding vertelde hem al lachend dat ik een kleine koppige betweter was die soms wat problemen had met het luisteren.
Niet omdat ik niet wilde, maar omdat ik dacht dat het via een andere manier beter zou gaan. Typisch een dochter van jou, werd mijn vader verteld.

“Smurf,Β  we gaan naar huis! Ga je mee?” Snel huppelde ik achter de leiding aan en mijn vader gaf mij een aai over mijn verwerkte bol.
“Nou, ben je moe?!”, vroeg hij spottend. Ik schudde mijn hoofd,Β  vertelde dat ik de hele vakantie wel zou komen werken. Oh, en dat ik even wat plannen had om de snelheid van de dames omhoog te gooien.

De baas stond plots achter mij, en vroeg mij wat mijn bedoeling was. Hij had natuurlijk al lang gehoord dat die kleine spruit had gewerkt als een volwassen vent en stiekem stal ik daar hun hart mee.
“Ha! Ik neem die tent van je over, ooit.” Daar lagen ze, drie volwassen mannen te stuiptrekken van het lachen. De baas lachte, vertelde dat ik de hele vakantie mocht werken en dat overname plan voor latere zorg was.

In die zomervakantie heb ik gewerkt als een volwassen kast van een man, ik at als een havenwerker en sliep als een baby. Na de zes weken kreeg ik een dikke envelop en dacht ik dat ik flauw ging vallen. Het harde werken had flink wat opgeleverd, even voelde het alsof ik de jackpot gewonnen had.

Vandaag begint mijn dertien daagse werkweek. In mijn eigen winkel, en stiekem voel ik mij nog steeds dertien. Dat doen we gewoon even, we gaan HAM!

Bron afbeelding.

19 comments on “Hard as a Motherfucker

 1. Mooi verteld zeg. Ik zie je al ploeteren. En kinderen van 13 ehhhh dames van 13 die hard willen en kunnen werken, die komen er wel. Succes met je werkdagen nu. Wat voor spullen verkoop je eigenlijk.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Dankjewel! De eerste dag is voorbij gevlogen en heb er al het vertrouwen in, dat het met de aankomende dagen ook zo zal zijn.
   Ik ben een Zeemanmiep! We verkopen dus eigenlijk van alles wat πŸ˜€

 2. Ik herken er wel wat in. Wij werkte vroeger in de bollen en in de vakanties en zo hielp ik altijd mee om zo te leren werken in de bollen. Lol. Soms moesten we op het land gaan helpen tijdens regenachtige periodes om van alles van het land te krijgen. Ik besloot al vrij vroeg nooit boer te worden πŸ˜›

 3. Geweldig geschreven, ik zat er helemaal in en zag het al voor me! Compleet met allemaal schattige vrolijke gekleurde bloemetjes.. maar dat vind ik helemaal niet zo bij je passen eigenlijk πŸ˜‰

  1. Heb het er wel eens met haar oer gehad. Ze vond het niets, ze wilde haar oudste voor altijd klein houden. Maar dat ging niet. Loslaten is nooit haar ding geweest, alhoewel ze dit toch goed gedaan heeft. Dankzij haar woorden doe ik mijn best πŸ™‚

Geef een reactie