H3 – Hartzeer

Zijn rode ogen gaven aan dat zijn ziel net de nodige marteling overleefd had. Daar stond hij dan, tegenover de kassa met slechts wat brood op de band. Meneer Hartzeer keek de dame achter de kassa niet aan. Dat wat we niet zien, bestaat niet. Zo hoefde niemand te weten dat hij zijn emoties even niet kon controleren.

Echte mannen huilen niet, zeggen ze. Je weet wel, de stoere macho’s die met hun anabolen spieren de sportschool uit zijn voegen laten klappen, die mannen.. die huilen niet. Die doen aan echte mannen kreten. Zitten niet onder de plak en kennen meer kutten van binnen dan de gynaecoloog.

“Meneer, dat is dan twee euro tien alstublieft.”

Shit. Betalen zonder aankijken, dat kan natuurlijk niet. Ayden bestudeerde voorzichtig het kassa meisje, knikte en schoof zijn pinpas in de betaalautomaat. Gedachten sprongen alle kanten op en het liefste zou hij geraakt worden door de bliksem.

“Prettige dag verder!”

Het meisje achter de kassa had geen oog meer voor Meneer Hartzeer en even voelde Ayden niets anders dan opluchting. Fijn was het dat hij zo onzichtbaar was. Niemand die hem ooit zag staan en eindelijk plukte hij daar een keer de vruchten van.

Zijn voeten raken de grond, terwijl zijn blik de voegen tussen de stoeptegels afspeurt. Wie weet vindt hij hier de antwoorden. De voegen stoppen niet, stromen in elkaar over en het lijkt alsof de voegen de wereld samen binden. Zonder voeg, geen pad. Geen geheel, zonder breuk.

In zijn gedachten hoort hij Maartje schreeuwen. Ze kon haar geweten niet langer sussen. Elke dag zag zij het monster in de spiegel en elke avond lag zij daar als de engel van zijn dromen. Naast hem, als pure onschuld. Het meisje wat hem de wereld liet zien, zoals het bedoeld was. Alles was perfect, behalve de perfectie zelve.

“Ik wilde hem, met jou. Hij is alles was jij niet bent. En jij, nou… ja… jij bent jezelf.”

Ayden was zichzelf. Gemakkelijk en altijd in de buurt om de vuile klusjes op te lossen. Hij was inderdaad zichzelf, de meegaande slaaf. Hij hoorde haar woorden in zijn hoofd spoken. Het was allemaal niet zo bedoeld, het was een ongelukje. Als ze de tijd terug zou kunnen draaien, dan was het nooit gebeurd. Dan had Maartje wel voor hem gekozen. Voor Ayden, want hij is zo lief. Behulpzaam. Trouw. Beschermend. Gemoedelijk. Eigenlijk bezat Ayden al die eigenschappen die we herkennen in ons lieve kleine broertje. Hij is de jongen die nooit meer dan dat zal zijn. De lieverd.

Zijn sleutel zocht zijn weg in het sleutelgat. De deur, die ooit hun deur was, opende zacht. Het viel Ayden op dat de deur niet meer piepte. Was dit een teken? Liet iets hem zo weten dat Maartje van geen kant klopte? Dat haar ziel al jaren zwart weggetrokken was en haar binnenste slechts schreeuwde voor het beste. Het beste voor haar?

Hij liet de deur dicht vallen, slenterde naar de keuken en gooide het brood op het aanrecht. Eten. Wat een tijdverspilling. Ademen. Ja, dat was ook maar een verspilling. Vroeg of laat zouden we er allemaal toch mee stoppen. De eerste luchthap is slechts een countdown naar de laatste, dacht hij.

Meneer Hartzeer vindt zichzelf terug in de spiegel. Zijn reflectie lijkt niet meer op dat wat hij kende. Hij was gelukkig, kende zijn plek in het leven en vocht voor de dingen die zijn engeltje gelukkig maakte. Haar geluk, was zijn geluk. Ayden realiseerde zich, terwijl hij deze woorden tegen zichzelf mompelde, dat hier het probleem lag.
Hij vocht voor een ander. Om zijn eigen geluk te voeden.

Bron afbeelding.

14 comments on “H3 – Hartzeer

 1. Laat ik maar eerst even zeggen dat echte mannen geen anabolen gebruiken, en zo.;) En ja, ook echte mannen laten een traantje wanneer nodig ๐Ÿ˜› Het zou wat wezen. We zouden (ik reken me voor het gemak tot de echte mannen) geen emoties hebben als we geen traantje zouden laten. Toch? ๐Ÿ˜€

 2. Pff die zogenaamde “echte mannen” in de sportschool die vol zitten met fake spieren van de rare poeders etc zijn watjes. haha nee, mooi geschreven Cass! Wanneer komt je boek uit?

 3. Kruisweg

  om, zo goed als blind zijnde, hun hartendief te behagen
  blijven in al de heilig- en andere dommen
  sommige verliefden zichzelf weggommen
  terwijl ze onder zweepslagen het zwaarste kruis dragen

  Prachtig weeral!
  Lenjef

Geef een reactie