H2 – Hartzeer

Maartje haar vingers glijden langs de foto. Het oude beeld, de vergeten emoties en verdrongen herinneringen kruipen omhoog. Haar maag draait zich om. De anti-vlinders bijten hun weg naar boven en laten zien dat zijn hoofd gelijk staat aan een voedselvergiftiging. Een kop, om op te kotsen.

Anti-vlinders. Anti-liefde. De wereld bleef draaien, maar haar ademhaling stopte. Was het allemaal dan zo fout geweest? Had ze haar ogen nooit op zijn ingevallen gezicht mogen richten? Snel sloot Maartje haar ogen. De herinnering moest stoppen. Ze wilde terugkeren in de realiteit, maar zag enkel de jongen voor haar. In gedachten was hij zo dichtbij. Zijn lach, zijn woorden. Zijn geur en zijn ellenlange benen. Hij was daar. Daar waar ze hem nooit zou kunnen laten gaan.

Gedachten zijn haar grootste stalkers. Ze sluipen, springen en slaan de handen om haar keel. Zacht drukken de herinneringen alle lucht uit haar lichaam, tot ze daar dan ligt. Spartelend. Verslagen door de liefde. De illusie ooit warmte gekend te hebben.

Ze schudt haar hoofd en probeert de beelden in haar gedachten op deze manier zo kwijt te raken. Iedere keer ziet zij hem weer. Hij schiet van links naar rechts. Kruipt op en staat even klungelig als altijd weer voor haar. Nee. Een stalker raak je niet even snel kwijt. Die hufters geven je levenslang.

Een diepe zucht bracht Maartje terug naar het nu. Haar tenen wiebelde tussen het hoogpolig tapijt en de klanken van Ed Sheeran vulde haar oren. Prachtig zoals hij zingen kon. Snijdend zoals zij horen kon. De liefde was haar vreemd en vreemd was haar omgang met de liefde.

Hij was ooit van haar. Een beetje. Een beetje van Maartje. Een beetje van haar nichtje, de buurmeisjes en haar beste vriendin. Oh, stiekem was hij ooit ook een beetje van het winkelmeisje. En dat, allemaal tegelijkertijd. Hij was van iedereen een beetje, maar nooit compleet voor alle.

Maartje beet op haar lip, sloot haar ogen en zag zijn vriendin in al het zwart. Gesloten ogen of niet, ze ziet de Onschuld. De vrouw die ooit zijn meisje was. Jarenlang van niets wist en er van overtuigd was dat hij Meneer Perfect was. Hij hield alleen van haar, of in ieder geval dat dacht de Onschuld. Vol met passie in haar ogen. Geloof in de liefde, en leven in haar oogopslag.

Zuchtend kijkt de gebroken ziel naar de lentelucht. Zonnestralen vochten hun weg door de wolken, zoals zij haar wil door zijn keel perste. Maartje wilde haar wensen tot leven brengen en zag geen zwart in haar daden. Geen leed in het kapot maken van het geluk van een ander. Dat wat kapot te krijgen was, kon nooit geluk zijn toch?
Alles kan kapot dacht ze toen. Zeker als haar wens zo tot realiteit gebracht kon worden.

Hoe fout haar liefde misschien ook was, het bracht haar vlinders. Kleine geluksmomenten die alleen van hun samen waren. Herinneringen die zij met hem deelde. Dat wat hij eigenlijk met nog een handje vol meisjes had. Maar toch, dit was anders. Dit was echt. Dit was goed. Goed fout.

Maartje opende haar ogen en wist dat ze zichzelf voor de gek hield. Tranen kropen langzaam uit de hoeken van haar ogen en begonnen aan hun vlucht. Rollend over haar wangen lieten de zoute druppels zich vallen op de kille vloer. Het maakte allemaal niets meer uit. Haar anti-vlinders, brachten anti-liefde. Hoe fout het ook was, haar hart lag aan stukken. Liefde maakt geen onderscheid. Pijn is iets, wat wij allemaal kennen.

Bron afbeelding.

Hoofdstuk een gemist? Klik maar hier.

32 comments on “H2 – Hartzeer

 1. Pijn is zeker iets dat we allemaal kennen. Maar dta maakt niet uit. We leren er van met pijn om te gaan. Denk ik ‘zei de onnozelaar’.
  Je kan er ook anders mee omgaan. Het is niet verkeerd nog van je ex te houden. Dat realiseren en toegeven, het toelaten, maakt het allemaal een stuk anders.
  🙂
  Mooi stukje weer.

 2. Liefdesverdriet

  verliefdheid
  overvalt je,
  gevoelens kan men niet sturen

  het doet mensen met andere ogen kijken
  zelfs de rede zal er snel voor bezwijken

  ook wanneer liefde
  slechts van één kant komt
  blijft ze vaak pijnlijk lang duren

  Een onnavolgbaar prachtig schrijfsel, Cassilda!
  Amai!
  Lenjef

 3. Cassil.. heb je nu haar echte naam gebruikt?? Volgens mij bennie wel heel dicht bij de waarheid gaan zitten dit keer.. leest lekker weg dat wel

  1. Ja klopt, ik heb haar naam niet veranderd. Ik wil geen andere naam bevuilen met de emoties die die naam voor mij draagt. Het heeft een tijd geduurd voordat het zo op papier stond. Ik wilde haar kant laten zien, en stiekem had ik er veel dieper op in willen gaan. Maar dat is best lastig.

 4. Het is niet je fout als je van een hufter houdt. Het is de fout van een hufter om een hufter te zijn.

  Love As Always
  Di Mario

 5. Ja lekker doorgaan, Cassilda, met jouw beeldend schrijven. Het is jouw handelsmerk en maakt jouw stijl uniek. Gewoon doen – en schrijfles en nemen en je Nederlands schrijven wat bijspijkeren – en zorgen dat iemand je ontdekt. Je hebt het m.i. helemaal in je.

Geef een reactie