Genoeg

Ik sta voor de spiegel, en besluit dat het genoeg geweest is. Mijn haar valt in de laatste trend; de zwerver-coupe en mijn dikke ogen zijn het bewijs dat tranen lelijk maken. Het zwarte joggingpak, waar ik de afgelopen dagen in gewoond hebt, kan niet meer. Ik zal, en moet verder.

Op de avond van tweede Kerstdag, stond ik daar. Op de drempel, met tranen in mijn ogen. Mijn ouders slaapkamer werd verlicht door de tv en onze dikke huiskat lag naar mij te staren. Hij zal nooit begrijpen, waarom wij mensen toch zo’n drama maken van tijd tot tijd.
Mijn moeder kijkt mij aan en zodra ik het haar wil uitleggen, breekt mijn hart. Opnieuw. In tientallen stukken, dwarrelend als sneeuw naar beneden. Ze vallen kapot op de kille vloer, en de tranen rollen over mijn wangen. Door het huis ligt een spoor van papieren zakdoeken, want stel je voor dat ik de weg kwijt raak.

Misschien ben ik dat wel al, mijn hart ligt op de vloer. Mijn redeneringskunde is verdwenen met de zon, en echt aangenaam gezelschap ben ik niet. Op de avond van tweede kerstdag was hij daar ineens. Met geweldig nieuws. Een nieuwe liefde, tot over zijn oren. En nouja, dat was al een tijd zo. Maar, tweede kerstdag was dé dag. De dag, dat ik het maar horen moest.

In gedachten vlogen mijn handen om zijn nek, sluitend. Tot de zuurstof zijn lichaam verliet, en zijn ogen spontaan uit zijn kassen popten. Al stuiterend, over de net gedweilde vloer. De dikke huiskat zette het op een rennen, want hij had nieuw speelgoed. Zielloze stuiterballen, houden hem eeuwig zoet.

Mijn handen dwaalde door mijn haar, ik keek nog eens in de spiegel. De afgelopen dagen voelde een beetje aan, zoals het begin van dit jaar gevoeld had. Diep in zelfmedelijden en liefdesverdriet, kroop ik langzaam uit een oude realiteit en kwam ik tot de ontdekking dat niets is zoals het lijkt. Weken lang was ik een tot leven gekomen feeks, die overleefde op chocola. Trieste films, tranentrekkende tunes en de steun van de liefste vrienden en familieleden.

Maar dat was toen. En nu is nu. Het is al te gek voor woorden dat een nieuwtje zoals deze, mij zo kan raken als dat het gedaan heeft. Ik zou gelukkig moeten zijn voor de galbak, hem gemeend het beste moeten wensen. Hopend, dat het onschuldige meisje, niet over zeven jaar ontdekt dat ook zij in de maling genomen is.
Mijn woorden richting hem waren beleefd. Ik vertelde hem blij te zijn voor hun beiden, en dat tweeduizendvijftien maar hun jaar worden mocht. Ik geloof niet, dat ik ooit zo hard gelogen heb.

Ik geloof niet, dat hij ooit zo hard gelogen heeft. Misschien een twist, die niemand zag aankomen. Niemand, behalve gedeelde vrienden. Vreemd begrip trouwens, gedeelde vrienden. Ik heb ze van maandag tot en met vrijdag. Hij mag ze in het weekend even lenen.
Na het schokkende nieuwtje op tweede kerstdag, hoorde ik al snel de waarheid. Hij wilde gewoon, dat ik even aan hem dacht. Na al die jaren zal zijn eerste kerst alleen, wel een enge gedachten geweest zijn. “Bedoel, als hij zo gelukkig is met zijn nieuwe vriendin tijdens de feestdagen… dan heb je wel wat anders te doen dan je ex informeren.”

Stiekem had ik het wel kunnen zien aankomen. Kleine kinderen willen aandacht. Positief, negatief, het maakt niet uit. Aandacht, is aandacht. Wel weet ik, dat ik nu onder het genot van wat straight edge tunes, mijn haar ga krullen. Lachend naar buiten ga, en geniet van de rust. De dagen zonder leugens, en het vermogen om verder te gaan. Omdat genoeg, ook echt genoeg is. Maar mocht ik de galbak tegenkomen, dan zal ik terug denken. Denkend aan de gedachten dat de gevangenis, niet voor mij bestemd is.

Bron afbeelding.

8 comments on “Genoeg

  1. JA, verdriet kan opeens de kop weer opsteken en het voelt altijd het zelfde. Het voelt kut. Alsof je hart er uitgerukt wordt en je er zelf op staat te trappelen. Sterkte!
    Met zo’n muziekje als hier boven lukt het vast een beetje 🙂

    1. Gelukkig voelde het dit keer minder lang, weer even hetzelfde. Maar je hebt gelijk, op je eigen hart trappelen is niets aan. Dankjewel! En tuurlijk, muziek doet altijd wonderen!

Geef een reactie