Geloof

“God roept, maar de Duivel wacht?” Hij kijkt mij vol ongeloof aan, schudt zijn hoofd en laat het water bijna te hoog komen. Als hij niet snel kijkt, stroomt het over. Als Ongelovige Thomas niet snel kijkt, dan is God niet de enige die roept. Dan roept hij Hem.

“Je bent ook een vreemde griet hΓ©.” Hij praat als ongelovige, graag over het geloof. Dat van zijn buren, zijn moeder of dat van de kassamiep bij de plaatselijke supermarkt. Maar niet over dat van hem, dat is te persoonlijk. Even trek ik mijn wenkbrauwen op, zucht en schud mijn hoofd.

“Ik vraag toch niet hoe lang je slinger is, ik vraag wat je gelooft.” Meneer Spraakzaam grinnikt, zoals stoere mannen dat doen. Springt snel over op een ander onderwerp, terwijl hij een slok van zijn thee neemt. Ik begrijp er helemaal niets meer van.

Geloof jij
Dat ik geloof
Dat er soms
Niets van
Te geloven valt

“Sommige dingen zijn persoonlijk.” Hij kruipt beetje bij beetje terug. Wetend dat ik antwoord wil en zal krijgen. Meneer Spraakzaam zet zijn thee neer. Ik dump mijn benen op de bank, kijk hem vol vraag aan. Zijn pincode ken ik al maanden, maar zijn geloof?

“Ik geloof niet.” Mijn blik brandde zijn ziel. Ik keek hem aan, kon mijn oren niet geloven. Zijn antwoord schokte niet, maar nu was het ineens zo ver. Ik wist het. Ik had het antwoord, waar ik om vroeg. Zijn handen sloegen ineen, even leek het erop alsof Meneer Spraakzaam een gebedje ging sturen. Naar boven, waar er geroepen werd. Of, stiekem naar beneden, waar de plicht wachtte.

“Maar nu weet je het dus.” Het mannelijke geslacht is een raadsel. Of ik ben dom, loop met een plaat voor mijn bakkes en let niet op de echte boodschap. Verkapt, verstopt en weggemoffeld. Ik blijf naar hem staren, hij glimlacht en knikt. Even bevind ik mij in een andere realiteit. Ik loop de laatste minuten terug in mijn hoofd en probeer de schade te vinden.
Wat kan er nou slecht zijn. Ja, ik weet het. En nu?

“Je stelt altijd maar vragen.” Meneer Spraakzaam wijst mij, op mijn meest irritante eigenschap die ik volgens hem bezit. Mijn brandende nieuwsgierigheid. Als een kleuter in de waarom-fase, opzoek naar antwoorden. Of eigenlijk, vragen. Ik knik, glimlach en weet dat ik een vervelende vragensteller kan zijn.

“Straks vraag je echt persoonlijke dingen.” Hij schudt zijn hoofd, haalt Perception van de pauze stand af en hoopt stiekem dat ik verander in een Netflix kijkende zombie. Als een nieuwsgierige hond, draai ik mijn hoofd. Ik kijk, wacht geduldig op antwoord.

“Hoe lang mijn slinger is?” Meneer Spraakzaam loopt rood aan, kijkt weg en zou volgens mij het liefste door de grond zakken.

“Ik geloof.”, zuchtend vliegen de woorden uit mijn mond. Hij draait voorzichtig zijn hoofd, krabt wat achter zijn oor en ik zie de nieuwsgierigheid branden in zijn ogen.

“Dat ik dat niet wil weten.” Het bankkussentje vliegt naar zijn hoofd, Perception speelt verder en binnen enkele minuten hang ik daar op die bank. Als de hersenloze Netflix zombie die ik kan zijn. Wel zo veilig, geloof ik.

Bron afbeelding.

16 comments on “Geloof

 1. Ik geloof dat jullie 2 ergens wel aan elkaar gewaagd zijn, maar ergens ook weer niet. Moeilijk in te schatten natuurlijk door alleen te lezen op je blog.
  Ik geloof niet in een god of een duivel. In de kracht van de mens zelf.
  Gelovigen hebben een houvast nodig. Zoveel is zeker. πŸ™‚
  Vette muziek πŸ˜€

  1. Geloof is inderdaad een houvast, sommige hebben iets meer nodig dan een ander. In jezelf geloven en de krachten die wij in ons hebben is mooi. Dat kunnen degene met weinig zelfvertrouwen goed gebruiken! Iets wat vandaag op werk trouwens de rode draad van de dag was, voor een van mijn jongere collega’s. Zelfvertrouwen, maar dan blijf ik praten, haha πŸ˜›

   Ja we kunnen soms goed door een deur, en soms totaal niet. Het is heel lastig te omschrijven, en soms is het alleen maar olie op het vuur πŸ˜› De muziek is zeker tof, heerlijk om mee wakker te worden!

 2. Ik kan er niet om heen dat meneer Spraakzaam daar een punt heeft: jouw meest prangende eigenschap zou inderdaad wel eens je nieuwsgierigheid kunnen zijn. Of die eigenschap je meest irritante is, is niet aan jou. Dat hangt voor 100% van (de openheid van) de ander af. En natuurlijk gaat die nieuwsgierigheid van jou oneindig veel verder dan het bereik van de gemiddelde slinger.
  Maar wat ik eigenlijk wil zeggen – je hebt je gedachten weer heerlijk onder woorden gebracht.

  1. Nieuwsgierig ben ik zeker, normaal heb ik ook maling aan de mening van de ander hierin. Ik wil gewoon graag weten, of leren, of geef het een naam. Zonder vragen heb je geen antwoorden en dan blijft alles zo.. zo gewoontjes. Dankjewel!

Geef een reactie