Geloof

verhalenboom, geld, haat

“Trut, ik geloof in iets. Ook al is het niet hier.” Met zijn eeuwige arrogantie verteld hij mij hoe de wereld in elkaar steekt. De Rode Redneck heeft alle antwoorden, ziet dingen zoals ze zijn en is een van de meest zelfingenomen klootzakken die ik ooit heb ontmoet. Vandaar dat ik hem zo leuk vind. Dat rooie is slechts mooi meegenomen.

“Maarten, doe even normaal.”
“Wat! Zie jij het?”
“Nee. Nou.. zo ongeveer.”
“Je ziet een pinpas. Dat is slechts een bijbel tot het geloof.”

Een bijbel tot het geloof. Een pinpas tot het geld. Dat waar wij met z’n alle voor mogen werken om vervolgens onze zegens van rekeningen te betalen. ’s Avonds neerploffen op een okergele bank om, onder het genot van de halve koelkastinhoud, kritiek te leveren op iemands moeder. Niemand is tenslotte echt hotter dan haar daughter.

“Rode mannen hebben echt geen ziel.”
“Verkocht aan de Duivel meissie, voor wat extra centen.”

Hij stuurt mij een vlugge knipoog die ik als tutterige huppelkut maar wat graag opvang.

“Zoentjes zijn ook van harte welkom Maarten. Of ben ik dan te eerlijk?”
“Wat kost dat?”
“Die zijn onbetaalbaar hufter.”

De Rode Redneck lacht, laat zijn zoen snel vallen op mijn voorhoofd en zapt snel verder wanneer Gordon weer eens zijn snater opentrekt.

“Ik haat het, maar kan niet zonder.”

Zijn woorden zijn gemeend en worden ondersteund door zijn gezucht. Hij zakt even mannelijk als altijd onderuit op de bank en trekt zijn ‘kijk mij eens stoer doen-‘houding naar een nieuw hoogtepunt. Zijn ego laat de koolzuur uit mijn cola vertrekken en zoals het een dame siert drink ik voorzichtig mijn doodgeslagen cola op. Wetende dat de PatserPik weer met zijn verhalen komt.

“Wil je alsjeblieft die goedkope snollen voor je houden?”

Mannen en hun overwinningen. Iets waarvan mijn maagzuur omhoog borrelt, terwijl mijn respect voor de PatserPik daalt en verdwijnt in de dieptes van de duisternis. Kan ik nou nooit eens een echt gesprek met deze knakker aangaan? Moet het altijd neerkomen op een simpele kut die toevallig gewillig over straat sprong. Als een hulpeloos hertje, verblind door zijn rode manen?

“Wat? Nee! Gekkie, ik had het over geld!”

Zijn arm zoekt mijn schouder en terwijl de Oxfam Novib reclame onze ziel probeert te bereiken begint Maarten met zijn verhaal. Daar hang ik dan, aan zijn lippen. Vergeten hoe zelfstandig ademen werkt.

“We kopen alles wat wij maar denken nodig te hebben om onszelf te plezieren. Een ander een paar ogen uit te steken. Of nog erger, om onze emoties stil te houden.”

Stilte siert zijn verhaal. De vogels geven een dankbaarheidsconcert en even zie ik de restanten van zijn verloren ziel in zijn ogen voorbij kruipen. Hij heeft wel een ziel. Ergens.

Geld is een onderdrukkingsmiddel. Iets waar vele om strijden om vervolgens nog meer strijd te ervaren. Wie heeft het meest? Wie kan het beste smijten met zijn centen? Wie laat anderen zien hoe mooi het leven kan zijn met een overdadige gevulde bankrekening?

“Maartentje, geld is smerig.”
“Meissie.. wij maken het smerig.”

Ik knik, weet dat de Rode Redneck gelijk heeft en dat vele van ons niet helemaal goed wijs zijn. We geven geld macht, verspillen de mooie kanten van ons bestaan door een geschapen begrip ons te laten leiden. Lijden. Ja, beide begrippen kloppen.

Ik haat het maar kan niet zonder. Mijn hobby’s voeden zich graag aan mijn zuurverdiende venten. Gedachten weten altijd wel wat er nog nodig is, terwijl ik eigenlijk niets nodig heb.

Behalve die zoen dan natuurlijk.

het echte belang
van waardevolle zaken
word pas gezien
wanneer wij de rode bodem raken

zien hoe mooi
het ooit was
onze bezeten ziel
vergeten en weggeduwd in een goedkope regenplas

Een verhalenboom waarin ik drie inzendingen heb verwerkt.

1. Ik haat het maar ik kan niet zonder. – Iedereen herkent het waarschijnlijk wel. Je hebt het, maar vraag je af waarom. Wat moeten we ermee? Deze geweldige mindbreaker komt van John af. Het is echt een toffe zin, je kunt hier zo veel kanten mee op.
2. Tutterige huppelkut – Haha, ja. Ik ben vanaf vandaag een tutterige huppelkut, and damn proud!
3. Geloof in iets ook al is het niet hier. – Over religie praten doe ik al met enige regelmaat, soms voel ik mijzelf net de anti Messiah. Vandaar dat we het vandaag in combinatie met de andere inzendingen eens over het meest smerige geloof aller tijden hebben. Geld.

Bron afbeelding.

22 comments on “Geloof

 1. Misschien moeten we toch maar eens een praatsessie gaan houden over het geloof. Kan nog een leuke discussie worden denk ik zo. Mooi verhaal. Ik zat er helemaal in. Uit je verhalenboom, ik dacht dat het echt gebeurd was.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Nee het hele verhaal is uit mijn duim gezogen, op de verhalenboom inzendingen na en het zinnetje ‘wij maken het smerig’. Horen dat ik iemand in het verhaal trek doet me echt goed, dankjewel! Om eerlijk te zijn weet ik nooit goed wat ik met het geloof aan moet. Ik geloof van alles heel veel en van veel ook gewoon niets. Genoeg kerken van binnen gezien, zelfs gewerkt voor een pastoor (had je vast niet verwacht πŸ˜› ) en ook een lange poos aan de zwarte kant gestaan. Het is allemaal zo fascinerend.

   1. Je weet me elke keer weer te verbazen.. een pastoor, wie had dat verwacht. Wat is er verkeerd aan je eigen geloof. Ik geloof zo wie zo niet in een kerk. Ik heb ook meer met het jodendom dan met de het christendom.

    Love As Always
    Di Mario

    1. Ja niemand die zoiets achter mij zoekt, maar toch was het een van de leukste banen die ik gehad heb. Mis het ook gigantisch. Alleen sta ik niet sterk genoeg in mijn schoenen om anderen met hun leed te helpen. Jammer, het waren in ieder geval hele wijze lessen. In het jodendom ben ik niet heel thuis.

 2. Wederom heb je iets moois gemaakt en dat van 3 zinnen. Ik vind het echt geweldig. Qua geloof ben ik simpel. Ik ben nihilist. Er is niets. Niet hier en ook niet ergens anders.
  Geld, het is echt een noodzakelijk kwaad. Geld is the root of all evil. Ik haat het maar ik kan niet zonder. En die zin gaat voor nog zoveel meer zaken op.
  Wij verliezen al onze onschuld en zicht op de dingen die er echt toe doen, zodra we opgroeien en onder invloed komen van de commercie.
  De muziek is weer puik.

  1. Je hebt echt gelijk, we verliezen onze onschuld aan geld. Mijn zusje begint nu de ‘waarde’ van geld te begrijpen en haar ouwe zus heeft het daar lastig mee. Ze is gelukkig blij met alles wat ze krijgt, maar weten wat geld is.. is eigenlijk ook al verschrikkelijk. Wat er allemaal wel is, of niet.. ik weet het nog niet zo zeker allemaal en stiekem is dat best fijn. Niemand zal ons ooit het antwoord kunnen geven, tot we er zijn. Of niet. Dan weten we er gewoon niets van. πŸ˜› Tim Vantol is tof!
   Dankjewel voor de lieve woorden en natuurlijk bedankt voor de verhalenboomtip! Hij is en blijft awesome πŸ˜€

  1. Ja die rooie is ook mooi! Haha πŸ˜› Als het geloof echt uit niets anders dan geld bestaat is verlossing erg ver weg. Gelukkig valt het bij hem wel mee hoor, dit verhaal kwam uit mijn duim. Alleen de inzendingen en zijn ‘wij maken alles smerig’ zijn realiteit. De rest komt uit de boom! En mijn fantasie. Dankjewel voor de lieve woorden X

 3. Geld

  van de nieuwe god
  is iedereen zot
  en kerken blijven leeg staan

  psalmen en gregoriaanse gezangen
  worden door beursberichten vervangen

  steeds meer
  ziet men stervelingen
  geld aanbiddend naar banken gaan

  Lenjef πŸ™‚

  1. Geld uitgeven wat er niet is, denkend dat het allemaal wel goed komt. Schapen over de dam, hup de sloot in en als het veel te laat is.. dan gaan we die put eens dichtgooien. Vies!
   Maar jij maakt er weer een prachtige reactie van <3

 4. Zoals ook Lenjef al schrijft is geld de nieuwe god. Een god die er niks aan kan doen dat wij ons laten inpakken door zijn slimme priesters die net als in alle andere geloven bang maken (er tekort van te hebben), verdelen en heersen.

  Maar dat terzijde. Jouw verhaal is weer allemachtig prachtig. Wordt nodig tijd dat iemand jou ontdekt, in een stil hoekje zet en je alleen nog maar laat schrijven, schrijven, schrijven, schrij… !

  1. Soms wens ik om meer uren in een dag. Er gaat soms zo veel tijd zitten in een paar woorden en dan het zoeken naar fouten. Auch auch auch. Ik weet dat ik eigenlijk mijn achterste moet parkeren en aan een goede schrijfcursus moet beginnen. Leren tot ik neerval, I know. Dankjewel voor de lieve woorden weer en alle eerlijkheid. X
   Geld is gewoon vies. Iedereen zit er aan, iedereen wil het. Vies.

 5. Weer heel mooi geschreven. Geloof. Terwijl ik dit schrijf ben ik net in gesprek geweest met de dominee uit Haarlem. De man die Kerkenacht organiseert en in een kerk een punkband laat optreden. Gisteren vertelde ik mijn zoon nog, dat ik voornemens ben om hem te interviewen. Nieuwsgierig naar zijn motivatie en eigenlijk ook naar waarom ik zo allergisch ben voor dat gedoe. Muziek als religie. Dat zou misschien nog kunnen. Misschien moet ik het morgen aan de mannen van Counting Crows vragen, als ik ze spreek en fotografeer πŸ˜‰

  1. Muziek als religie, dat klinkt ergens wel heel fijn. Maar geloof leidt ons vaak en dat kan de bedoeling niet zijn. (Denk ik.) Een dominee interviewen en zoeken naar zijn motivatie, klinkt als een strak plan! Heel veel succes morgen, nee wacht. Heel veel plezier, succes heb jij helemaal niet nodig X Dankjewel!

 6. Mijn dochter heeft rood haar, dus heb ik voor roodharigen een zwak.
  Wat een schitterende zin van John. Het verbaast me niet, hij heeft altijd van die mooie doordenkers. Je hebt er zo’n verhaal van gemaakt, ik dacht dat het waargebeurd was πŸ˜‰
  Afgezien van de muziek vind ik het een topper!
  Liefs Kakel

  1. Ik vind rood haar zo ontzettend mooi, zeker natuurlijk rood. Kan je dus geen ongelijk geven πŸ™‚ Ja hij heeft een toffe zin achter gelaten, een waarbij je zoveel kanten mee op kan. Nee er is geen fluit van waar, behalve dat rood zo mooi is! πŸ˜› Dankjewel πŸ˜€

Geef een reactie