Droom

Nou, schiet mij maar in de feestverlichting. Hang de kerstballen in mijn oren, en blaas een handje vol poedersuiker door de kamer. Wat je ook doet, het maakt niet uit. Ik ben klaar met tweeduizendenveertien.

Iedereen heeft zo zijn dromen. Je wil misschien een pinpas, die nooit weigert. Een kat, die niet aan je nieuwe behang krabt en een geliefde die eens onthoud wanneer de was opgevouwen moet worden. Je droomt er misschien van, om de politieagent die net een bon uitschreef, te slaan met de vlakke hand. Hem vervolgens te vertellen, dat het niet jouw schuld is dat hij geen zaad mocht lozen bij zijn geliefde en schreeuwen dat Nederland door dit soort dienders naar de kloo-hoo-hoo-te gaat.
Misschien droom je van een kleine boerderij, ergens in de Achterhoek. Gezellig, tussen alle dronken boeren en de kipjes, die er nu nog lopen. Of droom jij er van, om s’ochtends gewoon eens gezond wakker te worden, of geheel vrij van zorgen?
Iedereen heeft zo zijn dromen. Hoe klein, of groot ze ook kunnen zijn.

Maar ik, ik ben er klaar mee voor dit jaar.

Begin dit jaar, zat ik met mijn handen in mijn haar. De tranen liepen over mijn wangen, en het enige wat ik kon doen was toegeven aan een nachtmerrie. De ex had zijn laatste kans verspeeld, en mijn werkgever zag dingen in mij, die ik nog maar waar moest zien te maken.
Tranen van onmacht, stress en gewoon ook omdat huilen zo nu en dan best verlossend kan werken.

Na een paar dagen, gevuld met zelfmedelijden was het klaar. Ik besloot om mijn verlopen kop weer eens aan de wereld te laten zien, aangezien de wereld er schijt aan heeft. Voel je de tranen lopen? Fijn, je moet toch echt brood halen. Wil je niet over straat in het afgetrapte joggingpak, met zo’n flatteuze knot boven op je hoofd? Jammer dan, je zult toch echt de rekeningen uit de brievenbus moeten trekken. Sta je op het randje, van gemoedsrust en waanzin? Heel fijn, geen tijd voor vandaag. Je achternicht gaat trouwen, en beter trek je daar een glimlach bij.

Mijn dromen waren simpel. Hard werken, en leren genieten van het vrije leven. Je weet wel, als zo’n vrolijke single trien door de straat lopen, alsof de wereld aan je voeten ligt.

De wereld lag aan mijn voeten, tot ik bij de drempel van mijn nieuwe winkel aan kwam. Niets achter die drempel was zoals ik dat wilde. Ik was een kapitein, met een bemanning die mij maar wat graag zou laten springen. In een diepe zee, vol met hongerige haaien. Misschien was mijn bemanning, niets anders dan een groepje hongerige haaien. Gelukkig ben ik niet op mijn bekkie gevallen, en is alles uiteindelijk dik in orde gekomen. Sommige dingen moesten helaas wel heel drastisch opgelost worden, maar ik heb mijn zin. Het is mijn winkel.
Stiekem gebruik ik die zin expres, ik heb mijn zin. De hongerige haaien blijven beweren, dat ik altijd mijn zin maar krijg. Dat er soms heel hard gewerkt moet worden en over lijken gegaan moet worden, om je zin te krijgen zien de haaien niet. Haaien zijn kleurenblind. En ik, ik ben soms een gemene bitch.

Het kunnen genieten van het gewoon maar alleen zijn, ging een stuk lastiger. Logisch, een gebroken hart is niet zo simpel te plakken. Maar, een klein jaar verder is het toch gelukt. Ik geniet van het lege, grote bed op zondagochtend en hoef niet meer te vechten om een stukje dekens. Geen nachten met gesnurk, of gezucht na ruzies. De enige ruzie die er nog is, is die met mijzelf. Op vroege ochtenden, als het s’avonds toch echt te laat is geworden. Geen gebekvecht, omdat een van de twee dat ene festival toch niet ziet zitten. Nee, we staan gewoon vooraan en zijn blij. Blij, met wie we zijn.
Dat is voor mij beter, maar ook voor de ex.

Het is eind November, en ik kan nu al niet meer wachten op het aankomende jaar. Na een jaar met pittige dalen, heb ik geleerd dat alles goed kan komen. Zolang je maar schijt aan de wereld hebt, zoals de wereld ook aan ons heeft. Zorg dat de wereld aan je voeten ligt, en neem je stappen maar. Klein, groot, het maakt niet uit.
Dromen, en gewoon lekker doen.

Nu ben ik wel reuze benieuwd, hoe zit het met jouw dromen?

Bron afbeelding.

7 comments on “Droom

  1. Dromen zijn leuk als je kind bent, maar ook dan kunnen ze ingegooid worden door van alles en nog wat. Het leven als volwassen persoon gaat vaker over de mest waar de rozen het goed in doen dan over de rozen zelf 😛

Geef een reactie