Doorgaan

Laat het zien aan een blinde
Vertel het maar aan een dove
Omarm hem zonder ledematen
Schreeuw het uit zonder stem
Kijk en zie zonder ogen
Ren maar zonder benen

Maar wat jij ook doet
Stop niet
Blijf maar gaan

Ik vind mijzelf terug in de supermarkt. Mijn voeten slepen zich zacht voort en in het winkelwagentje vind ik niets anders dan hebzucht. Hebzucht gevangen in paden, schappen vol met lust en enkel mijn pinpas die ze redden kan. Mijn ochtendhumeur is van mijlen ver te herkennen. Doven horen de tonen uit mijn headset komen en blinden maken dat ze wegkomen. Zelfs zij zien dat het veiliger is daar. Ver weg van mij.

“Mevrouw?”

Zo doof als ik wil zijn, negeer ik de nette dame. Mijn tunes heb ik tijdens het betalen weggedrukt en de oordopjes bungelen wat voor de sier langs mijn nek. Ik heb geen zin in een gesprek met een vreemde. Ook niet wanneer de zon mijn gezicht verwarmt en stiekem mijn humeur laat ontwaken.

“Mevrouw? Goedemorgen!”
“Weinig goeds aan tot nu toe.”
“Mevrouw? Heeft u misschien even de tijd?”

Oh natuurlijk. Een Jehova. Een echte. Zo’n vervelende, opdringerige, vasthoudende en sterker dan onkruid persoontje dat met haar religie je vrije wil wil vernietigen. Ik ben er geen fan van. Vreemd eigenlijk, want ze zijn een voorbeeld voor vele.
Haar religie mag ze bij zich houden, haar doorzettingsvermogen moet ze maar gaan verkopen. Aan veertienjarige meisjes, die hun oudere vriend geen nee durven te verkopen. Aan alpha bakken die hun lijntje snel laten verdwijnen in hun neus. Aan oma die de collectant niet zonder kleingeld weg durft te sturen of aan iedere simpele ziel die fooi als een verplichting ziet.

Die gekke Jehova’s kunnen toch nog iets.

Ze kunnen blijven gaan. Door zemelen over dΓ© religie. Over onze redder. Het eind dat al komt sinds het begin en de hel die wij zullen omarmen als we niet snel mee komen met hun zielloze bestaan. Ja, zielloos. Ze hebben hun geest misschien niet verpast aan de Duivel. Maar klakkeloos God volgen is nou ook niet een van de meest slimme zaken die ik bedenken kan.
Shit. Die gekke Jehova’s zijn dus niet echt het voorbeeld voor de ruggengraatloze.

Daar gaat onze hoop.
Daar gaat de wereld.

Geintje natuurlijk, maar een land vol mensen die blijven gaan. Strijden voor dat waar ze echt in geloven, geen afwijzing voor lief nemen… ach het klinkt zo mooi. Net als sprookjes en dromen.

Bron afbeelding

25 comments on “Doorgaan

 1. Nederland het land vol twijfelachtigen. Niemand die zich luidkeels rechts of links durft te uiten zonder meteen een ‘ja maar” bij te bedenken. Die paar die het wel kunnen stempelen we af als extreem of ‘niet goed wijs’.
  Wat dat betreft geven Jehova’s het goede voorbeeld, hoe verschrikkelijk ik ze ook vind.

  “maar een land vol mensen die blijven gaan. Strijden voor dat waar ze echt in geloven, geen afwijzing voor lief nemen…”

  Ergens in het midden oosten gebeurd dit, maar dat zou ik geen sprookje willen noemen… eerder een nachtmerrie.

  Kortom: Een goed stukje weer, eentje waar je even bij nadenkt. πŸ™‚

  1. Ik ben niet goed wijs, maar dat wist je al πŸ˜€ Dankjewel voor het nadenk-compliment! Het Midden Oosten, tjah.. daar kan ik niet veel wijs over zeggen. Ik vind dat iedereen moet kunnen strijden voor wat ze willen, maar natuurlijk gun ik niemand de ellende die er van komt. Een beetje vreemd ben ik. Das het bewijs van het niet goed wijs zijn.

 2. Ik heb niets met religie. Ik noem mezelf dan ook nihilist. Ja, we bestaan echt. πŸ˜›
  Jij vind religie boeiend weet ik.
  Ik vind het triest dat mensen hun leven vergooien aan iets wat bedacht is. Ooit, om mensen angst in te boezemen. Een verzonnen verhaaltje zo aanhangen is niet echt een blijk van veel inzicht in realiteit. Hier bellen ze heel af en toe wel eens aan. Als ze geluk hebben doe ik open zonder shirt aan. Als ze dan al mijn tattoos zien zijn ze meestal snel weg πŸ˜€
  Heerlijke muziek weer!

  1. Haha, ik zie het al helemaal voor me. Angst in hun ogen, de zweetdruppels van angst kruipend over hun gezicht. πŸ˜› Ik blijf het boeiend vinden, hoe mensen in iets kunnen geloven zonder te kunnen zien. Het schijnbaar gewoon weten of het overduidelijk aangeleerd is. Religie is zeker iets waar mensen meer angst kennen dan liefde. Ziekelijk eigenlijk.
   Thnxx! Dit was even zoeken, wil niet steeds in de zelfde groepen of acts terug vallen.

 3. Mij spreken ze nooit aan op straat maar altijd voor mijn deur. Als het me uitkomt zijn ze welkom voor een bak koffie, maar ik moet zeggen. Er komen er steeds hoe minder. Misschien dat mijn kijk op het geloof ze toch niet helemaal bevalt. πŸ˜‰

  Love As Always
  Di Mario

  1. Ik denk dat Jehova’s alleen maar en verhaal komen brengen, maar niet echt weten wat ze er nou mee moeten. Net als van die kindjes die koekjes aan de deur verkopen. Ze brengen het, maar.. doen er niets mee.

 4. Made in …

  sommigen leuren met god van deur tot deur
  omdat men het product niet ziet
  geven ze de wettelijke waarborg niet
  zit er misschien ergens een verborgen scheur?

  Lenjef πŸ˜€

 5. Ik heb ooit eens tegen Jehova gezegd die bij mij aan de deur stonden: “Ik wil wel het onze vader met jullie bidden.” Toen kreeg ik als antwoord: “Wie zegt dat jouw vader onze vader is?”
  Voorgoed genezen!
  Met de bijbel heb ik niets: een vrouwonvriendelijk boek dat geschreven is door mannen in lange jurken. Geef mij maar het sprookjesboek van Grimm.

  1. Wat een antwoord ook van een stel Jehova’s. Vreemd volk hoor. Ik vind religie echt een heel boeiend iets. Niet gelovig, maar wel heel nieuwsgierig. Maar, de verhalen van Grimm.. daar gaat mijn hartje toch wat sneller van kloppen.

 6. ohhh wat mooi die eerste regels! Ik kan er helemaal niet tegen als iemand zijn geloof aan me probeert op te dringen als ik gewoon mijn ding doe in de supermarkt of in de stad of waar dan ook. Ik zou het zo fijn vinden als die mensen me gewoon altijd met rust lieten, dat doe ik tenslotte ook bij hen,. Al is het soms heel vermakelijk om de discussie met ze aan te gaan πŸ™‚

  1. Het opdringen van gedachten is nooit goed, kan dan best pissig worden πŸ˜› Alles is bespreekbaar, wel op een normale manier. Behandel iemand zoals je zelf behandeld wil worden. Maarja, dat snapt niet iedereen. Thnxx!! X

Geef een reactie