Deugt

Ze zit met haar handen in het haar. Tranen rollen langs haar wangen en niemand die troost kan bieden. Niemand die weet dat ze daar zit. Alleen, huilend en vergeten aan de keukentafel. De secondes tikken langzaam weg. Haar hart wordt zwart en sterf langzaam af.

“Wat niet deugt, dat staat nergens.”

Ik weet wat niet deugt. Herken de zaken die niet door de beugel kunnen en voel mijn nekharen rijzen wanneer er iets slechts gebeurd. Jij weet wat er niet deugt. Gunt de duivel het licht in zijn ogen niet en vindt dat Karma toch eens een bezoekje moet brengen aan die ene gek. We weten wat fout is, toch staat het nergens beschreven.

Niemand die mij verteld wat echt niet kan. Wat ik zou moeten laten, of waar ik voorzichtig mee moet zijn. Natuurlijk zijn er altijd de adviesgevers, de vrienden en de ouders die hun woorden spuien. Gratis, en voor niets. Alleen wil ik het vandaag niet hebben over de adviezen. De opdrachten of de vriendelijke richtlijnen. Daar vegen we vandaag even ons achterste mee af.

Waar staat er beschreven dat wat ik normaal acht, ook normaal is? Dat mijn normen en waarden de enige weg te volgen is? Mijn taboe’s ook daadwerkelijk een taboe is en niet slechts een of andere uit de kluitengewassen fobie?

“Hij deugt gewoon niet.”

Daar stonden ze dan. Moeder en dochter, recht tegenover elkaar. Schreeuwend alsof er kilometers tussen zaten, met woorden die we onze ergste vijand nog niet geven. Vreemd genoeg schelden we alleen degene waarvan we houden zo uit. Pijnigen we alleen dierbaren, om ze te behoeden voor leed. Met pijn wonden proberen te voorkomen? Ja, ik blus brandende auto’s ook altijd met benzine. Logisch.

Ik kan niemand vertellen wat deugt. Geen woorden zullen duidelijk maken hoe het echt zit en geen daden zullen aantonen wat de manier van leven is. Simpelweg bestaat de manier niet. Mijn manier bestaat. Die van jou natuurlijk ook. Maar de enige echte juiste manier? Dat is slechts een fabel.

Wie weet wat niet deugt? Ik weet niet wat deugt. Ik weet, wat ik niet weet. En daar houden we het voor vandaag maar even bij.

Bron afbeelding.

23 comments on “Deugt

 1. wat ik weet is dat jij maar snel beter moet worden ๐Ÿ˜‰ wat niet door de beugel kan is ziek zijn op je verjaardag! ach ergens zal er wel beschreven staan wat kan en niet…. de bijbel bv

 2. De deugt kom je dagelijks tegen. Je gaat haar ook vaker herkennen en voelen. Er komen ook steeds meer mensen in je leven die deugen. En op dat moment wordt de ondeugd een feestje ๐Ÿ˜‰

 3. Tja, wat ik normaal vind is voor mij normaal. En jij hebt weer het jouwe. Andere mensen vinden ons mss wel niet normaal omdat wat zij normaal vinden natuurlijk altijd normaler is dan het normaal zijn van een ander, maar ik fuck dat ๐Ÿ™‚ En dat moet jij ook doen. Fuck die shit en leef je leven.
  Je muziekje deed me ergens aan Filter denken.

  1. Je hebt helemaal gelijk, fuck it en verder gaan. Ik heb Filter even opgezocht en hoor de gelijkenissen. Dankjewel! Altijd leuk om iets nieuws te ontdekken ๐Ÿ˜€

 4. Ik de deugdzameโ€ฆ

  geen sterveling op heel de wereld heeft dezelfde gedachten
  daarom botsen mensen voortdurend
  omdat we door de eigen ogen turend
  het beeld verengen tot dรกt wat wij van anderen verwachten

  Lenjef ๐Ÿ™‚

Geef een reactie