De strijd

Het brengt ons niets. De wereld blijft draaien en verzekerd ons van niets. Zuurstof schenkt ons het leven en brengt ons de dood. Dat waar wij hard voor strijden maakt slachtoffers. Geen overwinning zonder blauwe plekken. Geen finish zonder start.

De cirkel moet ooit ergens beginnen om te verdwijnen zonder eind. Het is niet anders en niets brengt echte verandering. Ik speel met woorden zonder iets te zeggen. Zonder lappen tekst zeg ik eigenlijk al meer dan genoeg.

Hoe is het mogelijk om de overwinning te vieren, zonder stil te staan bij de open wonden die de Zege met zich mee brengt? Bestaat de overwinning wel? Aan sterven valt namelijk geen medaille aan te behalen.

“Gefeliciteerd. U bent zo schoon naar beneden gesprongen, wij keken ons blind. De zonnestralen gleden langs uw spartelende lijf, terwijl u de doodsklap maakte. Uw bloed vormde de meest unieke patronen en even zagen wij kunst in de Dood. Uw val was hard maar vertederde ons hart. U heeft recht op de overwinning. Het leven afgesloten met een knal. Ja. Geleefd in stilte, eruit met een explosie.”

Het zou vreemd zijn als dit dagelijkse kost was. Waanzinnige realiteit. Wij zien zelfmoord niet als een overwinning. Terwijl dit het misschien wel is. Fuck it, dit is het. Voor degene die het leven als oorlog zien, is zelfmoord de enige overwinning.

Zij lacht. Buigt haar hoofd beschaafd naar voren en sluit zacht haar ogen. De medaille wordt om haar nek gehangen. Het applaus volgt. Onze held, de kampioen. De strijder die de overwinning naar huis bracht. Na jaren alles opgegeven te hebben, staat ze daar.
Dit is precies dat wat de overwinning is. De enige echte overwinning laat ons, onze wereld stoppen. Vechten tot het doel behaalt is. En dan? Dan vier je de rechtvaardige en zo gewilde overwinning. De Zege komt pas na jaren van strijd.

Zeges brengen ons een einde. Na het gevecht komt de rust. De wonden vormen littekens en laten zien dat de grootste overwinning nog komen gaat.

Of was het de strijd?

Bron afbeelding.

16 comments on “De strijd

 1. Wel iets over over na te denken. Waarom doen mensen het. Om een einde te maken aan hun lijden, maar is het daarom een overwinning. En wat is een overwinning. Dat wordt een drukke dag in mijn hoofd.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Het leven is van af het moment dat je gebaart gaat worden al een strijd. Met een beetje geluk heb je leuke ouders die goed voor je zorgen. Dat maakt het de eerste jaren een stuk makkelijker. Maar voor veel mensen is leven een strijd.
  En ja, dan heb je er mensen bij die die strijd willen verlaten. Alleen de oplossing zien in die ene uitweg.
  Ik heb met allen te doen en sta nu even stil bij hun verdwijnen.

  1. Toen ik dit vanochtend las zag ik iets moois. Er werd even stil gestaan bij zo vele, omdat het niet voor niets geweest is. Het had zo mooi geweest als de verlorenen dat ook hadden gezien. Dat het allemaal niet voor niets is. (Misschien ook wel, maar niet op deze manier.) Mooi, echt.

 3. Jezelf overwinnen

  Je loopt door drukke straten.
  Geen zin om met iemand te praten.

  Zomaar doelloos.
  Niet blij, niet boos.

  Het gaat je vandaag allemaal niks aan.
  Even blijf je bij deze gedachte stil staan.

  Dan loop je verder, naar waar, waarom,
  misschien keer je beter om?

  Je stelt jezelf deze vraag.
  Stapt minder snel, gaat nu eerder traag.

  Dan keer je vlug
  op al de stappen terug.

  Je moet jezelf overwinnen.
  Opnieuw ’t gaan beginnen.

  Gelukkig had niemand in de gaten
  dat je met geen enkel iemand wou praten.

  Een oud spinseltje van mij. 🙂
  Lenjef

 4. Je associeert er weer lustig op los. Zet mensen aan het denken – en jezelf ook 🙂
  De grootste overwinning is volgens mij het besluit om met vechten te stoppen. In welke vorm dan ook. Vechten werkt niet vóór maar tegen je.

  1. Mensen aan het denken zetten was weer het doel van vandaag. Gelukkig geslaagd 🙂 Ik weet niet of stoppen met vechten in elk geval tegen je werkt, ik denk wel dat het soms nodig is. Al is het maar een schop onder de kont om verder te gaan.

 5. Ik gun iedereen zijn rust. Toch heb ik moeite met zelfmoord. Niet vanwege degene die voor de zelfmoord koos. Als omgeving blijf je toch achter met een gevoel gefaald te hebben. En dat brengt een boel onrust.

  1. Zelfmoord is iets wat niet te stoppen valt door de omgeving. Als ze willen, dan gaan ze. In ieder geval, zo denk ik hier over. Het is natuurlijk verschrikkelijk voor de nabestaande.. maar de persoon in kwestie moet zelf het licht vinden. Of in ieder geval, de reden.

Geef een reactie