de Kraai

kraai

Kleuters vertellen elkaar met wie ze wel en niet om mogen gaan. Die rooie is slecht nieuws, dus blijf maar uit zijn buurt. Die lange drinkt te veel, beter negeer je zijn knipoog. Het punkertje is s’ werelds grootste hypocriet, dus verbreek het contact maar. Luister, ik weet wat goed voor je is.

Op de middelbare school komt dit gezwets natuurlijk ook voor. Iedereen weet precies wat goed is voor een ander. Steekt het eigen hoofd diep in het zand en probeert het leven van degene zonder ruggengraat te regelen. Het moet een heerlijk gevoel zijn voor deze struisvogels. Macht, zekerheid, vertrouwen.

Een paar weken geleden had ik een gesprek met de Kraai. Ik noem hem maar zo, aangezien de Kraaien het altijd komen brengen. ‘Je kan iemand alleen aardig vinden als je dezelfde bubbel deelt.’ Mijn wenkbrauwen schieten omhoog. Mijn respect voor de Kraai daalt naar beneden.

Je kan iemand alleen verdragen als ze karaktereigenschappen delen. Hobby’s delen. Standpunten delen. Als de ander een gedeelte van jou in zich draagt, dan komt het goed. Terwijl ik dit typ schud ik mijn hoofd. Als dit de waarheid is, dan zijn wij een stel arrogante dwazen.

Waarom zou mijn beste vriendin gek moeten zijn op metal? Waarom zou mijn beste vriend een straight edge knuppel moeten zijn? Waarom is mijn ex dan een junkie? Of is het misschien alleen hierdoor al een ex? Waarom deel ik dan jouw hobby’s niet? En waarom, waarom is mijn bubbel dan zo groot?

Waarom vind je iemand aardig? Omdat hij is zoals jij bent? Of omdat hij alles is wat jij niet wil zijn? Waarom moeten er voorwaarden zitten aan iets wat eigenlijk draait om totale acceptatie?

Waarom praat ik met de Kraai?

Bron afbeelding.

17 comments on “de Kraai

 1. Ik heb geen idee wie of wat de kraai is, maar met wie of wat je omgaat is niet aan een ander maar aan jezelf. Soms ga je er mee op je bek en soms is het top.
  Siert je dat je iedereen een kans geeft en ik ken je, je bent waakzaam genoeg.

 2. Leuk. Maar de kraai heeft het mis. Juist mensen die totaal anders zijn kunnen je beste vrienden zijn. De tegenpartij hier houdt ook niet van metal, maar we zijn toch al 15 jaar samen. Aan de andere kant zou een beetje meer metal liefde me wel uitkomen πŸ˜†
  Nee, het klikt met mensen of het klinkt niet, en mensen die al voorwaarden aan die klik gaan leggen zijn fout bezig.

  Prachtige song!

  1. Precies, er is een klik of er is gewoon niets. Tegenpolen kunnen elkaar goed aanvullen, een kloon lijkt me maar vervelend. Dat zal snel saai worden. Op naar nog veel meer jaren met de tegenpartij, wie weet.. Metal kun je aanleren πŸ˜› Dankjewel!

 3. Dat is dus een reden dat er vele oorlogen zijn, jij bent anders, dus jij bent slecht. Wat een slechte beredenering. Ik heb graag mensen om me heen die anders denken, daar kun je tenminste nog eens mee van gedachte wisselen.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Toch denk ik dat oorlogen meer om geld draaien. Als ze om mensen zouden gaan, dan was het zo afgelopen. Of niet. Ik twijfel. Maar inderdaad, mensen die anders denken, daar kun je echte gesprekken mee voeren.

 4. Zonder partituur

  elk vogeltje piept, fluit of zingt zoals het gebekt is
  er is een enorme geluidslijst
  doch elke levende kraai krijst
  iets wat men niet kan zeggen van een vliegende vis

  Lenjef πŸ˜€

 5. Mijn man en ik zijn elkaars uitersten.We hebben totaal anders hobby’s. Het mooie van elkaar vrij laten is dat het je wereld verrijkt. Maar dan moet je wel iets hebben om te delen. De kraai lijkt me iemand die alles liever voor zichzelf houdt. Hij moet nog veel leren!
  Lieve groet

 6. Dat vind ik juist het mooie aan vriendschap. Ik ben zowel bevriend met mensen waarmee ik bepaalde gemeenschappelijke interesses heb. Tevens ook het compleet tegenovergestelde van gemeenschappelijk :).

Geef een reactie