De boom worstelt

Het zal je maar gebeuren, verdwalen in je eigen stad. Daar waar je niet alleen geboren bent, maar ook samen met de rest hebt mogen opgroeien. De stad die vroeger zo groot leek, gebouwen die tot de hemel reikte en wegen die meer op een verstrengeling van octopusarmen leken dan op verbindpunten tussen daar en hier.

Logica was nergens te vinden, zeker niet wanneer de straten weer eens open lagen. Al die van A naar Beter onzin. Duidelijk was niets, tenzij je hier woonde. De vergetelheid van de stad kende alsof het je broekzak was. Na jaren zoeken in alle stegen dacht ik het gevonden te hebben. De plattegrond van deze vergeten hel en de snelste route naar eenvoud en rust. De scheve stoeptegels, de vergeten gastanks tussen de bouwvallen en de nooit aanbrekende stilte. Alles was vertrouwd, ook de chaos die mijn stad omarmde.

Toch sta ik hier. Verdwaald. Normaal gesproken zou ik mijn mobiel tot superheld promoveren. De weg terugvinden dankzij het alwetende internet en als slaaf volgen. Ja, normaal gesproken. Vandaag is alleen geen gewone dag. Vanochtend was ik het zat. De dag begon zoals alle dagen dat maar bleven doen. Ik opende mijn ogen en werd meteen gedwongen om te reageren. Gedwongen om alles leuk te vinden, het leven vol positiviteit in te zien en te volgen. Geen vragen stellen, gewoon knikken.
De spiegel vertelde het. Hoe de technologie mij een slaaf maakte. Hoe mijn ziel niet langer die van mij was en werd gedwongen door de reclames. Geleefd door de commercie. Wat was dat nou voor een leven?

Vol afschuw gooide ik mijn mobiel op bed. Weg ermee, in ieder geval voor vandaag. Het bracht mij geen plezier meer. Het leidt mij enkel naar de ondergang. Ik trok mijn sieradenkist open, haalde haar wereld tevoorschijn en stopte dit in mijn zak. Het medaillon wat ik jaren geleden kreeg van mijn oma.

“De wereld, voor mijn wereld.”

Haar mierzoete woorden spookte nog dagelijks door mijn hoofd. Ik was haar wereld, haar vijfde en laatste kleinkind. Niet haar jongste. Nee, dat vond oma verschrikkelijk klinken. Alsof de jongste nooit op zou groeien. Voor eeuwig klein zou blijven en nooit haar armen om de volwassenheid heen zou mogen slaan.

Zacht trok ik de deur achter mij dicht. Alleen, maar met oma in mijn broekzak. Dat is nog eens iets anders dan in het hart. Stap voor stap liep ik. Meter voor meter, zonder te weten waar naar toe. Alsof dat er ook nog toe zou doen. De rust in mijn gedachten gaven mijn benen kracht. Er kwam geen eind aan de wandeling totdat de realisatie mij neersloeg. Ik ontwaakte en vond mijzelf terug op het vergeten veld. Verdwaald.

Vogels vlogen plots laag over. Ze moeten gedacht hebben dat ik een inbreker was. Een stoorzender in hun oase van rust. Of, ze wisten gewoonweg al wat er komen zou. Toch was ik niet van plan om terug te gaan. Ik was de weg kwijt, verdwaald. Maar is verdwaald zijn niets anders dan op zoek zijn? Vreemd genoeg voelde de vogels het aan. Voelde ik het aan. Dit vergeten veld zal ooit rust brengen.

De grassprieten vangen mijn val en lijken mij enigszins te verwelkomen. Voorzichtig sluit ik mijn ogen. Wat als alles ineens verdwenen is zodra ik mijn ogen weer open? Wat als alles dan binnen enkele seconden veranderd? Zoals alles dat altijd maar doet. Ongevraagd en zonder waarschuwing.

“Popje, kom maar!”

Haar stem was nog steeds die van haar. Zacht en toch met enig gekraak. Zoals oude rokende vrouwtjes nou eenmaal klinken na een lang leven. Mijn oma klonk na al die jaren nog precies hetzelfde. Mijn oma. Niet die van mijn zussen of die van mijn nichtjes en neefjes. Nee. Mijn oma. Ik hoorde haar en wist het zeker. Ik moet naar haar toe.

Snel open ik mijn ogen. De zon verstoorde mijn zicht en de stralen verwarmde mijn bleke huid. Zonnestralen schreeuwden voor hulp. Geestig aangezien ik dit al jaren niet meer deed. Voorzichtig kroop ik overeind, mijn handen rustend op de bast van een reusachtige boom. Zie je, alles veranderd. Zelfs wanneer we er om blijven vragen.

Jarenlang smeekte ik de rust om terug te keren. Mij te omarmen zoals alleen zij dat kon. Vandaag was de dag. Het begin van iets nieuws.

Mijn hand gleed voorzichtig in mijn broekzak. Op zoek naar de wereld die zij mij ooit schonk. Wat ik vond was leegte, precies dat waar ze mij mee achterliet. Geschrokken sloeg ik mijn handen op mijn borst. Zou het medaillon hier dan bungelen? Zoals het jarenlang deed na ons gedwongen afscheid?
Mijn handen vonden niets, angstig grepen ze om zich heen. Mijn kille, bevende handen belanden om mijn nek, vonden het starre touw en terwijl ik mijn laatste adem uit blies worstelde de boom zich omhoog.

Toen ik door het portaal liep zag ik pas de sterren en planeten. De frisse lucht, de ruimte in de ruimte, ik was het bijna vergeten. De wereld in mijn zak voelde machtig. Maar eenmaal vrijgelaten was pas echt prachtig. Geef mij een korrel, een blad of zelfs een steen. Ik koester het, zelfs de kleinste dieren om me heen.

Was ik nou echt verdwaald zonder de weg kwijt te raken? Of was ik de weg kwijt zonder ooit durven te verdwalen?

Hoi oma, mag ik nu weer je jongste zijn?

Jeetje, en daar staat het dan. Het eerste verhaal uit de verhalenboom, dankzij prachtige zinnen van Michiel. Vandaag is de dag om eens een kijkje te nemen op zijn prachtige blog. Hij plaatst elke woensdag een topverhaal en is behalve een geweldig schrijver ook een van de tofste mannen op de planeet. Dankjewel lieve Michiel! X

21 comments on “De boom worstelt

 1. Echt, super super mooi geschreven. Ik las mezelf helemaal in het verhaal en dit was dus je eerste verhalenboom verhaal.
  Wat een talent. Ik hoop dat als je je eerste signeersessie hebt, ik er bij aanwezig kan zijn πŸ˜€
  Als ik straks tijd heb, duik ik even in de blog van Michel.
  Blink for a second and the world is …

  1. Gosh! Toen ik dit vanochtend in mijn pauze las voelde ik me echt zo geweldig. Dankjewel voor de sweet woorden, echt! Dit was inderdaad de eerste en ik hoop dat ik nog veel meer moois mag maken met de inzendingen voor de boom. Te tof gewoon.
   Hopelijk beviel Michiels blog, ik vind dat hij zo tof schrijft. Groot fan!
   Ja, kijk even weg en alles is anders. Gek maar waar.

 2. Prachtig verhaal. Echt schitterend. Maar heb ik het goed dat we daar dan verhalen mogen in hangen in jouw boom. Ik dacht dat we een idee mochten geven en dat jij er een verhaal van zou maken? Maar geen probleem hoor. Ik schrijf dolgraag dus dat zal zeker in orde komen.

  1. Van Michiel heb ik “Toen ik door het portaal liep zag ik pas de sterren en planeten. De frisse lucht, de ruimte in de ruimte, ik was het bijna vergeten. De wereld in mijn zak voelde machtig. Maar eenmaal vrijgelaten was pas echt prachtig. Geef mij een korrel, een blad of zelfs een steen. Ik koester het, zelfs de kleinste dieren om me heen.” cadeau gekregen. De rest kwam uit mijn brein en fantasie kruipen. Je mag woorden, zinnen, tips of feedback (en liefde mag natuurlijk altttijd) in de boom hangen. Ik wil graag wat meer kanten op leren gaan dan enkel over Hartzeer schrijven. Of gewoon eens iets vrolijks kunnen typen. Eigenlijk wil ik alles kunnen wat ik nog niet kan, maar dat klinkt misschien een beetje vreemd. X

   1. Neen, hoor dat klinkt helemaal niet vreemd. Ik vind het een fantastisch idee. Een prachtige aanzet van Michiel voor een schitterend verhaal van jou!!!

 3. Elk takje

  deze verhalenboom draagt heerlijke vruchten
  ze strelen, voor en na de eisprong
  elke tong
  niet de vis, maar van hen die nu zalig zuchten

  Lenjef πŸ™‚

 4. De grootse schrijvers twijfelen aan zichzelf. Daar lijk jij bij te horen… Je schrijft prachtig! Ik zou bijna heimwee krijgen naar je oma.
  Liefs Kakel

  1. Het hele verhaal is fictie, mijn oma is er gelukkig nog steeds en ik ben de oudste van haar drie kleinkindjes. Het enige wat geen fictie is, is dat ik wel heel veel van haar hou. Daar is het natuurlijk mijn omie voor. Dankjewel voor je lieve woorden, word er verlegen van! X

Geef een reactie