Blind.

“Je hebt niets te verliezen, gewoon doen.” De afgelopen weken ben ik druk geweest met schrijven. Ik zie overal een verhaal in, zet het meeste braaf op papier en lees mijn woorden tientallen keren achter elkaar. Er mist iets, er staat te veel of het is gewoon drie keer kut. Brons, zilver en met een beetje geluk is het soms net goud.

De bank zit veel te lekker, mijn benen raken de vloer niet meer en even voelt het net alsof ik op wolken zit. Het is geen roze wolk, maar wel een vol met kleur. Hij staart, vraagt waar ik aan denk. Ik kijk hem aan, overspoel hem met gedachten en laat hem zien dat het best druk daarboven is.

“Uitdagingen vinden jou.” Meneer Spraakzaam bevindt zich in de omgekeerde realiteit. Hij is er van overtuigd dat uitdagingen mensen vinden, in plaats van dat wij op zoek gaan naar de uitdaging. Trots vertelt hij mij, dat het drumstel waar hij al weken over bazelt snel zal stralen in zijn extra kamer.
Hij ziet het al helemaal voor zich, de lege ruimte opgevuld met zijn nieuwe uitdaging. De klanken die voor gevloek en ooit voor een overwinning zullen zorgen. De klanken, die de buurvrouw tot waanzin zullen drijven en misschien zelfs voor een bezoekje of drie van Meneer & Mevrouw Agent zal zorgen.

“Dan zoek jij het toch op slimmerd.” Ik leg hem uit, dat hij zijn pinpas trekt, dat hij het wil leren en dat hij ons allemaal zal gaan irriteren met zijn beginnersfase. Niets ernstig, maar hij zoekt het op. De uitdaging komt niet aanvliegen.

“Nee, blinden vinden niets.” Ik zucht, rol met mijn ogen en laat de woorden vloeien. Vertel Meneer Spraakzaam dat het leven voor de blinden, al een flinke uitdaging is. Niets gemakkelijk gaat, en overwinning geen simpel karwei is.

“Geen enkele uitdaging is even simpel te regelen. Daarom is het een uitdaging.” Hij stuurt mij een knipoog, stopt de vergeten gitaar in mijn handen en wijst mij op alle uitdagingen die ik maar wat graag zou vervullen. Ik knik, probeer een beetje fatsoenlijk geluid uit mijn zwarte engel te krijgen en realiseer mij, dat een dag maar vierentwintig uur heeft.

Ik wil met mijn ogen dicht mijn doel behalen, mijn tenen stoten. Leren dat fouten maken best mag, dat twijfel een slechte raadgever is en dat er altijd wel een uitdaging zal zijn. Zelfs na negenenveertig dagen bloggen op rij.

Bron afbeelding.

16 comments on “Blind.

 1. Fouten maken is zelfs nodig. We leerden tenslotte ook lopen met vallen en opstaan. Zonder fouten geen lessen. En bij twijfel niet doen. Of wel. Die keus is aan jou πŸ˜›
  Een drumstel. Leuk. Niet dat ik van drummen houd. Ja met mijn vingers op de tafel. Verder alleen via de drum computer πŸ˜€
  Maar even over die uitdagingen. Soms vinden uitdagingen mensen ja. Maar andersom ook natuurlijk. Maar dat is mijn overpeinzing hierover.

  1. Fouten maken is zeker nodig, al was het alleen maar om de saaiheid tegen te gaan!
   Ja dat drumstel, ben benieuwd! Vind de meeste muziekinstrumenten echt geweldig, en moet dit stiekem wel eens proberen. Vraag me af of het tegen agressie helpt, of er juist voor zorgt, haha.
   De uitdagingen, tjah. Als je er niet voor openstaan, kan de uitdaging je toch niet vinden? Of is de uitdaging dan om de uitdaging te negeren? πŸ˜› Beetje was was eerst, het ei of de kip-verhaal denk ik.

 2. Ik vind het elke dag bloggen wonderwel goed gaan hoor! Aan kwaliteit boet je helemaal niets in. Het moet natuurlijk wel energie geven, zo’n hobby. Dus laat het daar vanaf hangen.

 3. Inderdaad ja, Cassilda: jezelf beoordelen is moeilijk. Ik weet er alles van. Maar met te lang beoordelen wordt het oordelen en ga je jezelf – ten onrechte – met kut tot de derde beoordelen. Zoek iemand met verstand van zaken die jouw teksten mag lezen – een schrijfcoach bijvoorbeeld, zoals ik je op mijn weblog al schreef.

  1. Ja ik had je reactie inderdaad gelezen! Je hebt helemaal gelijk, gelukkig mag ik Michiel lastig vallen en maak ik daar zo nu en dan grof gebruik van. Ik probeer ook zo veel mogelijk te lezen, omdat ik denk dat daar ook veel te leren valt. Er zijn zo veel talenten, die stiekem een prachtige plaats in de winkels verdienen! Hopelijk kan ik over een paar jaar terug kijken, met trots en iets meer verstand van zaken πŸ˜€

 4. Goed om te horen, Cassilda. En aan Michiel heb je een hele goeie en goed bedoelende coach op afstand. Maar een schrijfcursus in Leiden e.o. zou jouw talent (heb je absoluut) wel sneller richten. Of een goeie online cursus. Maar ik geniet nu ook al van je teksten, hoor!

  1. Alle tips zijn altijd van harte welkom πŸ™‚ Daar heb ik als het onzekere groentje echt iets aan! Toevallig had ik het thuis pas over een cursus. Ik denk dat dit mij een stuk zekerder zal maken en de ruwe kanten wat zal laten schitteren. Dankjewel voor de lieve woorden en tips! πŸ˜€

Geef een reactie