Agree to disagree.

“Kunnen mensen veranderen.” Ik kijk naar de lege pagina en hoor de woorden door mijn hoofd dwalen. Even voel ik mij gespleten, uit een getrokken en zonder concreet antwoord blijf ik malen. Kunnen mensen veranderen? Als ze dat zouden willen? Worden we gedwongen door bepaalde situaties om het roer om te gooien, het stuur zelf vast te pakken en het gaspedaal tot de max in te drukken?

Ik stap over de drempel, en weet dat het te laat is. In een boekenwinkel, is niets veilig. Alle boeken schreeuwen, willen aandacht. Mee naar huis, en stof happen zodra ik klaar met ze ben. Behalve de eet gezond, doe gezond-afdeling. Het hele dieet-gebeuren is niet aan mij besteed, evenmin de hele laten we vegetariรซr worden-hype.
Na een ruime tijd gezocht te hebben, vind ik ‘een vraag per dag’. Een dagboek, maar dan anders. Elke dag stelt het roze boekje een vraag, en dat voor de aankomende vijf jaar. Elke twee januari van het jaar, zal het boekje mij vragen “kunnen mensen veranderen”. Leuk, voor die innerlijke discussie.

Even later plof ik neer op de stoel in ons dagverblijf. Mijn collega is nieuwsgierig en wil weten wat ik gekocht heb. Uit de tas met boeken komt het kleine en roze boekje tevoorschijn. Snel bladert ze door de dagen heen, en verschillende vragen springen er even uit. “Mensen veranderen niet.”, zegt ze. Ze stopt het boekje terug in de tas, en kijkt even snel de andere kant op.
Ik kan aan haar zien, dat ze het wel heel graag zou willen. Mensen laten veranderen, maar helaas weten wij allemaal dat dit onmogelijk is. Verandering, moet uit de persoon zelf komen. Niet door of voor een ander, dat is een sprookje. Zo een, met een slecht eind.

We praten, en komen tot de conclusie dat we het gewoon niet eens kunnen worden. Agree to disagree, en daar is niets mis mee. Ik denk dat mensen kunnen veranderen, of dat nou ten goede of ten slechte is, even buiten beschouwing gelaten.
Tijd doet gekke dingen met ons, levenservaringen (voor zover ik hier over mag en kan spreken met mijn leeftijd) veranderen onze kijk op dingen. Pijn veranderd. Vreugde, laat ons omvormen. Omdenken, geef het beest een naam. Veranderen is mogelijk, tenminste dat denk ik.

Maar, als verandering mogelijk is… waarom geloven we dan niet meer in een relatie na het vreemdgaan van de hufter. Waarom wil je de SOA-bak niet meer zien, als ze er vandoor ging met je beste vriend? Omdat mensen, niet veranderen.
Maar jij wel, na zo’n ervaring.
Maar, als verandering mogelijk is… waarom blijft een junk dan vaak genoeg niets anders dan een junk. Is zijn shot zelfs na een paar maanden clean te zijn, niet af te slaan en eindigt hij weer met wat hij had. Niets. Waarom willen wij ons niet binden aan zulke personen? Mensen veranderen niet.
Maar jij wel, na zo’n ervaring.
Maar, als verandering mogelijk is… waarom weigeren we dan om die ene kennis nog eens een belletje te geven. Omdat hij gewoon even je nieuwe dvd’s leende? Nooit meer terug kwam brengen? Zijn excuses aanbood, maar drie weken later het hele geintje weer op nieuw gebeurde? Waarom pak jij niet even de telefoon op? Omdat mensen niet veranderen?
Maar jij wel, na zo’n ervaring.
Maar, als verandering mogelijk is… waarom sta jij dan niet op. Hij slaat haar, midden op straat in haar gezicht. Ze schreeuwt om hulp. Net als gisteren. En die dag ervoor. Vergeet die ene Zaterdag niet, een paar maanden terug. Toen jij met een blauw oog op de bank zat, omdat jij hem van haar aftrok. Mensen veranderen niet.
Maar jij wel, na zo’n ervaring.

Stiekem slaan de voorbeelden hierboven als een tang op een varken. Mensen veranderen niet, maar jij wel. Hypocriet, dat ben ik zeker. En jij misschien ook wel. Veranderen wij? Of jij? Hij? Zij? Ik denk dat wij allemaal veranderen. Maar ook weer niet. We moeten de guts hebben om er voor te vechten, in ieder geval in sommige gevallen. Maar we kunnen het wel. Ergens. Vandaag ben ik het eens niet eens met mijzelf, maar ook weer wel. Een vreemde combinatie.

Bron afbeelding.

16 comments on “Agree to disagree.

 1. Mensen veranderen niet. Niet in hun handelen. Maar jij wel, na zo’n ervaring. Ja, geestelijk en emotioneel. Meestal niet in ons handelen. Mensen veranderen dus niet, niemand. Dat denk ik.
  En boeken. Ik kan er heel wat verslinden. Wilde vandaag over een boek gaan bloggen zelfs haha grappig hรจ.
  Ik heb verder niets met boeken zoals ‘een goed gesprek met god’ of het ‘eerste telefoontje van god’. Die worden door mensen geschreven met een unieke stoornis volgens mij ๐Ÿ˜€

  1. Dat is toevallig! Hoewel ik geen dagboek verwijzing verwacht ๐Ÿ˜› Ben in ieder geval reuze benieuwd ๐Ÿ˜€
   Boeken zijn geweldig, en met boeken over welk geloof dan ook heb ik geen problemen. Religie vind ik in de meeste gevallen wel boeiend, maar dat heeft denk ik te maken met mijn nieuwsgierigheid. Dat sommige een dwangbuis nodig hebben, tjah… ๐Ÿ˜›

   1. Het wordt geen boekbespreking bij mij vandaag ๐Ÿ˜›
    Ik heb ook genoeg boeken over religie, maar ik vind boeken van mensen die uitdragen met god gesproken te hebben een beetje ver gaan ๐Ÿ™‚

 2. Mensen kunnen zeker wel veranderen. Door bepaalde situaties of andere dingen. Je moest eens weten hoe ik vroeger was.. de Psych zei zelfs dat ik nooit zou functioneren in de maatschappij, mwuahaha idiot.

  1. Vroeger was je een beetje anders, nu gelukkig nog steeds! Als ik terug denk, kan ik mij niets vreemds voor de dag halen. Misschien wilde de psych gewoon makkelijk centen verdienen.

 3. Mensen veranderen alleen als ze er zelf baat bij hebben. Om een negatieve ervaring te ontwijken of juist te ervaren. Om iets positiefs te krijgen. Maar het moet altijd bij jezelf vandaan komen. Daar ben ik wel van overtuigd.

  Love As Always
  Di Mario

  1. Dat klopt niet Mario, het is niet omdat je bv negatieve ervaringen gaat ontwijken door gebeurtenissen uit het verleden of gewoon dat je er bang voor bent dat je kernpersoon daarom verandert. Het is eerder een vorm van jezelf onderdrukken. Oppassen dan dat het deksel niet van de pot vliegt.

 4. Mensen zijn zoals ze zijn van vlak na de verwekking tot de dood. Iemand kan zich aanpassen of ervaring opdoen, maar de kern van de persoon blijft hetzelfde. Boeken over religie heb ik ook genoeg. Zo ben ik nu bezig met de islam. Wie weet trek ik ooit naar Mekka ? ๐Ÿ™‚

  1. Als we echt hetzelfde zouden blijven, vanaf de geboorte… dan kunnen we toch niet groeien? Of zie ik dat dan anders?
   Wie weet trek je ooit naar Mekka, maar volgens mij is het daar knap druk hoor ๐Ÿ˜›

  1. Als ‘het’ veranderd, is er in ieder geval geen weg meer terug denk ik. Nouja, eigenlijk ben ik er nog niet helemaal over uit. Verandering, is maar vreemd. En waarschijnlijk heel zeldzaam.
   Dankjewel!

Geef een reactie