Achtbaan

Even lijkt het op een achtbaan. Het geluid, de eerste beweging en het rumoer uit de coupe, doen mij denken aan een thrilling achtbaan. De kinderen praten op zo’n volume, dat ze boven mijn brave metal speellijst uit komen. Ergens verderop irriteert opa zich aan hun gesprek.

Het kan aan het volume liggen, de taal die ze er uit gooien of hun keuze voor gespreksonderwerp. Of, wellicht een combinatie van al die zaken bij elkaar. “Juh, mongool, wedden dat zij nog geen schaamhaar heeft om weg te waxen?!!!”

Het is helaas geen zenuwslopende achtbaan, maar een gewone trein richting Alphen. Niets te nadele van treinen, reizen met het openbaar vervoer zorgt zo nu en dan ook voor een dosis adrenaline. Zeker op dit soort dagen. Een coupe vol met jeugd, die allemaal vol zitten met prestatiedrang. Ze willen allemaal gehoord worden, weten alles, van alles en willen gezien worden. “Hier ben ik, en daar kan jij met je zielige muziek niet om heen.” Stiekem zullen dat zijn gedachten geweest zijn.

Zijn blonde haren vallen voor zijn ogen, en een van zijn vrienden schiet in de lach. “Laat je haar dan ook knippen, je lijkt net een meisje!” Het groepje om deze twee vlegels heen giechelt wat, en iedereen is het met de opstandeling eens. Lang haar is voor meisjes.
Meneer Haar veegt zijn haren uit zijn gezicht, en verteld tegen de opstandeling dat hij tenminste wel twee ballen heeft. Dus hij zijn gehele leven meer man zou zijn, dan de opstandeling ooit zou kunnen worden. Ik schiet in de lach, en noteer het volgende antwoord van mijn opdracht snel op papier.

Het is namelijk weer zo ver, cursus-dag. Dit keer, met echte tafels. Met een andere trainer, en wie weet.. een cursus waar ik niet als dom eendje voor de groep zal staan. Over tien dagen werk ik acht jaar bij mijn werkgever, maar geheel vol van vertrouwen sta ik nooit bij een presentatie.

Mijn felgekleurde tunnels heb ik verwisseld met een saai, zilver exemplaar. Mijn haar is net gestijld en ik loop op schoenen, die mij een kleine tien centimeter groter maken. En voordat ik het weet, sta ik daar. Met mijn visie en droom op papier. Met mijn concrete doelstellingen, klaar om de jaren aan ervaring die voor mij zit even omver te blazen. Want praten over wat ik wil, ga doen en kan is zo lastig niet.
Ik laat mijn papieren op tafel liggen, ik heb ze niet nodig. Ik heb geen papiertje nodig, om aan een groep te vertellen wat ik wil. Wat ik wil, zit allang in mijn hoofd. En praten over mijn ideeën, doe ik maar wat graag.

Na een aantal minuten ben ik klaar, en zijn er geen vragen. Mooi. Ik was concreet en duidelijk. Net als Meneer Haar, die ik op de terug weg toevallig weer tegen kwam. Hij zat alleen, en ik besloot om naast hem te gaan zitten. “Mevrouw, die jongens van vanochtend doen altijd zo druk hoor. Ze kunnen niet anders. Sorry.” Ik keek hem aan, en vroeg hem waarom hij nog wist dat ik vanochtend in die overvolle coupe zat.
“Omdat u er anders uit zag, als andere.” Meneer Haar vond het tof, dat iemand gewoon lekker zichzelf was en zich niet stoorde aan de rest. Dat deed hij ook niet, want vrienden vonden zijn haar niets. Zijn kledingsmaak niets, en zijn gitaar was maar een bevlieging.

Het kleine ukkie had gelijk, we moeten met z’n alle doen waar wij ons fijn bij voelen. De volgende keer, dat ik weer naar een of andere cursus mag, weet ik het zeker. Dan sta ik daar, met mijn felgekleurde tunnels, mijn afgetrapte sneakers en mijn liefde voor alles wat anders is.

Fuck de verwachtingen, want dat was vroeger al mijn eerste droom.

Doe, wat je wil.

 

Bron afbeelding.

4 comments on “Achtbaan

  1. Het zit hem inderdaad in de ballen en niet in het haar of je een man of een meisje bent. Daarbij was het vroeger heel normaal voor mannen om lang haar te hebben.

Geef een reactie