Woorden

large
bron

“Ik ben een kind van de duivel, mama jij hoeft niet te huilen.” Heel gelovig Nederland staat weer met de hooivork op het gazon. Met kreten als godslastering en verloedering van de maatschappij. Een schreeuw om die ouderwetse normen en waarden sieren kranten en nieuwsheadlines. Het is weer eens zo ver, ze zingen. Ze zingen eng.

De quote waar ik deze column mee begin, is een van de wijze zinnen die Jebroer uit zijn rapperbekkie laat lekken. De woorden in zijn nummer kind van de duivel zijn weinigzeggend, maar onze duivel schudt met zijn kont op de beats van Jebroer. Dit tot de grote ergernis van gelovig Nederland. De dominees verzamelen zich, sturen klachten naar de organisaties waar Jebroer zijn shows gepland heeft staan en sommige van deze schapen cancelen hierdoor ook zijn optredens.

We steken elkaar neer. Schieten elkaar dood. De mens is niets anders dan een grote rat als je het nieuws mag geloven. Iets dat kinderen braaf kijken wanneer mama zich s ‘ochtends klaar maakt voor het werk. Dat wat dochterlief ziet, omdat papa niet zapt. Hij is te druk met zijn spelletje op de iPhone. Het nieuws bereikt zelfs de jongste van ons, maar wij maken ons druk om een paar woorden.

Ik herinner mij de ophef over Manson, jaren geleden. Marilyn Manson, wel te verstaan. Niet die andere dwaze discodip in een eeuwige trip. Hoe dan ook, alles stond op zijn kop want daar was Satan. Hij zong. Hij sneed zich op het podium tijdens een show. Hij piste over het publiek heen. Ja gek, dat zeker, maar, met een beetje gezond verstand geen gevaar voor de meeste van ons.

Hetzelfde verhaal gaat op voor Eminem. Ach, wat heeft die white boy het zwaar gehad toen hij de woorden dropte die normaal gesproken niet uit een blanke mond zouden mogen komen. Hij rapte over de problematiek die hij kende, zag en voelde en weer stond de wereld op zijn achterste poten. Hij ging misschien wat ver van tijd tot tijd, maar ook dit is een gevalletje ‘gebruik je gezonde verstand’.

Nu zijn we jaren verder en springen we bijna Jebroer om zijn nek. Niet om eens lekker te knuffelen met deze uit de kluiten gewassen wannabe Alpha-aap. Nee, we zijn boos. Want hij knutselt met woorden. Voert leuke kunstjes op. Hij zet een show neer, maar gelovig Nederland ziet daar de duivel in persoon.

En ik maar denken dat het geloof het enige echte enge op deze wereld was…

3 comments on “Woorden

  1. hahaha we hebben er weer eentje? Volgens mij heb ik die naam weleens ergens horen vallen, maar goed, lekker laten gaan en het laatste wat jij zegt? Ik ben met respect voor elk geloof opgevoed en gegroeid, zelfs op de zondag mocht ik vroeger weinig omdat… maar respect en zo…. tegelijk zegt mijn moeder nog steeds…. Het Christendom is de grootste sekte ter wereld die al bij de geboorte start…

    X

  2. Oh my.. waar is het misgegaan? Elke genoemde artiest staat met (bijna) compleet oeuvre op mijn mp3-speler. Want ik ben fan. Fan van eng, abnormaal, gedurfd *met kakkerige R*, uitdagend.. Ik bedoel: “Because I’m Happyyyyy” kennen we inmiddels wel (bleghz). Al raad ik je de clip van MM met t lied FCK niet aan (wat ik nu toch verkapt doe?xD)..

    Oh en ehm, sorry dat ik zo kom binnenvallen, Morgaine had je bij Roos gelinkt en ik dacht ‘klik es door’. Geen spijt; dus wie weet tot lees 😉
    Groetjes, Anne

Geef een reactie